Περί επικηρύξεως ληστών

Συνεχίζουμε με τις επικηρύξεις Λευκαδιτών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας από το επίσημο μεταβαρκιζιανό κράτος, όπως αυτές έχουν δημοσιευτεί σε φύλλα της τότε Εφημερίδας της Κυβέρνησης, και τα οποία μας έχει αποστείλει ο αναγνώστης μας Μ.Λ.

Αυτή τη φορά στους πιο κάτω επικηρυγμένους είναι και τρεις συγχωριανοί μας Αλεξανδρίτες: ο Μανωλίτσης Αναστάσιος του Θωμά ή Βρακάς, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη της Πούντας, ο Μανωλίτσης Αναστάσιος του Παναγιώτου (Χάρος), ο οποίος τραυματίστηκε στην ίδια μάχη και συνελήφθη αιχμάλωτος και ο Μανωλίτσης Γεώργιος του Ευαγγέλου (Τσανάτσος) που επίσης αιχμαλωτίστηκε στην μάχη της Πούντας και βρίσκεται ακόμη εν ζωή.

epikirixi

Η επικήρυξη με την οποία εγκρίνεται η «υπ’ αριθ. 10 από 6)5)47 απόφασις της Ε.Δ.Α. (Επιτροπή Δημοσίας Ασφαλείας) Νομού Λευκάδος» δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 22 Ιουλίου 1947. Ένα μήνα ακριβώς μετά τη φονική μάχη της Πούντας (Άκτιο) -22 Ιουνίου 1947- που είχε ως αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό και τη διάλυση του Αρχηγείου Ξηρομέρου – Λευκάδας του ΔΣΕ (Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) ή «Αποσπάσματος Γιαννούλη» όπως λέγεται καμιά φορά. Κάποιοι από τους πιο κάτω επικηρυγμένους αγωνιστές έπεσαν στη μάχη αυτή «με τ’ άρματα» στο χέρι. Κάποιων άλλων μετά τη μάχη, όπως του θρυλικού δασκάλου από την Εγκλουβή Γεράσιμου Θερμού (Τιλίλα) -παραθέτουμε πιο κάτω ένα βιογραφικό του- και του συγχωριανού μας Τάσου Μανωλίτση (Βρακά), τους έκοψαν οι «εθνικόφρονες» τα κεφάλια και τα κρέμασαν, μαζί με τα κεφάλια πέντε άλλων συντρόφων τους μαχητών, στο Πεντοφάναρο της κεντρικής πλατείας της Λευκάδας.

Γεράσιμος Θερμός του Γεωργίου (Τιλίλας). Γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Εγκλουβή Λευκάδας. Το 1939 τέλειωσε την παιδαγωγική Ακαδημία στα Γιάννενα και επιστρατεύτηκε. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του '40 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού. Μετά την κατάρρευση του μετώπου ήρθε στο χωριό του και οργανώθηκε αμέσως στο ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Πιάστηκε από τους Ιταλούς και κρατήθηκε στις φυλακές Λευκάδας μαζί με άλλους χωριανούς του περίπου ένα χρόνο. Βγαίνοντας από τη φυλακή εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και κατόπιν στον μόνιμο ΕΛΑΣ. Στην αρχή υπηρέτησε ως στρατιωτικός του Ανεξάρτητου Τάγματος Λευκάδας που υπάγονταν στην VII Ταξιαρχία του ΕΛΑΣ με πολιτικό τον δάσκαλο  Γ. Λογοθέτη και καπετάνιο τον Στάθη Σταύρακα. Αργότερα, τον Αύγουστο του 1944, όταν το Ανεξάρτητο Τάγμα εντάχθηκε στο Σύνταγμα Ιονίων, ο Γεράσιμος Θερμός ήταν υπεύθυνος του II Γραφείου του Συντάγματος. Ήταν μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν και αυτός καταδιωκόμενος. Το φθινόπωρο του 1946 σχημάτισαν μαζί με τον Πάνο Γιαννούλη ένοπλο τμήμα με προοπτική το τμήμα αυτό να προσπαθήσει να περάσει στην Ήπειρο και να ενωθεί με τα εκεί τμήματα του ΔΣΕ (Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας). Μέχρι τον Ιούνιο του 1947 έκαναν πολλές προσπάθειες να πετύχουν το στόχο τους χωρίς να τα καταφέρουν, λόγω της έλλειψης χώρου για μεγάλους ελιγμούς και της τεράστιας πίεσης των χωροφυλάκων, των ΜΑΥδων και των κάθε λογής παρακρατικών. Τα τέλη Ιουνίου 1947 στην προσπάθειά τους να φύγουν για την Ήπειρο, κλείστηκαν από τους υπερδεκαπλάσιους διώκτες τους στην ακρογιαλιά της Πούντας (Άκτιο). Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν. Μαζί μ' αυτούς έπεσε πολεμώντας και ο θρυλικός δάσκαλος Γεράσιμος Θερμός.  Την άλλη μέρα, στις 23.06.1947 κρέμασαν το κεφάλι του μαζί με τα κεφάλια έξι ακόμη συντρόφων του στο Πεντοφάναρο, στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας.

