Ας ελπίσουμε του χρόνου να μην τα χρειαστούμε ξανά…

Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας τέλειωσε… Τα πτυσσόμενα ντιβάνια, που χρησιμοποιήθηκαν για τη φιλοξενία των συγκροτημάτων -σε σχολικά κτίρια και κάτω από απαράδεκτες για κάθε πολιτισμό συνθήκες διαβίωσης- μαζεύτηκαν και αποθηκεύονται στο χώρο του παλιού Γυμνασίου. Ελπίζουμε να μην τα χρειαστούμε ξανά. Να εξευρεθούν μέχρι του χρόνου οι κατάλληλοι χώροι για μια πιο ανθρώπινη φιλοξενία, που να αρμόζει στις στοιχειώδεις αρχές της ελληνικής φιλοξενίας, στις πολιτιστικές αξίες του Λευκαδίτικου λαού.

ntivania_festival

Πολλά ακούστηκαν, γράφτηκαν τις περασμένες μέρες, για το θεσμό του Φεστιβάλ και πιο πολλά θα ακουστούν και θα γραφτούν ακόμη, όταν κατακαθίσει λίγο ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε. Μεταξύ άλλων, ότι έχει ξεφτίσει πλέον ως θεσμός, ότι χρειάζονται σήμερα νέες ιδέες για να μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια του, ότι έχει καταντήσει υπόθεση μερικών ανθρώπων και δεν έχει πια τη συμπαράσταση όλου του Λευκαδίτικου λαού που είχε παλιότερα, ότι εσκεμμένα μποϊκοταρίστηκε φέτος από κάποιους και άλλα πολλά. Κάποια ίσως και να ισχύουν. Είναι όμως γεγονός ότι «ο θεσμός των Γιορτών βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι», όπως ομολογεί στο μήνυμά του, που περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Λευκάδας και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, που έχει αναλάβει από το 1979 μέχρι σήμερα τη διοργάνωση των εκδηλώσεων.

Ας τολμήσουν λοιπόν, ας εμπιστευθούν τους φορείς των όποιων νέων ιδεών, ας πειραματιστούν στο κάτω κάτω και λιγάκι, καλό θα κάνει. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν επιτρέπεται να απαξιώνεται χρόνο με το χρόνο, συνειδητά ή ασυνείδητα, ο πολυπολιτισμικός αυτός θεσμός της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών του κόσμου, που έχει ταυτιστεί με το Λευκαδίτικο καλοκαίρι και πού είναι ο «αρχαιότερος πολιτιστικός θεσμός στη χώρα μας στον τομέα των παραδοσιακών χορών και της μουσικής και από τους σημαντικότερους του είδους στην Ευρώπη».

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Φωτογραφία της ημέρας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s