Προβολή βραβευμένων ταινιών του «11ου Διεθνούς Πανοράματος» του Φεστιβάλ Πάτρας και Έκθεση Φωτογραφίας στην ARTηρία

Θέμα: Προβολές – 11ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας – «11ο Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών»
Έκθεση Φωτογραφίας – «Φωτογραφίζοντας σαν σινενά»
Ημερομηνία: 18 έως 24 Νοεμβρίου 2009
Ώρα: Όλες οι προβολές αρχίζουν στις 21.30
Η έκθεση θα λειτουργεί από 18.00 έως 22.00
Είσοδος: Ελεύθερη
Τόπος: ARTηρια, Μαρίνα Λευκάδας
Διοργανωτής: ARTηρια
Περισσότερες πληροφορίες: www.artiria.gr
Τηλ.: 26450-22820

festival_patras_min

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – «Wrong road», Joan Chemla Γαλλία 12′ μ.μ. 2008. Σε ένα εγκατελειμένο δρόμο, ένας νεαρός άνδρας κυνηγά μια μοτοσικλέτα. Στην πορεία, τον περιμένει οιωνός για μια τραγική εξέλιξη.
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION – «Solitude», Mehrdad Sheikhan Ιράν 10′ anim. 2008. Ένας πέτρινος κολοσσός έχει ζήσει για χρόνια μοναχικά στον ερημικό πλανήτη του. Κουρασμένος από την απομόνωσή του αποφασίζει να αλλάξει τη μοίρα του.
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – «Elegy of wood», Vaclav Kadrnka Τσεχία 12′ ντοκ. 2009. Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ, εμπνευσμένο από τη ζωή, την παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη ενός ξυλουργού, του Jan Simek, και από την πατρίδα του – την Μοραβική Wallachia.
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART – «Iris», Santtu Koivu Φιλανδία 1′ 52′ v.a. 2008. Μια γυναίκα κρύβεται πίσω από ένα μπουκέτο με πικραλίδες και αρχίζει ένα παιχνίδι κρυφτό.
 • ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – «Angels die in the soil», Babak Amini Ιράν – Ιρακινό Κουρδιστάν 30′ μ.μ. 2008. Ένα Ιρακινό-Κούρδο κορίτσι βγάζει χρήματα για τον άρρωστο πατέρα της πουλώντας κόκκαλα Ιρανών στρατιωτών που απέμειναν από τον πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ιράκ. Μια μέρα πηγαίνοντας στο σπίτι της βρίσκεται σε ένα περιστατικό τρομοκρατών που εμπλέκεται και ένας Αμερικανός στρατιώτης. Προσπαθώντας να τον βοηθήσει εμπλέκεται και η ίδια στο περιστατικό.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 • ΔΙΑΚΡΙΣΗ Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ – Στον κ. Δημήτρη Λάλο πρωταγωνιστή της ταινίας «Δυτικά της Εδέμ» του Ζαφείρη Χαϊτίδη. Ο Αδάμ δαγκώνει το μήλο. Εγκαταλείπει την Εύα και τον κήπο της Εδέμ αναζητώντας το πεπρωμένο του πάνω στη γη. Αυτό που ανακαλύπτει, όμως, είναι ο χειρότερος του εφιάλτης… Δεν μπορείς να ξεφύγεις απ’ τον εαυτό σου.
 • ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ – Το βραβείο δόθηκε στον Ψαρουδάκη Γιάννη για την μουσική της ταινίας «Η αρκούδα» της Βικτωρίας Βελλοπούλου. Ο Άγγελος, φωτογράφος, φτάνει σε απομονωμένο χωριό όπου δεν είναι ευπρόσδεκτος. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ανακαλύπτει ότι στις γύρω περιοχές υπάρχει μια αρκούδα που έχει ήδη σκοτώσει έναν άνθρωπο. Περιπλανώμενος στα δάση ο Άγγελος δε θα συναντήσει την αρκούδα αλλά πράγματα που ίσως δε θα έπρεπε.
 • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ… ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ – «Έλσα» σκην. Μαρκαντώνη Χρήστου. Η ‘Ελσα μια οικονομική μετανάστρια έρχεται στην Αθήνα ψάχνοντας να βρει δουλειά. Έπειτα από ορισμένες δυσκολίες αναγκάζεται να εργαστεί για τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που μένει και πέφτει θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας.
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ – Attimo Fuggente σκην. Γαβριήλ Τζάφκα. Στις παραμεθόριες περιοχές ένας μόνο αποφασίζει για την τύχη των ανθρώπων: ο Συνοριοφύλακας.