Γεράσιμος Θερμός του Γεωργίου (Τιλίλας). Γεννήθηκε το 1918 στο χωριό Εγκλουβή Λευκάδας. Το 1939 τέλειωσε την παιδαγωγική Ακαδημία στα Γιάννενα και επιστρατεύτηκε. Έλαβε μέρος στον πόλεμο του '40 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού. Μετά την κατάρρευση του μετώπου ήρθε στο χωριό του και οργανώθηκε αμέσως στο ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο). Πιάστηκε από τους Ιταλούς και κρατήθηκε στις φυλακές Λευκάδας μαζί με άλλους χωριανούς του περίπου ένα χρόνο. Βγαίνοντας από τη φυλακή εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και κατόπιν στον μόνιμο ΕΛΑΣ. Στην αρχή υπηρέτησε ως στρατιωτικός του Ανεξάρτητου Τάγματος Λευκάδας που υπάγονταν στην VII Ταξιαρχία του ΕΛΑΣ με πολιτικό τον δάσκαλο Γ. Λογοθέτη και καπετάνιο τον Στάθη Σταύρακα. Αργότερα, τον Αύγουστο του 1944, όταν το Ανεξάρτητο Τάγμα εντάχθηκε στο Σύνταγμα Ιονίων, ο Γεράσιμος Θερμός ήταν υπεύθυνος του II Γραφείου του Συντάγματος. Ήταν μέλος του ΚΚΕ. Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας ήταν και αυτός καταδιωκόμενος. Το φθινόπωρο του 1946 σχημάτισαν μαζί με τον Πάνο Γιαννούλη ένοπλο τμήμα με προοπτική το τμήμα αυτό να προσπαθήσει να περάσει στην Ήπειρο και να ενωθεί με τα εκεί τμήματα του ΔΣΕ (Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας). Μέχρι τον Ιούνιο του 1947 έκαναν πολλές προσπάθειες να πετύχουν το στόχο τους χωρίς να τα καταφέρουν, λόγω της έλλειψης χώρου για μεγάλους ελιγμούς και της τεράστιας πίεσης των χωροφυλάκων, των ΜΑΥδων και των κάθε λογής παρακρατικών. Τα τέλη Ιουνίου 1947 στην προσπάθειά τους να φύγουν για την Ήπειρο, κλείστηκαν από τους υπερδεκαπλάσιους διώκτες τους στην ακρογιαλιά της Πούντας (Άκτιο). Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν. Μαζί μ' αυτούς έπεσε πολεμώντας και ο θρυλικός δάσκαλος Γεράσιμος Θερμός. Την άλλη μέρα, στις 23.06.1947 κρέμασαν το κεφάλι του μαζί με τα κεφάλια έξι ακόμη συντρόφων του στο Πεντοφάναρο, στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας.

