Οι άδειες καρέκλες της αξιοκρατίας

Οι άδειες καρέκλες της αξιοκρατίας
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Εμφανή προβλήματα στη λειτουργία της κρατικής μηχανής προκαλεί η παρατεινόμενη καθυστέρηση στην επιλογή προσώπων που θα στελεχώσουν τις θέσεις ευθύνης. Η ανοιχτή διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τις θέσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι υπηρετεί τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αξιοκρατία, αποδεικνύεται -35 ημέρες μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης- ότι αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στη λειτουργία του κράτους.

genikoi_grammateis Όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση φάνηκε ανέτοιμη να υποδεχτεί τόσο μεγάλο όγκο βιογραφικών υποψηφίων για τις θέσεις ευθύνης -23.000 βιογραφικά για 88 θέσεις- με αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσει η όλη διαδικασία, και ουσιαστικά να επισημαίνεται σήμερα το πολιτικά παράδοξο να υπάρχει κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, αλλά να κυβερνάει ουσιαστικά

η… Νέα Δημοκρατία, αφού παντού εξακολουθούν να υπηρετούν στελέχη που τοποθέτησε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 88 θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων έχουν τοποθετηθεί έως τώρα μόλις 16 γενικοί και ειδικοί γραμματείς, και ορισμένες από τις τοποθετήσεις που έγιναν (υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργείο Περιβάλλοντος, υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) προκάλεσαν ήδη πολλές συζητήσεις, καθώς ενώ περιβλήθηκαν με τον μανδύα της αξιοκρατίας, στην ουσία πρόκειται για στελέχη που είτε ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών των υπουργών είτε σε έναν ευρύτερο κύκλο γνωστών και φίλων της ηγεσίας του κόμματος.

Παρ΄ ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις του, ότι θα επιλέγουν οι «άριστοι και όχι οι αρεστοί», οι συγκεκριμένες επιλογές, οι περισσότερες τουλάχιστον, φαίνεται να υπακούουν στη λογική ότι ο κάθε υπουργός «θέλει κοντά του πρόσωπα εμπιστοσύνης». Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «είναι νωρίς να κριθεί η διαδικασία» και συστήνουν να περιμένουμε το σύνολο των επιλογών για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η ουσία είναι όμως ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στον ορίζοντα κατάλογος επιλογών για άλλους γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Ίσως δοθεί μία ακόμη δόση, στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, αλλά είναι προφανές ότι το σύστημα πάσχει από πλευράς χρόνου. Ο κ. Παπανδρέου δεν το δέχεται και μάλιστα σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι «γίνεται μία πραγματική επανάσταση στον τομέα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού, η μεγαλύτερη από συστάσεως του ελληνικού κράτους, δεν έγινε τίποτε αν καθυστερήσει η διαδικασία μία ή δύο εβδομάδες ακόμη». Στενός συνεργάτης του επίσης δήλωσε χθες στα «ΝΕΑ» ότι «τον Πρωθυπουργό τον ενδιαφέρει μια καλή στελέχωση, όχι μια γρήγορη στελέχωση».

Η λίστα των 5. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στο τελευταίο της στάδιο: οι υπουργοί, όλοι ανεξαιρέτως, έχουν αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου τις δικές τους προτάσεις -έναν κατάλογο με 5 ονόματα- για κάθε θέση και τώρα αυτό που απομένει είναι ο Πρωθυπουργός να κάνει την τελευταία επιλογή. Είναι προφανές, σημειώνουν οι συνεργάτες του, «ότι λειτουργεί με γνώμονα πως ο κάθε γραμματέας, γενικός ή ειδικός, είναι γραμματέας της κυβέρνησης και όχι του εκάστοτε υπουργού».

Πάντως τα προβλήματα είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανή: οι 13 περιφέρειες της χώρας παραμένουν ακέφαλες μετά τις παραιτήσεις των περιφερειαρχών, σε υπουργεία οι γραμματείς που είχαν τοποθετηθεί από τη Νέα Δημοκρατία δεν προσέρχονται στις θέσεις τους και τα περίπου 140 νοσοκομεία της χώρας παραμένουν ακέφαλα. Σε διάφορες ΔΕΚΟ επίσης τα μέλη των διοικήσεων που είχε τοποθετήσει η Ν.Δ. ούτε καν προσέρχονται στα γραφεία τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ανοιχτό ζήτημα για τη στοιχειώδη λειτουργία τους σε διοικητικό επίπεδο.

Ειδικά για τις ΔΕΚΟ, έγινε γνωστό ότι άνοιξε η παράλληλη διαδικασία που αφορά την προκήρυξη των θέσεων ευθύνης στις διοικήσεις τους. Η προκήρυξη των θέσεων μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www. opengοv. gr όμως δημιουργεί την αίσθηση ότι για την στελέχωση των περίπου 14.000 θέσεων πανελλαδικά -και με βάση τα όσα έχουν προηγηθεί για την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων- ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα ξεπεράσει το τρίμηνο. Ήδη ορισμένοι υπολογίζουν ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να ξεπεράσει και τον Ιανουάριο του ερχόμενου χρόνου. Έγινε γνωστό ότι πλην των θέσεων ευθύνης (πρόεδρος Δ.Σ., διευθύνων σύμβουλος) σε ΔΕΚΟ, επιχειρήσεις και εποπτευόμενους από το Δημόσιο οργανισμούς προκηρύσσονται και οι θέσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος επιλογής. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο για τον Τομέα Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στον οποίο ανήκουν η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΚΟ, η ΕΥΔΑΠ, η Ασπροφός, το Κτηματολόγιο, η ΔΕΠΟΣ, το ΙΓΜΕ, οι Οργανισμοί Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης κ.λ.π., απαιτούνται πάνω από 370 στελέχη.
=====================================================
Πηγή: Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ( Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009)

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Πολιτικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s