Παρασκευη 20 Νοεμβριου 2009

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ – Ο σκηνοθέτης Χρήστος Βενετσιάνος για την ταινία του «Πηγή ζωής» παρέλαβε το βραβείο. Ο Γιώργος είναι ένας συνηθισμένος έφηβος. Η μέρα του όμως δεν θα είναι και τόσο συνηθισμένη. Πράγματα που κάνουμε όλοι μας, αν και ξέρουμε πως επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα γίνουν η αιτία να «επέμβει» η συνείδηση του Γιώργου. Θα είναι ο λόγος για να αλλάξει τις «κακές» συνήθειές του για πάντα.
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – «Πορτρέτο» σκην. Βασιλική Πρίγκουρη. Η Πωλίνα πάσχει από μια κληρονομική νόσο και είναι από μικρή ηλικία καθισμένη σε αναπηρικό καρότσι. Επίσης από μικρή ηλικία είχε το όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Όμως πώς μπορούσε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, ενάντια στην κοινή πεποίθηση ότι οι δυνατότητες της είναι περιορισμένες επειδή είναι ανάπηρη; Παλεύοντας καταρχήν με τις δικές της ανασφάλειες, η Πωλίνα προσπάθησε να μην προδώσει το όνειρο της. Και με το δικό της τρόπο το κατάφερε. Πολλά βέβαια είναι τα εμπόδια στην καθημερινότητά της όμως έχει πια μάθει να τα εξουδετερώνει ακολουθώντας αδιάλειπτα το δρόμο της δημιουργικότητας.
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ – Δόθηκε στους Νίκο Μπίστινα & Κατερίνα Πανταζοπούλου για την τανία «Women of Sand». Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες συγκεντρώνονται μέσα από δίκτυα, ομάδες και οργανώσεις για να πολεμήσουν τα αδικήματα που διαπράττονται προς άνδρες, γυναίκες που φυλακίζονται άδικα, καταδικάζουν τη φτώχεια και την παιδική εργασία. Αγωνίζονται για τη δημιουργία νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά της απαγωγής των πολιτών και το εγκληματικό trafficking των ανθρώπων, αντιδρούν ακούραστα απέναντι στην πώληση όπλων, πολεμούν κατά του ρατσισμού και της φτώχειας, αποδοκιμάζουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον βασανισμό και ψάχνουν τρόπους να καταγράφουν τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της συσσώρευσης του πλούτου. 1000 γυναίκες ήταν υποψήφιες στον κόσμο για το Νόμπελ της ειρήνης. Women of Sand είναι ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει τις ζωές των γυναικών που αφιερώνουν τη ζωή τους σε ειρηνικές αλλαγές στο χωριό τους, την περιοχή τους, τη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο. Η Fatmire Feka είναι η νεότερη από αυτές τις 1000 γυναίκες.
 • Ειδικό βραβείο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», στους σπουδαστές της δραματικής σχολής Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αγ. Βαρβάρας για την συλλογική τους ταινία «Μαζί». Πως μπορεί να εμπνεύσει ένα ποίημα και τι μπορεί να δημιουργηθεί με την αφορμή αυτή; Πως συνδέονται μεταξύ τους οι τόσο διαφορετικοί θαμώνες μιας καφετέριας και ποιο σύνθημα γραμμένο σ’ ένα τοίχο, μπορεί να τους ενώσει όλους αυτούς… ΜΑΖΙ.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – Pet shop σκην. Μιχαήλ Γαβριήλ Ζενέλης. Η ζωή είναι ένα θείο δώρο. Η κοινωνία μας αντιλαμβάνεται και αξιολογεί την ζωή σύμφωνα με τα δικά της κριτήρια και την κοστολογεί αναλόγως. Δίνει αξία στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία…
