Μέριμνα για τα θύματα πολέμου

περιπτερο
Να μην εξαιρεθούν οι ανάπηροι και θύματα πολέμου από τις άδειες περιπτέρων και κυλικείων ζητούν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγας Γεροβασίλη, σε ερώτησή τους που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οι βουλευτές κάνουν λόγο για «πολιτική αναλγησία απέναντι σε κοινωνικές ομάδες αναξιοπαθούντων πολιτών».

Όπως σημειώνουν, με τον νόμο 4093/2012, γνωστός πλέον ως μνημόνιο 3, καταργείται μια διευκόλυνση προς τη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. «Τα περίπτερα και τα κυλικεία σε δημόσια κτίρια δεν είχαν δοθεί χαριστικά στους ‘σακάτηδες’ των μαχών και τα μέλη των οικογενειών τους. Το προνόμιο αυτό δόθηκε συμπληρωματικά αφού το ανέκαθεν φτωχό ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε να χορηγεί αναπηρικές συντάξεις ικανές να καλύψουν τις αυξημένες βιοτικές ανάγκες των αναπήρων-θυμάτων πολέμου» τονίζεται.

Στην ερώτησή τους, καταγράφουν ένα μικρό ιστορικό της χορήγησης αδειών για περίπτερα σε θύματα πολέμου. Τα πρώτα περίπτερα παραχωρήθηκαν σε τραυματίες-αναπήρους πολέμου το 1899. Η μέριμνα αυτή συνεχίστηκε ανελλιπώς μέχρι και το 2008, οπότε και συμπεριλήφθηκαν οι ανάπηροι ειρηνικής περιόδου του άμαχου πληθυσμού, οι αγωνιστές της Κύπρου και, εφόσον δεν υπήρχαν τέτοιοι, το ευεργέτημα επεκτάθηκε στην κατηγορία των πολυτέκνων και των ΑμεΑ. «Πάντοτε όμως προηγούντο οι ανάπηροι και τα θύματα πολέμου με τη νομοθεσία της διαδοχής των προστατευόμενων μελών τους. Με τον τελευταίο νόμο όλα καταργούνται» τονίζουν.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι σήμερα ενώ διατηρείται το προνόμιο των ΑμεΑ και των πολυτέκνων στο 30% των θέσεων περιπτέρων και κυλικείων, το υπόλοιπο 70% υπάγεται στη συνήθη διαδικασία των δημοπρασιών υπό τους όρους της σχετικής διακήρυξης για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα δέκα χρόνια. Επισημαίνουν δε ότι η διοίκηση προχώρησε ούτε στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος (που προβλέπει ο νόμος του μνημονίου) μέσα στην προθεσμία των τεσσάρων μηνών για την εισαγωγή εξαιρέσεων υπέρ των αναπήρων και των θυμάτων πολέμου. «Η στάση της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους ανάπηρους πολέμου είναι βαθιά προσβλητική. Αγνοεί το γεγονός της προσωπικής και οικογενειακής θυσίας των αναπήρων-θυμάτων πολέμου για την πατρίδα και το κοινωνικό σύνολο. Απαξιεί τις μεγάλες αυτές θυσίες στον βωμό του επιχειρηματικού κέρδους και της πρόσκαιρης δήθεν εξοικονόμησης μερικών χιλιάδων ευρώ» τονίζουν και ζητούν από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την κρατική μέριμνα απέναντι στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα.

Πηγή: ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Σχολιάστε

Filed under Κοινωνικά θέματα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s