Αριθ. 44)486)40 (3)

Περί επικηρύξεως ληστών

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ

Έχοντες υπ’ όψει τας διατάξεις 1) του Α. Ν. 453)1945 «περί λήψεως μέτρων προς εμπέδωσιν της Δημοσίας Ασφαλείας» ούτινος η ισχύς παρετάθη δια του από 14)4)47 Β. Δ., 2) του από 4)5)46 Ν. Δ. «περί τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των ισχυόντων Νόμων περί συστάσεως εν εκάστω Νομώ επιτροπών επί της Δημοσίας Ασφαλείας», 3) του Νόμου 4575)1930 «περί χρηματικών αμοιβών δια την καταστολήν της ληστείας» και 4) του Α. Ν. 655)1945 «περί αρμοδιότητος και οργανώσεως του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως» αποφασίζομεν:

Εγκρίνομεν την υπ’ αριθ. 10 από 6)5)47 απόφασιν της Ε.Δ.Α. Νομού Λευκάδος, δι’ ης επικηρύσσονται εις ληστάς ως λίαν επικίνδυνοι εις την Δημοσίαν Ασφάλειαν οι 1) Θερμός Γεράσιμος του Γεωργίου ή Τιλίλας και 2) Θερμός Δημήτριος του Γεωργίου ή Τιλίλας 3) Φραγκούλης Χρήστος του Θωμά ή Θωμαή 4) Φραγκούλης ή Γκόγκας Νικόλαος του Σπυρίδωνος 5) Φραγκούλης ή Γκόγκας Χρήστος του Σπυρίδωνος 6) Ρεκακκάβας Ηλίας του Διονυσίου, κάτοικοι Εγκλουβής 7) Θερμός Σπυρίδων του Νικολάου ή Παππάς εκ Βαυκερής 8 ) Μανωλίτσης Αναστάσιος του Παναγιώτου 9) Αραβανής Νικόλαος του Αριστείδου εκ Πλατυστόμου 10) Βονιτσάνος Σπυρίδων του Θεοτόκη ή Δρόσος εκ Πλατυστόμου 11) Χαλκιάς Ξενοφών του Αναστασίου εκ Σπανοχωρίου 12) Καράμπαλης Ευστάθιος του Χαραλάμπους εξ Ασπρογερακάτων 13) Φραγκούλης Σπυρίδων του Θωμά ή Θωμαή εξ Εγκλουβής 14) Μανωλίτσης Γεώργιος του Ευαγγέλου ή Τσανάτσος 15) Μανωλίτσης Αναστάσιος του Θωμά ή Βρακάς, διότι φέροντες παρανόμως πολεμικά όπλα και πυρομαχικά ετράπησαν εις τα όρη ενταχθέντες εις την παρανόμως οπλοφορούσαν και εκ πλειόνων των τριών ατόμων αποτελουμένην ληστοσυμμορίαν Γιαννούλη μεθ’ ης επιδίδονται εις εγκληματικάς και τρομοκρατικάς πράξεις εν το Νομώ Λευκάδος.

Επίσης εγκρίνομεν την δια της αυτής αποφάσεως προκηρυχθείσαν χρηματικήν αμοιβήν εκ δραχμών τριών εκατομμυρίων (3.000.000) δια την σύλληψιν ή τον φόνον εκάστου και δύο εκατομμυρίων (2.000.000) δια την αποτελεσματικήν κατάδειξιν εκάστου εις τας αρμοδίας αρχάς.

Εν Αθήναις τη 22 Ιουλίου 1947
Ο Υπουργός
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ

Tο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ως αρχείο pdf (136 KB).

======================================================
Πηγή:
Πανταζής Ν. Παπαδάτος, Ήρωες και Μάρτυρες της Λευκάδας, Αθήνα 1982
Χειρόγραφες σημειώσεις για το «Μαρτυρολόγιο της Εθνικής Αντίστασης» του Γιώργου Λογοθέτη

Σχολιάστε

Filed under Εθνική Αντίσταση, Ιστορία, Πορτραίτα αγωνιστών

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s