Παλιά μονοπάτια και πυροπροστασία

4_xerochori_megaliRachi

114 χιλ. ευρώ περίπου είναι τα χρήματα που έχουν κατανεμηθεί στο Δήμο Λευκάδας για πυροπροστασία. Χρήματα, που, σύμφωνα με την απόφαση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας.

Κατανοούμε ότι τα χρήματα αυτά είναι λίγα σε σχέση με το μέγεθος του Δήμου και τις υφιστάμενες ανάγκες. Κάποια όμως από τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να διατεθούν για τον καθαρισμό των παλιών μονοπατιών με σκοπό, σε περίπτωση ανάγκης, τη γρήγορη πρόσβαση πεζοπόρων τμημάτων πυροπροστασίας.

Συγκεκριμένα έχουμε στο μυαλό μας την ευρύτερη περιοχή του Δάσους των Σκάρων, αλλά θα υπάρχουν σίγουρα και αλλού ανάγκες. Δεκάδες ήταν παλιότερα τα μονοπάτια, παμπάλαιες στράτες τσοπαναραίων, που διέσχιζαν προς όλες τις κατευθύνσεις το βουνό. Κάποια απ΄ αυτά κεντρικά, αναγκαστικά περάσματα για ανθρώπους και πράματα. Τα περισσότερα έχουν κλείσει σήμερα. Ελάχιστα είναι αυτά που διατηρούνται ανοιχτά με τη βοήθεια των λιγοστών βοσκών και την εθελοντική δράση κάποιων. Με λίγα χρήματα ο καθαρισμός και η διάνοιξη ορισμένων από αυτών, των πιο κεντρικών, με βάση πάντα έναν υποτυπώδη σχεδιασμό από την πυροσβεστική υπηρεσία, που να καλύπτει τις ανάγκες πυροπροστασίας που προαναφέραμε, θα ήταν ζήτημα δυο-τριών ημερών.

Η συντήρηση, σταδιακή σηματοδότηση και ανάδειξη αργότερα αυτών των μονοπατιών σε συνεργασία ενδεχόμενα με συλλόγους και φορείς θα βοηθούσε στην ανάδειξη του πανέμορφου φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας…

Ένα τέτοιο παλιό μονοπάτι, βατό στα περισσότερά του σημεία, ακολουθήσαμε πρόσφατα: Αη Γιώργης – Ξεροχώρι – Μεγάλη Ράχη. Είναι παράλληλο σχεδόν και αρκετά ψηλότερα από το κεντρικό μονοπάτι: Αη Γιώργης – Παλιόρογκα- Σταυρός.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σχολιάστε

Filed under Λευκάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s