Πίναξ της εις Δήμους διαιρέσως της Επαρχίας Λευκάδος

Νομός Κερκύρας
Επαρχία Λευκάδος
(1)

Πίναξ της εις Δήμους διαιρέσως της Επαρχίας Λευκάδος κατά το Β. Δ. της 8ης Ιανουαρίου 1866 (Ε. Κ. αρ. φυλ. 9 της 28 Ιαν. 1866).

1). Λευκάδος (Β’)

Λευκάς — Απόλπενα, Φρύνι, Καλλιγόνι, Τσουκαλάδες, Καρυώτες, Κατούνα.

2). Σφακιωτών (Γ’) (2)

Λαζαράτα — Σπανοχώρι, Πινακοχώρι, Κάββαλος, Ασπρογερακάτα, Πρεμεντινού, Βουνόν.

3). Καρυάς (Β’)

Καρυά — Εγκλουβή, Βαφκερή, Πλατύστομα, Αλέξανδρος.

4). Εξανθείας (Γ’) (2)

Επάνω Εξάνθεια — Κάτω Εξάνθεια, Καλαμίτσι, Άγιος Νικήτας.

5). Απολλωνίων (Β’)

Άγιος Πέτρος — Αθάνι, Δράγανον, Κομιλιό, Δαμηλιάνη.

6). Ευγήρου (Β’)

Σύβρος — Κοντάρενα, Βουρνικά, Άγιος Ηλίας, Μαραντοχώρι, Εύγηρος, Όρμος Βασιλικής.

7). Ελλομένου (Γ’) (2)

Κατωχώρι — Χαραδιάτικα, Φτερνό, Πόρος, Άλατρον, Νεοχώρι.

8). Ταφίων (Γ’)

Μεγανήσιον — Βαθύ, Σπαρτοχώρι, Σπάρτη, Σκορπίδι, Σκορπιός, Καστρί, Θηλιά, Πετάλα, Κόθρος (νησίς), Μαδουρή (νησίς), Χελώνι (νησίς).


(1) Η Επαρχία Λευκάδος αρχικώς κατά το από 17-12-1864 Δ/μα (Φ.Ε.Κ. 2/1865) απετέλει ίδιον αυτοτελή Νομόν Λευκάδος περιλαμβάνοντα τας Επαρχίας Λευκάδος και Ιθάκης, δια του Νόμου όμως ΡΜΓ’ της 9-1-1866 (Φ.Ε.Κ. 6/1866) απετέλεσε η μεν Λευκάς επαρχίαν του Νομού Κερκύρας, η δε Ιθάκη Επαρχίαν του Νομού Κεφαλληνίας.

(2) Οι Δήμοι Σφακιωτών, Εξανθείας και Ελλομένου προήχθησαν από της Γ’ εις την Β’ τάξιν. Δ/μα 27.9.1890 (Φ.Ε.Κ. 324/1890).

Μέτρησα συνολικά 41 χωριά στους 7 Δήμους -εκτός Μεγανησίου- της Λευκάδας. Δεν αναφέρεται π.χ. το Νυδρί -τι στο καλό δεν υπήρχε ως οικισμός τότε;- ενώ δεν ξέρω ακόμη και σήμερα που βρίσκoνται οι αναφερόμενοι οικισμοί, Βουνόν και Δαμηλιάνη.

arxeia_dhmwn_koinothtwn

Αυτός ήταν λοιπόν ο αυτοδιοικητικός χάρτης της Λευκάδας από το 1864 που ενώθηκε, μαζί με τα άλλα Επτάνησα, με την Ελλάδα, και ίσχυσε μέχρι το 1912. Η Λευκάδα αποτέλεσε στην αρχή για ένα μικρό χρονικό διάστημα -1864 μέχρι 1866-, μαζί με την Ιθάκη, αυτοτελή νομό. Έγινε αργότερα Επαρχία και ανήκε μέχρι το 1912 στο Νομό Κέρκυρας. Μετά πάλι αποτέλεσε Επαρχία του Νομού Πρέβεζας.

Με το νόμο ΔΝΖ’ (4057) 14.2.1912 θα γίνει νέα διοικητική αλλαγή, οι πιο πάνω Δήμοι θα διαλυθούν και θα συσταθούν Κοινότητες.

Η πρώην Κοινότητά μας, του Αλεξάνδρου, ήταν μέχρι το 1912 Τ.Δ. του Δήμου Καρυάς της Επαρχίας Λευκάδας. Ο Δήμος Καρυάς απαρτίζονταν από τους κάτωθι οικισμούς: Καρυά (ήταν η πρωτεύουσα του Δήμου), Αλέξανδρος, Βαφκερή, Εγκλουβή, Κολυβάτα, Νυδρί, Πηγαδησάνοι, Ρεκατσινάτα, Πλατύστομα, Μονή Αγίου Γεωργίου, Μονή Ασωμάτων, Μονή Κόκκινης Εκκλησίας και Μονή Αγίου Ιωάννου. Με το Δ)γμα 31.8.1912 (Φ.Ε.Κ. 161/1912) θα συσταθεί η Κοινότητα Αλεξάνδρου που περιλάμβανε τον Αλέξανδρο, τα Κολυβάτα, τη Μονή του Αγίου Γεωργίου και τη Μονή της Κόκκινης Εκκλησιάς.
=====================================================
Πηγή:
Αρχεία περί της συστάσεως και εξελίξεως των Δήμων και Κοινοτήτων 1836-1939 και της διοικητικής διαιρέσεως του κράτους : (Τέως Δήμοι, Δήμοι, Κοινότητες, Σύνδεσμοι Κοινοτήτων, ανοργάνωτοι Κοινότητες, Συνοικισμοί, Μοναί, θέσεις-αναγνωρίσεις, προσαρτήσεις, αποσπάσεις, μετονομασίαι, συγχωνεύσεις), Αλεξ. Θ. Δρακάκης, Στυλ. Ι. Κουνδούρος, Τύποις «Γραφικαί Τέχναι», Μάρτιος 1940, Τόμος Α’ και Β’

Παραθέτω και το σύνδεσμο για όποιον θέλει να εμβαθύνει περισσότερο στο θέμα. Μπορεί κάποιος να διαβάσει τα βιβλία πατώντας με το ποντίκι «View Document».

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Βιβλία, Χωριά της Λευκάδας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s