Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα στην πόλη της Λευκάδας η επέτειος της 28ης Οκτώβρη

Δεν το λέμε γιατί έτσι συνηθίζεται να γράφεται. Αλλά γιατί φέτος λάμπρυνε πράγματι την επέτειο με την παρουσία του ο αγωνιστής της Αριστεράς, της Εθνικής Αντίστασης, ο φλογερός πατριώτης Λάκης Σάντας -η καταγωγή του είναι από τους Πηγαδησάνους Λευκάδας- ο οποίος εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας στο Μητροπολιτικό ναό. Ένας άνθρωπος που παρ’ όλες τις δυσκολίες δεν καταδέχτηκε ποτέ να εξαργυρώσει κατ’ οιονδήποτε τρόπο τις αγωνιστικές του περγαμηνές. Αναφέρουμε για όσους νεώτερους ενδεχόμενα δεν τον ξέρουν -δεν φταίνε βέβαια τα παιδιά- ότι ήταν αυτός που μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, κατέβασαν τη χιτλερική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Τότε που όλα τα «έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Ξυπνώντας με την πράξη τους αυτή τον πατριωτικό ενθουσιασμό των σκλαβωμένων Ελλήνων, δίνοντάς τους ένα μήνυμα αντίστασης και ελπίδας. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη αντιστασιακή πράξη στην κατεχόμενη Αθήνα, σε όλη την Ευρώπη.

[ Η τιμημένη γενιά της Εθνικής Αντίστασης που τείνει με τον καιρό να εκλείψει βιολογικά. Από αριστερά: Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές), Λάκης Σάντας, Σπύρος Βονιτσάνος (Δρόσος) και Βαγγέλης Μανωλίτσης. Μαζί δρασκελίζουν ηλικιακά τους τρεισήμισι αιώνες ζωής ]

Να πως περιγράφει σ’ ένα κείμενο του -υπάρχει στο αρχείο του Ηλία Πετρόπουλου- ο Λάκης Σάντας το ηρωικό κατώρθωμα:

«Λύσαμε το συρματόσχοινο και τραβήξαμε για να την κατεβάσωμε. Μα την είχαν μπλέξει στην κάτω άκρη της με τρία συρματόσχοινα που στήριζαν τον κοντό. Κρεμιόμαστε και οι δυο για την κατεβάσωμε, μα δεν κατέβαινε. Αρχίσαμε με τη σειρά να σκαρφαλώνουμε στον σιδερένιο κοντό για να τη φτάσωμε και να την κόψωμε. Μα ήταν αδύνατο να τη φτάσωμε. Κουρασμένοι σταθήκαμε για λίγο κι απογοητευτήκαμε, σκεφτόμαστε τι να κάνωμε. Να φύγωμε χωρίς τη σημαία λάφυρο, δεν το σκεφτήκαμε ούτε στιγμή. Και μέσα στην ένταση της σκέψης μας, σκεφτήκαμε να σπάσωμε τα τρία συρματόσχοινα για να μπορέσωμε να τη σπάσωμε».

Και η η γερμανική Κομαντατούρ εκδίδει στις 31 Μάη 1941 την παρακάτω ανακοίνωση:

«Κατά τη νύκτα της 30ης προς την 31η Μαΐου υπεξηρέθη η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα γερμανική πολεμική σημαία παρ’ αγνώστων δραστών. Διενεργούνται αυστηραί ανακρίσεις. Οι ένοχοι και οι συνεργοί αυτών θα τιμωρηθώσι διά της ποινής του θανάτου».

[ Οι Αρχές του τόπου κατά την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Διακρίνονται στην πρώτη σειρά ο κ.κ. Μητροπολίτης Λευκάδας και Ιθάκης Θεόφιλος, ο δήμαρχος Λευκάδας κ. Φέτσης Βασίλειος, ο αγωνιστής Λάκης Σάντας, ο νεοεκλεγείς βουλευτής Λευκάδας κ. Σπυροπάνος Μαργέλης και ο νομάρχης Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής ]

Μετά τη δοξολογία, το τρισάγιο και την κατάθεση στεφάνων, ακολούθησε η καθιερωμένη παρέλαση, που λόγω και του καλού καιρού -πραγματικά καλοκαιρινός- την παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Πατήστε με το ποντίκι για
μεγεθύνετε τις φωτογραφίες

2 Σχόλια

Filed under Εθνική Αντίσταση, Εκδηλώσεις, Λευκάδα

2 responses to “Με λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα στην πόλη της Λευκάδας η επέτειος της 28ης Οκτώβρη

  1. Παλιοβορος

    Eιναι πραγματικα ανατριχιαστικο εθνικες γιορτες.
    Δεν το λέω γιατί έτσι συνηθίζεται να γράφεται,η καταντια του θεσμου.της παρελασης.
    Για τα τιμημενα νιατα βλεπε stage και τα περηφανα γειρατια βλεπε συνταξεις Ε.Α.
    Το οργιο της φαντασιωσης στον ιδιο δρομο……………….

  2. Φιλιππος

    Πραγματικα πολυπλευρη και καθ ολα παραστατικη η παρουσιαση της Εθνικης Γιορτης .Τα σχολια οι φωτογραφιες, και οχι μονο, δημιουργουν ενα δυνατο συναισθημα Εθνικης Υπερηφανειας που με τη σειρα του σωματοποιειται και προκαλει πρηξιμο στις φλεφες του λαιμου και ιδιαιτερα εντονο φουσκομα στο στερνο . Αυτο ενοιωσα και ‘γω και παραλιγο να (σκασω) πεσω υπερ πιστεως και ΠΑΤΡΙΔΟΣ !!!!!!!!!

Σχολιάστε