Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

ep4

Αυτά γράφει ο Παυσανίας, Έλληνας περιηγητής που έζησε το 2ο μ.Χ. αιώνα, στο βιβλίο του «Κορινθιακά» του εκτενούς συγγράματός του «Ελλάδος περιήγησης», για την επίσκεψή του στην Επίδαυρο. Ότι δηλαδή «Μέσα στο ιερό της Επιδαύρου υπάρχει και θέατρο, ιδιαίτερα αξιοθέατο κατά τη γνώμη μου… Το θέατρο αυτό και το κυκλικό οικοδόμημα είναι έργα του Πολύκλειτου…»

ep2

Άποψη του αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου

Το θέατρο λοιπόν της Επιδαύρου είναι το πιο γνωστό και πιο καλά διατηρημένο θέατρο της αρχαιότητας. Κτίσθηκε σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία, τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον Αργείο αρχιτέκτονα και γλύπτη Πολύκλειτο τον Νεώτερο. Η αναφορά όμως αυτή του Παυσανία, που επισκέφθηκε το χώρο της Επιδαύρου γύρω στα μέσα του 2ου μ.Χ. αιώνα, παραμένει επιστημονικά ανεπιβεβαίωτη. Άλλοι μελετητές χρονολογούν το κτίσιμο του θεάτρου στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, οπότε στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί ως έργο του Πολύκλειτου. Όπως και να ‘χει πάντως είναι το πιο καλοδιατηρημένο κτίσμα του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.

Η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στην Πελοπόννησο ήταν η πρώτη που άρχισε να κάνει ανασκαφική έρευνα στο Ασκληπιείο. Όταν εντοπίστηκε το θέατρο μετά από αιώνες ήταν ολοκληρωτικά καλυμμένο από λιόδεντρα. Το σύνολο των λειψάνων του Ασκληπιείου αποκάλυψαν οι συστηματικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας, που ξεκίνησαν το 1889 και τελείωσαν το 1926, υπό την διεύθυνση του Παναγιώτη Καββαδία. Οι πρώτες αναστηλωτικές εργασίες του θεάτρου έγιναν το 1907 και συνεχίστηκαν στο διάστημα 1954-1963.

ep5

Παλιά φωτογραφία (1915;) του Θεάτρου

Το θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί άριστο παράδειγμα για τη θαυμάσια προσαρμογή του στο χώρο. Είναι πασίγνωστο για την εξαιρετική ακουστική που διαθέτει. Οι διάλογοι ακούγονται καθαρά ως τις ψηλότερες κερκίδες. Αυτό οφείλεται στους εξής κύρια λόγους: Τα τόξα των κερκίδων δεν έχουν όλα το ίδιο κέντρο με αποτέλεσμα το Κοίλον του θεάτρου να μην είναι εντελώς κυκλικό, αλλά να κλίνει προς το πεταλοειδές σχήμα, με αποτέλεσμα να επιτείνει την ακουστική του χώρου. Επίσης το Κυνόρτιον Όρος, που βρίσκεται πάνω από το θέατρο λειτουργεί ως φυσικό μεγάφωνο – το θέατρο είναι στραμμένο προς βορρά γιατί έτσι βελτιώνεται η ακουστική του στο συγκεκριμένο χώρο.

ep6

Παλιό επιστολικό δελτάριο με το Θέατρο της Επιδαύρου

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αρχαιολατρία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s