Στην Ήπειρο τα πιο καθαρά ποτάμια

Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στην Ήπειρο βρίσκονται τα πιο καθαρά ποτάμια: «Υψηλή» η ποιότητα νερών του Καλαμά και «καλή» των Αώου, Αχέροντα, Λούρου και Αράχθου.

Τα καθαρότερα ποτάμια της Ελλάδας διασχίζουν την Ήπειρο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό συμπέρασμα ή ευχολόγιο, αλλά διαπίστωση επιστημονικής έρευνας.

Axerontas_Phges_01

Αποδεικνύεται έτσι ότι οι συχνές κινητοποιήσεις των κατοίκων των παρακαλάμιων κυρίως Δήμων της Ηπείρου έχουν αποτέλεσμα, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι οι Ηπειρώτες καθημερινά να επαγρυπνούν, ώστε ο υδάτινος θησαυρός μας να προστατευθεί από κάθε μορφής αυθαίρετες παρεμβάσεις, που συχνά προκαλούν ανεπανόρθωτες ζημιές. Δεν λέμε όχι στις ήπιας μορφής εκμεταλλεύσεις των νερών, είτε για μικρά υδροηλεκτρικά έργα, είτε για αρδεύσεις, είτε για ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά όλες πρέπει να εντάσσονται στα νόμιμα πλαίσια και στους περιβαλλοντικούς Κανονισμούς της Ε.Ε. Πολυετείς οι αγώνες, των Θεσπρωτών κυρίως για τον Καλαμά (που συνεχίζονται και σήμερα από τους παρακαλάμιους Δήμους) για να μη πέφτουν λύματα στα νερά του, όπως και εκείνοι για τον Άραχθο, τον Λούρο και τον Αώο, όπου πρόσφατα ο Φορέας Διαχείρισης της Πίνδου, αλλά και το Υπουργείο απέρριψαν τη μεταφορά νερού (δι’ αντλήσεως) στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επαγρύπνηση για τον Καλαμά είναι συνεχής, αφού έχει συγκροτηθεί Πανελλήνια Κίνηση για την προστασία του, η οποία μάλιστα το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας θα συνεδριάσει στην Κληματιά, για να δρομολογήσει πρωτοβουλίες δράσης για το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσίευσε η «Καθημερινή», η οικολογική ποιότητα του Καλαμά είναι «υψηλή», ενώ των άλλων τεσσάρων ποταμών της Ηπείρου, του Αώου, του Αχέροντα του Αράχθου και του Λούρου, είναι «καλή».

Τα «καλύτερα» ποτάμια βρίσκονται στην Πίνδο, σύμφωνα με την έρευνα, επειδή στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη, αλλά και επειδή σημειώνονται περισσότερες βροχοπτώσεις.

Η «καλή οικολογική κατάσταση», εξαρτάται από τρεις παράγοντες: την ποσότητα του νερού -πόσο νερό έχει ένα ποτάμι ώστε να συνεχίσουμε να το θεωρούμε ποτάμι-, την ποιότητα αυτού του νερού, πόσες δηλαδή ξένες ουσίες περιέχει, αλλά και πώς έχει αλλάξει με τον καιρό η μορφολογία του, κυρίως λόγω των ανθρώπινων παρεμβάσεων – οι άνθρωποι παρεμβαίνουν κατά βούληση, όπως τους βολεύει. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας στη χώρα μας δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη, ενώ είναι πολύ σημαντικός.

Όπως εξηγεί ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Χατζηνικολάου, «το γεγονός ότι η κατάσταση περίπου στα μισά ποτάμια της χώρας χαρακτηρίζεται από μέτρια και κάτω σημαίνει, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να τα επαναφέρουμε σε καλή οικολογική κατάσταση».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Χατζηνικολάου, έχουν καταγραφεί στον χάρτη με τα στοιχεία που στέλνουμε στην Ε.Ε. κυρίως τα μεγάλα φυσικά ποτάμια, ενώ πολλά τεχνητά ποτάμια, αλλά και οι πηγές, δεν εμφανίζονται, με αποτέλεσμα να μην εντάσσονται στο δίκτυο των μετρήσεων, «έτσι όμως δεν φαίνονται ούτε τα πολύ άσχημα ούτε τα πολύ καλά, γιατί οι πηγές, για παράδειγμα, είναι σε καλή κατάσταση οι περισσότερες».

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), για το 25% των ποταμών στην Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία όσον αφορά στην οικολογική τους κατάσταση. Από τα υπόλοιπα, μόνον τα μισά βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Όπως δείχνουν οι μετρήσεις του Κέντρου -και σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της κοινοτικής οδηγίας- το 39% των ποταμών βρίσκονται σε «μέτρια» κατάσταση, για το 13% η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ελλιπής» και για το 1% «κακή». Αντίθετα, για το 7% των ποταμών η οικολογική κατάσταση είναι «υψηλή» και για το 40% «αρίστη».

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα ποτάμια της Ηπείρου δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρύπανσης, όπως άλλα της Ελλάδας.
=====================================================
Πηγή: Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος (Καθημερινή Πολιτική-Οικονομική Εφημερίδα της Ηπείρου)

Κάποιες καλοκαιρινές φωτογραφίες από τον ποταμό Αχέροντα, ένα από τα πιο καθαρά και όμορφα ποτάμια της Ηπείρου.

Κάντε κλικ για μεγέθυνση
Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Στη γειτονιά μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s