Μεσογειακή Χελώνα ή Χερσαία Χελώνα του Χέρμαν (Testudo hermanni)

Μπήκαμε για τα καλά στην Άνοιξη. Άνοιξε και ο καιρός. Είδα και τους πρώτους στην παραλία να κάνουν μπάνιο, όχι ξένους τουρίστες παρακινούμενοι ίσως από το «σύνδρομο της στέρησης», αλλά Έλληνες.

Είπα λοιπόν χθες να πεταχτώ μέχρι το «Φαράγγι της Μέλισσας«, που βρίσκεται στο Δήμο Σφακιωτών, προτού ακόμη χαθούν τα νερά. Έχω ακούσει τα καλύτερα λόγια απ’ όσους έχουν πάει και δεν το έχω επισκεφτεί ακόμη ως ώρας. Ξεκίνησα από την πόλη της Λευκάδας, ανηφορίζοντας με το αυτοκίνητο τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί προς την κεντρική Λευκάδα. Μετά από πεντέξι χιλιόμετρα, λίγα μέτρα πριν από το μνημείο, που είναι αφιερωμένο στην εξέγερση των Χωρικών της Λευκάδας το 1819 ενάντια στους Άγγλους «προστάτες», έστριψα δεξιά ακολουθώντας τον μικρό αλλά ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Μετά από 2-3 χιλιόμετρα έφτασα σε ένα χωμάτινο δρόμο που σύμφωνα με μια πινακίδα  που βρίσκεται εκεί οδηγεί στην είσοδο του φαραγγιού. Είχε περάσει όμως λίγο η ώρα, και μη γνωρίζοντας πόσα χιλιόμετρα είναι η διαδρομή -δεν θα ήταν άσχημο να μπει στο σημείο αυτό μια χιλιομετρική πινακίδα- και πόσο χρόνο θα χρειαστώ, το ανέβαλα για κάποια άλλη φορά.

Στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, που βγάζει πιο πάνω στον άλλον, το χωμάτινο, είχα και μια συνάντηση με μια χελώνα. Πήγαινε προς τα πάνω, δεξιά και στην άκρη του δρόμου, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

chelona_01

chelona_02

Είχα δει και άλλες φορές χελώνα στο χωριό μου, τα Κολυβάτα Λευκάδας. Με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο συμπέρανα ότι ανήκει στο είδος της λεγόμενης Μεσογειακής Χελώνας (Testudo hermanni), ένα από τα τρία είδη χερσαίων χελωνών που απαντώνται στην Ελλάδα. Λέγεται και Χερσαία Χελώνα του Χέρμαν ή Λιβαδοχελώνα. Μοιάζει, λέει, με την Ελληνική Χελώνα (Testudo graeca) από την οποία ξεχωρίζει εύκολα γιατί κατά κανόνα φέρει δύο πλάκες πάνω από το μέρος της ουράς, αντί μιας πλάκας που φέρει η Ελληνική.

Αναφέρουμε για μια ακόμη φορά και εδώ ότι, οι χελώνες είναι γενικά προστατευόμενο είδος και έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές τους σε άλλες χώρες, όπως π.χ. στην Αμερική, όπου θεωρούνται δημοφιλή κατοικίδια. Προστατεύονται από μια σειρά ευρωπαϊκές, διεθνείς και ελληνικές διατάξεις: από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως ζωικό είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτεί αυστηρή προστασία και επιβάλλεται ο καθορισμός ζωνών προστασίας τους), από τη σύμβαση της Βέρνης (ως είδος πανίδας υπό αυστηρή προστασία), από το CITES (είναι η σύμβαση που ορίζει και ελέγχει το διεθνές εμπόριο των δειγμάτων, των μερών ή και των προϊόντων των ειδών, τα οποία προέρχονται από την άγρια πανίδα και αυτοφυή χλωρίδα και τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση), από το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 (ως προστατευτέο είδος) και από τον Ευρωπαϊκό κόκκινο κατάλογο και το IURN Red List (ως τρωτό είδος).

Περιττό να πω τέλος ότι μετά τη φωτογράφιση την άφησα στην ησυχία της.

chelona_06

chelona_04

3 Σχόλια

Filed under Δήμος Σφακιωτών, Χλωρίδα και Πανίδα

3 responses to “Μεσογειακή Χελώνα ή Χερσαία Χελώνα του Χέρμαν (Testudo hermanni)

  1. Θεόδωρος

    Testudo marginata είναι η χελώνα στη φωτογραφεία (χαρακτηριστική του είδους η `ποδιά` στο τέλος του καβουκιού), ενδημική της Πελοποννήσου. Λογικά έχει μεταφερθεί στο νησί.

    • skaros

      Πράγματι τώρα που το πρόσεξα, βλέπω ότι διαφέρει από την άλλη, που είχα συναντήσει στο χωριό Κολυβάτα, ως προς την «ποδιά» στο πίσω μέρος του καβουκιού. Testudo marginata λοιπόν, που όπως λέτε είναι ενδημική της Πελοποννήσου. Τώρα πως βρέθηκε εκεί πάνω στην ερημιά που την συνάντησα δεν ξέρω…

  2. Γαβριέλλα Τραχανίδου

    Όντως η χελωνίτσα αυτή είναι testudo marginatta ή αλλιώς χελώνα κρασπεδωτή. Από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες χελώνες που ενδημούν κυρίως στη Νότια Ελλάδα….. Ας είναι μακρόζωες μιας και τα ζώα αυτά κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Να τις προσέχετε και να τις αγαπάτε!!!! Δεν υπάρχει πιο γούρικο ζωάκι…..

Σχολιάστε