Εγνατία ελευθέρας βοσκής και διέλευσης

Ο νέος αυτοκινητόδρομος είναι ήδη… διάσημος για την ελλιπή περίφραξη και ασφάλεια του. Μεγάλος ο κίνδυνος για ατυχήματα σε ένα έργο που λόγω της σύγχρονης κατασκευής θα έπρεπε να μην έχει τέτοιου είδους προβλήματα.

"Η… κυκλοφορία κοπαδιών αιγοπροβάτων και αδέσποτων σκύλων στην Εγνατία Οδό τρομάζει δικαιολογημένα τους οδηγούς, αφού ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται κατά πολύ για όσους χρησιμοποιούν τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο"

Κοπάδια απόγιδοπρόβατα και αγελάδες συναντούν οι οδηγοί που κινούνται στην Εγνατία Οδό και αναγκάζονται να «κοκαλώσουν» τα αυτοκίνητά τους για να μη συγκρουστούν με τα… ανέμελα ζώα.

Μόλις προχθές οδηγός που ταξίδευε από τα Γιάννενα προς την Ηγουμενίτσα δεν πίστευε στα μάτια του. Είδε πρώτα από μακριά τα γίδια να βόσκουν στα πρανή του σύγχρονου και κλειστού –υποτίθεται- αυτοκινητόδρομου και σε δευτερόλεπτα διαπίστωσε ότι ένας αριθμός των ζώων κινούνταν στο οδόστρωμα. Ακόμη και στη νησίδα της Εγνατίας ήταν ένας μικρός αριθμός γιδιών, με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραβήξει χειρόφρενο και να ανάψει αλάρμ.

Το συμβάν αυτό δεν είναι το μοναδικό από τότε που η Εγνατία δόθηκε στην κυκλοφορία. Ωστόσο, είναι απόλυτα λογικό να εκπλήσσεται, να ανησυχεί και να τρομάζει όποιος βλέπει στο οδόστρωμα της Εγνατίας να… βοσκάνε γίδια, πρόβατα, ή αγελάδες. «Όταν είδα τα γίδια στην άσφαλτο τρόμαξα», λέει στον «Η.Α.» ο Κώστας Βλέτσας που το πρωί της Τετάρτης συνάντησε το κοπάδι πριν την πρώτη σήραγγα της Εγνατίας στα διοικητικά όρια του νομού Θεσπρωτίας. Στο αυτοκίνητο επέβαινε και ο γιός του, ο οποίος επίσης τρόμαξε. «Τα γίδια, περισσότερα από 30, ήταν στην άσφαλτο, στα πρανή και στη νησίδα και άλλα κατέβαιναν από το βουνό. Σταμάτησα εντελώς το αυτοκίνητο, καθώς δεν μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο», ανέφερε στον «Η.Α.» ο κ. Βλέτσας.

Και ο βοσκός!

Η εμπειρία του αυτή ήταν πρωτοφανής και από τις χειρότερες. Το συμβάν έγινε μεταξύ 10.30 και 11 το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου και στο σημείο που η κλίση του δρόμου είναι κατηφορική για όσους οδηγούς κινούνται προς την Ηγουμενίτσα. Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν τα αυτοκίνητα στο συγκεκριμένο δρόμο είναι μεγάλες και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να ακινητοποιήσει κάποιος το όχημα. «Πάντα υπάρχει η περίπτωση του ατυχήματος όταν κανείς σταματά απότομα σε τέτοιους δρόμους», λέει ο κ. Βλέτσας που στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως δεν μπορούσε να κάνει και κάτι άλλο. Ο οδηγός, αφού συνήλθε από το σοκ, λίγο αργότερα ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας της Εγνατίας, σημειώνοντας πως είχε «ευγενική αντιμετώπιση» και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι στην περιοχή θα μεταβεί ο Ομάδα Άμεσης Βοήθειας.

Η «Ομάδα» βρήκε όντως στη συγκεκριμένη περιοχή τα ζώα και ταυτόχρονα εντόπισε και τον βοσκό που ακολουθούσε το κοπάδι! Η τεχνική διεύθυνση Ηπείρου της Εγνατίας Οδού επιβεβαίωσε στον «Η.Α.» το συμβάν και την αναφορά – καταγγελία του Κ. Βλέτσα και παράλληλα δηλώνει ότι εδώ και καιρό γνωρίζει το πρόβλημα με την παρουσία των ζώων ελευθέρας βοσκής στην Εγνατία, καθώς την… κυκλοφορία αδέσποτων σκύλων. Από την άλλη, πάντως, θεωρεί ότι σε καμιά περίπτωση δεν έχει την αρμοδιότητα και τη δυνατότητα να φυλάξει τον δρόμο από τα πρόβατα και τα γίδια που βοσκάνε σε περιοχές κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου.

