Στις 7 Οκτώβρη 2009 η 3η συνάντηση του Φιλοσοφικού Καφενείου στην ARTηρια Λευκάδας

Θέμα: «ο λόγος» – Συναντήσεις «Φιλοσοφικού Καφενείου» (3η συνάντηση) από την ARTηρια Λευκάδας

Ημερομηνία: 7 Οκτώβρη 2009
Ώρα: 21.00
Είσοδος: Ελεύθερη
Τόπος: ARTηρια, Μαρίνα Λευκάδας
Διοργανωτής: ARTηρια
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Ακρίβος
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.artiria.gr

Τηλ.: 26450 22820

Σειρά ανοιχτών συζητήσεων που προσεγγίζουν ευρέως ενδιαφέροντος θέματα διατηρώντας σαφή μεν, αλλά όχι αυστηρή, τη φιλοσοφική διάσταση.

Λειτουργεί σαν πεδίο φιλοσοφικών ασκήσεων, δοκιμής αντοχών των επιχειρημάτων και εποικοδομητικής τροφής για σκέψη σε έναν ζωντανό χώρο προβληματισμού.

Τον βασικό προγραμματισμό καθώς και την ευθύνη της διοργάνωσης του φιλοσοφικού καφενείου θα έχει ο Κωνσταντίνος Ακρίβος.

filosofiko_kafeneio_arthria1

Από τον Ηρακλείτιο λόγο που “διοικεί τα πάντα”, στο Αριστοτελικό “σύστημα λόγου” που είναι η λογική θεωρία του Συλλογισμού αλλά και στην διαλεκτική ως μέθοδο αντιπαράθεσης λόγων.

Από τους “δισσούς λόγους” των Σοφιστών στον “σπερματικό λόγο” των Στωϊκών.

Από το βιβλικό “εν αρχή ην ο λόγος”, στις σύγχρονες αντιλήψεις για το λόγο, ως “συγκροτητική αρχή του υποκειμένου”, ως “κυρίαρχη δομή” και ως η “βασιλική οδός προς το ασυνείδητο”.

Ο λόγος όπως τον αντιλαμβάνονται σύγχρονοι Έλληνες στοχαστές, όπως ο Γ. Χειμωνάς, ο Χρήστος Γιανναράς και ο Οδυσσέας Ελύτης.

Σ’ αυτήν τη συνάντηση θα γίνει αναφορά σε διάφορες θεωρίες για το λόγο αλλά κυρίως θα γίνει αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο εμείς, οι σύγχρονοι άνθρωποι, μετέχουμε στο Λόγο και στο διάλογο.

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινώσεις, Λευκάδα, Πολιτισμός

Σχολιάστε