Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 28 εκτελεσθέντες από την Κρυοπηγή Πρέβεζας στην Αγία Τριάδα Αγρινίου

DSC_0534

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των 28 εκτελεσθέντων από την Κρυοπηγή Πρέβεζας στην Αγία Τριάδα Αγρινίου από τους Γερμανούς κατακτητές – τους ταγματασφαλίτες και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους.

Στην Κρυοπηγή υπήρχε ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ που υπαγόταν σε Σύνταγμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους το πληροφορήθηκαν και άρχισαν τις αιφνιδιαστικές εμφανίσεις στο χωριό καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαλύσουν τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα.

Ένα πρωί του Μάρτη, οι Γερμανοί εισέβαλαν στο χωριό. Οι κάτοικοι θεώρησαν πως και αυτή τη φορά είχαν έρθει για εκφοβισμό και για να λεηλατήσουν, να κάνουν πλιάτσικο στις αποθήκες με τις προμήθειες, να αρπάξουν τρόφιμα και ζώα. Όμως, ο γερμανικός στρατός εγκαταστάθηκε στην Κρυοπηγή. Αμέσως άρχισαν τις έρευνες για να εντοπίσουν αντάρτες και πυρομαχικά. Έκαψαν δύο σπίτια και συνέλαβαν 28 άνδρες, από 18 έως 50 ετών. Τους οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα, στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο, όπου ήταν το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στην Δυτική Ελλάδα. Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για έναν μήνα. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 (14 Απριλίου 1944) τους εκτέλεσαν, μαζί με άλλους 120 πατριώτες, στον εξωτερικό περίβολο της Αγίας Τριάδας Αγρινίου και στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου. H εκτέλεση ήταν αντίποινα για το σαμποτάζ που είχε προηγηθεί στις 9 Απριλίου λίγο έξω από το χωριό Σταμνά σε τρένο που μετέφερε τρόφιμα και πολεμοφόδια στις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο.

Πολυπληθής ήταν στο μνημόσυνο η παρουσία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στεφάνι εκ μέρους του ΚΚΕ κατάθεσε η γραμματέας της ΤΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ. Από το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στεφάνι κατάθεσε ο Κιτσαντάς Βαγγέλης και από την ΚΝΕ η Μπαλάφα Ελένη.

Οι κομμουνιστές της περιοχής τίμησαν τους αγωνιστές αυτούς με τον τρόπο που τους αξίζει θέλοντας να δώσουν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μετερίζι, στον ίδιο αγώνα που αυτοί έδωσαν την ζωή τους προκειμένου ο ελληνικός λαός να απαλλαγεί από την χιτλερική κατοχή αλλά και να εφαρμόσει την θέλησή του για λαϊκή κυβέρνηση.

Σχολιάστε

Filed under Λευκάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s