Υπάρχει περίφραξη

Η μοναδική εξήγηση που έδωσε στον «Η.Α.» για το προχθεσινό συμβάν ο διευθυντής Ηπείρου της Εγνατίας, Γιάννης Ιωάννου, είναι ότι τα ζώα εισέρχονται στο αυτοκινητόδρομο από τις εισόδους και εξόδους. «Η περίφραξη της Εγνατίας είναι αυτή που πρέπει να είναι», σημείωσε εμφατικά και πρόσθεσε πως η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης πηγαίνει σε όποιο σημείο του δρόμου καλείται προκειμένου να παράσχει κάθε βοήθεια σε όσους κινούνται στον αυτοκινητόδρομο. Πολλές φορές η κινητοποίηση είναι ακόμη πιο άμεση και γίνεται με βάση τα στοιχεία που δείχνουν οι κάμερες, οι οποίες είναι τοποθετημένες σε όλες τις σήραγγες και σε συγκεκριμένα σημεία του δρόμου από τα Γιάννενα μέχρι και το Μέτσοβο.

Σχετικά με τα ζώα που… κυκλοφορούν στην Εγνατία, η τοπική διεύθυνση δηλώνει ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και έχουν γίνει συστάσεις στους ιδιοκτήτες των κοπαδιών να είναι προσεκτικοί. Πριν λίγους μήνες το ίδιο πρόβλημα έγινε πανελλήνιο θέμα σε τηλεοπτικό κανάλι, καθώς αγελάδες εμφανίστηκαν στην Εγνατία (στην περιοχή της Σέλιανης) να κάνουν… βόλτες, ενώ ο Ομάδα Άμεσης Επέμβασης κλήθηκε πριν λίγο καιρό να απομακρύνει γίδια που… βόσκαγαν στο οδόστρωμα της Εγνατίας στην περιοχή της Αγίας Αναστασίας. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αποτελούν και οι αδέσποτοι σκύλοι που πολλές φορές εντοπίζονται επί της Εγνατίας.

Ζημιές σε δρόμο

Οι φορείς του δημοτικού διαμερίσματος Ανηλίου ζητούν την αποκατάσταση του δρόμου προς το Μέτσοβο από τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω της κατασκευής της Εγνατίας. Την επιστολή του τοπικού συμβουλίου του χωριού διαβίβασε στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέπα, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, ζητώντας να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί. Οι φθορές στο δρόμο, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι, έγιναν λόγω της διέλευσης των βαρέων οχημάτων των κατασκευαστικών εταιρειών του έργου της Εγνατίας Οδού στην περιοχή. Η επιστολή εστάλη ήδη στη διοίκηση της Εγνατίας Οδού και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παρακαλούμε, λοιπόν, ανταποκρινόμενοι στο αυτονόητο, με δικές σας ενέργειες να γίνει η σχετική συντήρηση των δρόμων του οικισμού που χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες του έργου και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές».

Αρκούδες-Εγνατία οδός: μια σχέση μίσους

Ενημέρωση για τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως γνωστοποιεί η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», η οποία και θα στείλει σχετική ενημερωτική επιστολή στην Επιτροπή. Παράλληλα, η «Καλλιστώ» θα καταθέσει και υπόμνημα προς την ηγεσία του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η νέα περίφραξη που τοποθετήθηκε στην Εγνατία οδό, είναι ακατάλληλη. «Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, λύση η αποσπασματική τοποθέτηση μιας ανεπαρκούς περίφραξης σε τμήματα της Εγνατίας ή των καθέτων της, κάθε φορά που συμβαίνουν τροχαία ατυχήματα με αρκούδες. Η προτεινόμενη περίφραξη ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος, αποτελεί όμως μακροχρόνια επένδυση τόσο προς όφελος της σπάνιας πανίδας και του περιβάλλοντος της περιοχής, όσο και της ασφάλειας των διερχόμενων οδηγών» τονίζει η «Καλλιστώ». Στο μεταξύ, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έλλειψη κατάλληλων μέτρων προστασίας για τις αρκούδες.
=====================================================
Πηγή: Εφημερίδα «Ηπειρώτικος Αγών»

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Στραβά κι ανάποδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s