Συμπεράσματα συνεδρίου για τον Πλάτωνα Δρακούλη που έγινε στις 23-25 Οκτωβρίου 2009 στην Ιθάκη

«Το Συνέδριο για τον Πλάτωνα Δρακούλη έφτασε στο τέλος του. Πριν φύγουμε απ’ αυτήν την αίθουσα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα σύντομο απολογισμό. Είχαν προσκληθεί 29 σύνεδροι, ήρθαν και συμμετείχαν 18 σύνεδροι. Οι απουσίες των συνέδρων οφείλονται κυρίως στις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και των απόντων οι ανακοινώσεις θα συμπεριληφθούν στα πρακτικά του συνεδρίου.

synedrio_platwna_drakouli

Στο σύνολό τους οι ανακοινώσεις ήταν ενδιαφέρουσες. Αρκετές ήταν εκείνες που έφεραν νέα στοιχεία στην υπόθεση Δρακούλη. Άλλες μας παρουσίασαν νέους προβληματισμούς και άνοιξαν δρόμους για έρευνα.

Είναι αλήθεια ότι φεύγουμε από το Συνέδριο περισσότερο και καλύτερα ενημερωμένοι για τη ζωή, τη δράση, την ιδεολογία και τις πρακτικές του Πλάτωνα Δρακούλη.

Κατανοήσαμε το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε και δραστηριοποιήθηκε ο Δρακούλης. Επρόκειτο για μία εποχή πλούσια σε γεγονότα και σοβαρές ανακατατάξεις και ιδιαίτερα στο εργατικό σοσιαλιστικό κίνημα.

Διευκρινίστηκαν στοιχεία για την καταγωγή και το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε.

Σοβαρή συζήτηση έγινε για το περιεχόμενο της ιδεολογίας του και για τις πρακτικές που εφάρμοσε ο Πλάτων Δρακούλης. Κινήθηκε γενικά μέσα στη σοσιαλδημοκρατική ιδεολογία, την οποία προσπάθησε να στηρίξει με κείμενα δικά του και μεταφράσεις ξένων έργων.

Επιρροές δέχθηκε από την αρχαία ελληνική σκέψη και τη χριστιανική ηθικολογία, ενώ είχε ανάμειξη και σε αναρχικές πρακτικές.

Ο σοσιαλισμός του είναι συγκεχυμένος με πολλά αντιφατικά στοιχεία. Από τις αρχές ωστόσο του 20ου αιώνα πέρασε σε αστικοδημοκρατικές θέσεις, στηρίζοντας μάλιστα το Βενιζέλο στην εξωτερική αγγλόφιλη πολιτική του.

Ιδιαίτερος λόγος έγινε για τις πρακτικές που χρησιμοποίησε ο Δρακούλης, προκειμένου να προβληθεί τόσο στο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κίνημα, όσο και στο ελληνικό. Αυστηρά κρίθηκε η τακτική του στις προεκλογικές και μετεκλογικές εποχές. Αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του δεν ξέφυγαν από την κριτική κάποιων ανακοινώσεων.

synedrio_platwna_drakouli_03

Ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές ήταν οι ανακοινώσεις που έγιναν για τα ζητήματα της εκπαίδευσης, της ελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, του τύπου και της εκδοτικής παραγωγής, του θεοσοφισμού και των αγροπόλεων. Όλα αυτά τα θέματα συνιστούν σοβαρές συνιστώσες της ιδεολογίας και της πρακτικής του, που δεν πρέπει να υποτιμώνται από τους μελετητές του Πλάτωνα Δρακούλη. Σε κάποια μάλιστα από αυτά τα θέματα οι προβληματισμοί και οι προτάσεις του είναι πρωτότυπες και πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα.

Πάντως πέρα από τα όποια αρνητικά της δράσης και της τακτικής του, όλοι σχεδόν ομολόγησαν τη συνεισφορά του Πλάτωνα Δρακούλη, στον προβληματισμό της ελληνικής κοινωνίας, κατά το τέλος του 19ου αιώνα. Μπορεί να θεωρείται προδρομική μορφή του ελληνικού σοσιαλιστικού κινήματος, ενταγμένη πάντα μέσα στα ιστορικά πλαίσια της εποχής του.

Τελειώνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Χωρίς εσάς δεν θα είχαμε αυτό το άνοιγμα στη μελέτη του φαινομένου «Πλάτωνα Δρακούλη».

Σχετικά με τα πρακτικά, θα γίνει προσπάθεια από την πλευρά μας να εξοικονομήσουμε την απαραίτητη επιχορήγηση της έκδοσής τους. Ήδη δύο εκδοτικοί οίκοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. Γι’ αυτό θα θέλαμε να μας στείλετε το κείμενο της ανακοινώσεώς σας μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη (σε ηλεκτρονική μορφή και μία εκτύπωση)».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Τηλέμαχος Καραβίας, ανακοίνωσε ότι η Οργανωτική Επιτροπή:

synedrio_platwna_drakouli_02

  • Θα συνεχίσει να προβάλει τη δράση και το έργο του Πλάτωνα Δρακούλη, στην Αθήνα (στις 29 Νοεμβρίου, στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα και κάλεσε όσους από τους Συνέδρους θέλουν να συμμετάσχουν να το δηλώσουν).
  • Θα προτείνει στο Δήμο Ιθάκης για την ονομασία δρόμου ή πλατείας με το όνομα του Πλάτωνα Δρακούλη.
  • Θα προτείνει στο Δήμο και στο Επαρχείο Ιθάκης να προχωρήσουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη φιλοτέχνηση της προτομής του Πλάτωνα Δρακούλη.
  • Θα προτείνει να θεσπισθεί υποτροφία για πρωτότυπη ερευνητική εργασία μεταπτυχιακού επιπέδου, με θέμα τον Πλάτωνα Δρακούλη.
  • Μέρος των βιβλίων και αντιγράφων των ντοκουμέντων που εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα παραχωρηθούν στην Βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Κέντρου Ιθάκης.

=====================================================
Πηγή: www.ithacanews.gr

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Επτάνησα, Ιστορία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s