Νίκες του Ενιαίου Μετώπου σε δύο χωριά της Λευκάδας

eniaio_metwpo_02

Άρθρο της εφημερίδας «Νέος Ριζοσπάστης» (Φύλο του Σαββάτου 17 του Φλεβάρη 1934), που ήταν Όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Ε.Τ.Κ.Δ.), με ανταπόκριση από τις κοινοτικές εκλογές στη Λευκάδα. Γίνεται και ειδική αναφορά στην τέως κοινότητά μας, του Αλεξάνδρου, όπου καταγγέλλεται η στάση του Ξενοφώντα Βρεττού γιατί «δεν πειθάρχησε στην Κομμ. Οργάνωση και κατέβηκε στις εκλογές με δικό του συνδυασμό για να διασπάσει τους ψήφους του Ενιαίου Μετώπου».

eniaio_metwpo_01

ΛΕΥΚΑΔΑ, 13 του Φλεβάρη. (Του ανταποκριτή μας 1232).__ Οι κοινοτικές εκλογές στο νησί μας διεξήχθηκαν μέσα σε μια εντατική ζύμωση υπέρ του Ενιαίου Μετώπου των Εργατών και Αγροτών. Στην πόλη κυκλοφόρησε το πρόγραμμα του Ενιαίου Μετώπου και κολλήθηκαν αφφίς, που διαβάστηκαν μ’ ενθουσιασμό από τους εργάτες.

Στην πόλη οι ψήφοι του Ενιαίου Μετώπου είχαν μια μικρή αύξηση. Στην Κοινότητα Σφακιωτών βγήκε κόκκινο συμβούλιο. (Στις βουλευτικές εκλογές του Μάρτη πήραμε στους Σφακιώτες μόνο 8 ψήφους).

Στο χωριό Καρυά το Ενιαίο Μέτωπο σε 550 ψηφοφόρους συγκέντρωσε 135 ψήφους, ενώ στις εκλογές του Μάρτη πήρε μόνο 3.

Στο χωριό Εγκλουβή το Ενιαίο Μέτωπο κατάχτησε τις 3 έδρες από τις 5, που υπάρχουν. (Στις εκλογές του Μάρτη πήραμε στην Εγκλουβή 32 ψήφους).

Στον Αλέξαντρο το Ενιαίο Μέτωπο πήρε 15 ψήφους (από 2 του Μάρτη). Θα συγκεντρώναμε την πλειοψηφία αν δουλεύαμε δραστήρια, αν δεν έλειπαν την ημέρα των εκλογών οι υποψήφιοί μας από το χωριό. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ξενοφ. Βρεττός έπαιξε στο χωριό αυτό καθαρά προδοτικό ρόλο. Δεν πειθάρχησε στην Κομμ. Οργάνωση και κατέβηκε στις εκλογές με δικό του συνδυασμό για να διασπάσει τους ψήφους του Ενιαίου Μετώπου.

Τα κόκκινα συμβούλια Σφακιωτών και η πλειοψηφία του συμβουλίου Εγκλουβής πρέπει να βρεθούν στο πόστο τους. Ν’ αγωνιστούν με επαναστατική συνέπεια για την πραγματοποίηση του προγράμματος του Ενιαίου Μετώπου.

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Αριστερά, Εκλογικά, Κολυβάτα, Μαυρογιαννάτα

2 responses to “Νίκες του Ενιαίου Μετώπου σε δύο χωριά της Λευκάδας

 1. Παλιοβορος

  Προδοτης τοτε στρατολογος μετα.
  Aν ζουσε τωρα ο μακαριτης σιγουρα θα ηταν στο τΣΥΡΙΖΑ
  Αλλα ποιος εκανε το στρατολογο για τη μαχη στο Λαηνακι??
  Πολλα κοκαλα θα ειχαν γλυτωση απο το να ξασπριζουν στον ηλιο.

  • Δεν ξέρω τι έγινε τότε και απειθάρχησε, σύμφωνα με το πιο πάνω άρθρο, στις οδηγίες του κόμματός του, διασπώντας τις ψήφους του «Ενιαίου Μετώπου». Η μετέπειτα όμως δράση του στο χωριό μας, ως γραμματέας της κομματικής οργάνωσης του ΚΚΕ και ως εκ των πρωτεργατών της ΕΑΜικής Αντίστασης στον τόπο μας ήταν αταλάντευτη και ανιδιοτελής. Απόδειξη αυτού αποτελεί και το γεγονός, ότι αργότερα, σε χρόνια δύσκολα ακόμη, -τέλος δεκαετίας του ’50 με αρχές της δεκαετίας του ’60- οι συγχωριανοί μας τον τίμησαν, εκλέγοντάς τον πρόεδρο της κοινότητας Αλεξάνδρου. Ήταν ο πρώτος και τελευταίος συνάμα Κολυβιάτης που διατέλεσε πρόεδρος της κοινότητας μετά τον πόλεμο του ’40 και πριν την καποδιστριακή μεταρρύθμιση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s