10 χιλ. επιδοτούμενες θέσεις εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού – Πρόγραμμα

ξενοδοχειο

Αμφιβολίες από εργαζόμενους στον τουρισμό για τα επιδοτούμενα προγράμματα

Πρόγραμμα που αφορά στην υλοποίηση δράσης για 10.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού, παρουσίασαν ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, η υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του υπουργείο Εργασίας σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης που έχει τίτλο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας ως 29 ετών» ανέρχεται στο ποσό των 39 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πό-ρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ την υλοποίησή της αναλαμβάνουν ο ΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ ως συνδικαιούχοι και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/10/2014.

Κάντε κλικ στο σύνδεσμο [SETE_prosklisi_Voucher MASTER final130508] για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη Δράση για τον Τουρισμό

 

linie366

Αμφιβολίες από εργαζόμενους στον τουρισμό για τα επιδοτούμενα προγράμματα

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων αναφέρει:

Με την ίδια ταχύτητα και αποφασιστικότητα που η Κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και συντάξεις από τους εργαζόμενους, τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού επιδοτούν τους εργοδότες στον Τουρισμό με ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κατάρτισης απασχόλησης 10.000 θέσεων εργασίας (αφού είχαν φροντίσει να αναγορεύσουν τον ΣΕΤΕ κοινωνικό εταίρο με τις ευλογίες της Τρόικας).

Είναι αμφιλεγόμενο γιατί ο Τουρισμός είναι ένας δυναμικός κλάδος που ανθίσταται στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι δημόσιοι πόροι θα έπρεπε να διοχετεύονται στο κοινωνικό κράτος και στην ανακούφιση των αναξιοπαθούντων. Επιπλέον δεν θεωρούμε ότι διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο δημόσιος έλεγχος της διαχείρισης από ιδιωτικούς φορείς όπως ο ΣΕΤΕ και η Ε.Ε.Δ.Ε.

Η ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο να μετατραπεί το πρόγραμμα σε εργαλείο ενίσχυσης της ανεργίας και υποκατάστασης θέσεων εργασίας εργαζόμενων του κλάδου που όλη αυτή την περίοδο απολύονται κατά κύματα.

Μόνον η «ναυαρχίδα» της ελληνικής ξενοδοχείας ο Αστέρας Βουλιαγμένης ξεφόρτωσε πρόσφατα από εργατικό κόστος, ενδεχομένως για να πουληθεί ευκολότερα, απολύοντας ή μετατρέποντας τις συμβάσεις σε εποχιακής φύσεως, πάνω από 90 εργαζόμενων.

Επιπλέον ελπίζουμε τα συναρμόδια Υπουργεία να αντιμετωπίσουν με την ίδια διάθεση επίλυσης που επιδεικνύουν στους εργοδότες, σοβαρότατα προβλήματα του κλάδου και των εργαζομένων όπως είναι η στήριξη της απασχόλησης και των αποδοχών τους μέσω των κλαδικών συμβάσεων, τα επιδόματα ανεργίας των εποχιακών που θα αντιμετωπίσουν ολέθρια προβλήματα επιβίωσης το ερχόμενο Φθινόπωρο, τα πολυϊατρεία του κλάδου που απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση λειτουργίας τους, οι κατασκηνώσεις των παιδιών των ασφαλισμένων κ.α.

Σχολιάστε

Filed under Ειδήσεις

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s