Στο φως το νεκροταφείο Οινιαδών

Στους χώρους της ανασκαφής του αρχαίου νεκροταφείου των αρχαίων Οινιαδών, που διενεργεί η Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελευθερία  Σερμπέτη με ομάδα φοιτητών, βρέθηκε το Σάββατο (29 Αυγούστου 2009) ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Αλετρά.

nekrotafeio_oiniadwn

Σύμφωνα με την κ. Σερμπέτη, ξεκίνησε το 1992, η ανασκαφή προχωρά οργανωμένα, μεθοδικά, με πολύ κόπο.

Πρόκειται για το μοναδικό οργανωμένο νεκροταφείο της Ακαρνανίας που έχει ανασκαφεί και έως τώρα έχουν βρεθεί ενενήντα επτά τάφοι. Η κεραμική των αγγείων που έχουν βρεθεί βοηθά στη χρονολόγηση της ζωής της πόλης των Αρχαίων Οινιαδών και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την κεραμική του Θυρρείου, της Λευκάδας, της Αμφιλοχίας και της Ηπείρου.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Σερμπέτη αναμένεται ολοκληρωμένη έκδοση με τα ευρήματα της ανασκαφής. «Βρισκόμαστε σε μια ανασκαφή που τα σπουδαία ευρήματά της προσδιορίζουν την αξία και την ιστορικότητα της πόλης των Αρχαίων Οιναδών. Χρειάζεται βοήθεια ώστε ο χώρος του αρχαίου νεκροταφείου να γίνει επισκέψιμος σε συνδυασμό με το Θέατρο, το Νεώριο και την Ακρόπολη των αρχαίων Οινιαδών».

«Η Νομαρχία είναι αλληλέγγυη σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου και θα βοηθήσουμε τη συγκεκριμένη ανασκαφή με μια χορηγία ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να έρθουν στο φως. Είναι ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες του απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία, ένα τόπο που γνώρισε μεγάλη ακμή, ώστε να αναδειχθούν οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σώκος.

Τέλος, ο δήμαρχος Οινιαδών κ. Αντώνης Αλετράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες υποστήριξης του δήμου στο ανασκαφικό έργο καθώς και στην ανάγκη συνολικής ανάδειξης των αρχαίων Οινιαδών.

====================================================
Πηγή: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αρχαιολογικοί χώροι, Δανεισμένα, Στη γειτονιά μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s