Ξεκινά ο «Καποδίστριας 2» – Βάση για συζήτηση η παλιά μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Όπως είναι γνωστό ανάμεσα στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι και η διοικητική μεταρρύθμιση, ώστε οι εκλογές του 2010 -θα γίνουν την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη σύμφωνα με το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων- να διεξαχθούν με βάση το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Θα εκλεγούν αιρετοί περιφερειάρχες -με κατάργηση των νομαρχιών- και δημοτικά συμβούλια νέων μεγάλων δήμων, που θα δημιουργηθούν μετά τη συγχώνευση των σημερινών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ βαθμού.

Ως βάση συζήτησης για τους νέους δήμους που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2», όπως έγινε γνωστό μετά τη πρόσφατη συνάντηση του κ. Ραγκούση με τον συνταγματολόγο και πρόεδρο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) κ. Δ. Τσάτσο, θα είναι η μελέτη που έχει εκπονήσει παλιότερα το Ινστιτούτο έπειτα από σχετική παραγγελία της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και κοινοτήτων Ελλάδας).

Πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Νομό Λευκάδας

Πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το Νομό Λευκάδας

Γίνεται λόγος για δημιουργία 350-380 δήμων στη θέση των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα, δημιουργία 7 αυτοδιοικήσεων δεύτερου βαθμού σε επίπεδο περιφέρειας, στη θέση των 56 νομαρχιών που υπάρχουν σήμερα, επαναφορά του 50% + 1 για την εκλογή δημάρχων και αιρετών περιφερειαρχών, στη θέση του 42% ως όριο εκλογής που ισχύει σήμερα. Η διοικητική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει ως ένα βαθμό και τη βάση για το νέο εκλογικό νόμο -γερμανικό μοντέλο- που ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα περίπου οι μισοί βουλευτές θα εκλέγονται σε μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι σε διευρυμένες, οι οποίες θα ταυτίζονται με τις νέες διοικητικές περιφέρειες.

Πατήστε με το ποντίκι για μεγέθυνση

kapo2_02

Στοιχεία των νέων Δήμων που θα δημιουργούνταν στο Νομό Λευκάδας σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Να θυμίσουμε ότι για τη Λευκάδα η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβλεπε τη δημιουργία 4 ΟΤΑ. Προτείνονταν συγκεκριμένα:

  • Δήμος (1) που θα προέκυπτε από τη συνένωση των δήμων Απολλωνίων, Ελλομένου, Καρυάς, Λευκάδος και Σφακιωτών. Ο νέος Δήμος θα είχε πληθυσμό 20.295, έκταση 302.715 τετ. χλμ. και θα απαρτίζονταν από 63 συνολικά οικισμούς.
  • Δήμος (2) – Ο Δήμος Μεγανησίου προτείνονταν να παραμείνει ως έχει.
  • Οι κοινότητες Καλάμου και Καστού προτείνονταν επίσης να παραμείνουν ως έχουν.

Σχολιάστε

Filed under Νέα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s