ΝE Λευκάδας του ΚΚΕ: Όχι στο καθεστώς γαλέρας των «stage»

Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι με «stage» ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής τους και συγκεντρώθηκαν από κάθε μεριά της χώρας στην Αθήνα όπου και πορεύτηκαν έως τη Βουλή. «Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους» ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα των απεργών, όπως και το «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία -Τα stage είναι σύγχρονη δουλεία».

stage Σήμερα έδωσαν συνέχεια στον αγώνα τους με νέα απεργία και διαδηλώσεις έξω από τις υπηρεσίες τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου. Στο πλευρό τους βρέθηκε από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λευκάδας του ΚΚΕ για το θέμα αυτό:

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΤΩΝ STAGE

ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

«Οι εργαζόμενοι με «stage» είναι μερικοί από τους χιλιάδες ομήρους που χρόνια τώρα «ξεζουμίζουν» οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιταχύνοντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καλλιεργώντας αυταπάτες, εγκλωβίζοντας σε ψευτοδιλήμματα και αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους από την ανάπτυξη κοινής πάλης για σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Τα αποκαλούμενα προγράμματα «stage» αποτελούν μέρος των γενικότερων αντεργατικών κατευθύνσεων και σχεδιασμών που συναποφασίζουν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ. Στόχος ήταν η μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων με ανασφάλιστη εργασία και μειωμένες αποδοχές, στο όνομα της μαθητείας για απόκτηση εμπειρίας. Εξαρχής αποτέλεσαν και στην Λευκάδα «εργαλείο» των εκάστοτε βουλευτών, Νομαρχών και Δημάρχων, για εργασιακή και πολιτική ομηρία, από τότε που τα πρωτοκαθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ’90.

Παρά το γεγονός ότι πληρώνονταν από τον ΟΑΕΔ (με λεφτά των εργαζομένων) δεν δίνονταν καμιά πληροφορία για το πόσοι είναι και ήταν στην απόλυτη δικαιοδοσία του Βουλευτή και άλλων κυβερνητικών στελεχών, προέδρων Οργανισμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) και άλλων κομματαρχών.

Εκμεταλλεύτηκαν την αγωνία των νέων για δουλειά. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν μέχρι και πέντε χρόνια. Στο σύνολό τους αμείβονται με το εξευτελιστικό ποσό των 480 ευρώ χωρίς κανένα άλλο εργασιακό, ασφαλιστικό ακόμα και συνδικαλιστικό δικαίωμα. Το ποσό των 480 ευρώ μειώνεται αν απεργήσουν οι μόνιμοι, αν υπάρχει αργία, αν λείψουν από τη δουλειά λόγω ασθένειας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που τα καθιέρωσε, ανακοίνωσε την κατάργηση τους μόνο για το δημόσιο και θα τα διατηρήσει στον ιδιωτικό τομέα. Ετσι στέλνει στην ανεργία όσους είχαν καταφύγει στα «stage» του Δημοσίου.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν πρέπει να επιτρέψουν να τους διαχωρίζουν και να τους διασπούν με βάση τις εργασιακές τους σχέσεις.

Νέες και νέοι άνεργοι, ψηλά το κεφάλι.

Μη δεχτείτε να σας αφήσουν άνεργους. Το μέλλον σας δεν μπορεί να είναι τα «stage», οι συμβάσεις, η μερική απασχόληση. Δηλαδή, μισά δικαιώματα, μισή ζωή. Αγωνιστείτε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μη δίνετε δικαίωμα στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, χρησιμοποιώντας την πολιτική της ΝΔ, χτυπάει το δικαίωμά σας στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αν την ενδιέφεραν τα δικαιώματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με «stage», με μερική απασχόληση, με όλες τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, θα τις καταργούσε και θα παρείχε σε όλους τους εργαζόμενους πλήρη και σταθερή εργασία.

  • Διασφάλιση του δικαιώματος όλων των εργαζομένων σε σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Άμεση κατάργηση των προγραμμάτων stage και όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
  • Άμεση μονιμοποίηση των εργαζομένων με stage χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καταβολή όλων των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και των δεδουλευμένων».

Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ
Λευκάδα, 4.11.2009

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινώσεις, Εργατικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s