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART – Μπλε Κόκκινο Metamorphosis σκην. Πέννυ Δίκα-Κορνέτη. Πρόκειται για δυο βίντεο αρτ που η ρυθμική διαδοχή των εικόνων με την υποστήριξη της μουσικής από ηλεκτρονικά όργανα εκπέμπει ποιητική διάθεση με χρωματικές φόρμες που διαλύονται και ανασυντίθενται το παιχνίδι σχημάτων και χρωμάτων / στο κρόκινο μια συνεχής μετάπλαση που προκύπτει από την πύκνωση και αραίωση μορφωμάτων υπογραμμίζεται από την υπόκρουση των ξύλινων κρουστών(nagoya maribas).
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION – Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι των Παναγιώτη Ράππα & Άγγελο Ρουβά. Το φιλμ με τίτλο «Το μικρό ποντίκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστέρι», είναι μια προσαρμογή για τη μικρή οθόνη μιας πολύ πετυχημένης ιστορίας του Ευγένιου Τριβιζά. Είναι μια δυναμική, αλλά και τρυφερή, Χριστουγεννιάτικη ιστορία, της οποίας ο ήρωας είναι ένα μικρό ονειροπόλο ποντίκι, που έχει σαν στόχο ζωής να αγγίξει ένα αστέρι. Οι περιπέτειες αυτού του μικρού ποντικιού στην πορεία του για την υλοποίηση του ονείρου του είναι γεμάτες συναρπαστική δράση (χωρίς καμίας μορφής βία), κατάλληλες για παιδιά ηλικίας 4-8 χρονών. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα που δείνει η ιστορία αγγίζουν και μεγαλύτερα παιδιά και γονείς.
 • ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ – Πολύχρωμη γη σκην. Βαγγέλης Λαλόπουλος. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ο άνθρωπος νοιάζεται τόσο πολύ για το μέλλον, κάτι που είναι λίγο ειρωνικό, διότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει μέλλον. Έχουμε τροποποιήσει το περιβάλλον τόσο πολύ, που τώρα θα πρέπει να τροποποιήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, ώστε να μπορούμε να ζήσουμε σε αυτό. Όσο περισσότερο εκμεταλλευόμαστε την φύση τόσο περισσότερο οι επιλογές μας μειώνωνται μέχρι να μείνει μόνο μία: ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Η καινούργια βιομηχανική οικονομία μας παίρνει ένα βουνό καλυμμένο από δέντρα, λίμνες, ρυάκια και το μετατρέπει σε ένα βουνό από σκουπίδια και λασπώδεις λακκούβες…
 • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO DANCE – Ηχώ και Νάρκισσος σκην. Ρουσσέλο Αραβαντινό & Αγγελική Παπαδοπούλου. Πρόκειται για το μύθο της ήχους και του νάρκισσου ιδωμένο μέσα από τη μεταφυσική οπτική των δυο φύλων και το σύγχρονο μετά-χριστιανικό κοσμοείδωλο.

Σημείωση

 • Όλες οι προβολές αρχίζουν στις 21.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
 • Η Έκθεση φωτογραφίας θα λειτουργήσει από τις 18 εως 24 Νοεμβριου, 18.00 – 22.00 και και η είσοδος είναι επίσης ελεύθερη.
Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινώσεις, Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s