Οι ονομασίες των οικισμών της πρώην κοινότητας Αλεξάνδρου στον χάρτη του Sebastian Alberti (1688)

Λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα μπροστά στον ναό του Παντοκράτορα μια υπαίθρια Έκθεση των Αρχείων Ν. Λευκάδας με θέμα «Δίαυλος – Διώρυξ Λευκάδος 1688 – 1987». Εκεί είδαμε κι έναν παλιό καταστιχωτικό χάρτη της Λευκάδας. Σχεδιάστηκε λέει στα 1688 από τον Sebastian Alberti, Δημόσιο Μηχανικό στην υπηρεσία της Βενετίας, κατ’ εντολήν του Φραγκίσκου Μοροζίνη και φυλάσσεται σήμερα στα Κρατικά Αρχεία της Αυστρίας στη Βιέννη. Στον χάρτη εικονίζονται οι οικισμοί, τα βουνά, οι καλλιεργημένες εκτάσεις, οι χείμαρροι, οι πηγές, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια.

Παραθέτουμε μια λεπτομέρεια του χάρτη όπου διακρίνονται τα ονόματα των οικισμών της πρώην Κοινότητας και νυν Δημοτικού Διαμερίσματος Αλεξάνδρου.

sebastian_alberti_02

Βλέπουμε λοιπόν στην πιο πάνω εικόνα πέρα από το βουνό των Σκάρων (Caro), το μοναστήρι του Αη Γιώργη (Mon. di S. Zorzi), την εκκλησία του Αη Νικόλα (S. Nicola) και διάφορες άλλες τοποθεσίες και εκκλησίες, τα ονόματα των δυο οικισμών της πρώην κοινότητας και περιοχής Αλεξάνδρου: Colivata ALEXANDRO και Maurenata ALEXANDRO, τα Κολυβάτα δηλαδή και τα Μαυρογιαννάτα (Μαυροϊννάτα) Αλεξάνδρου.

Τώρα θα μου πει κάποιος, και τι έγινε! Τίποτα δεν έγινε. Είναι απλά ακόμη μια απόδειξη -έχουμε κατά καιρούς παραθέσει και άλλες- της ονομασίας των δύο κυριοτέρων οικισμών (μαχαλάδων) της πρώην κοινότητας Αλεξάνδρου. Αφιερωμένο και σε όσους εσκεμμένα ή αθέλητα -για τους μικρότερους σε ηλικία ισχύει το δεύτερο- δεν θυμούνται τα Μαυρογιαννάτα -οι παλιότεροι μάλιστα θέλουν να έχουν ξεχάσει ακόμη και την πινακίδα με το όνομα αυτό που υπήρχε μέχρι πριν λίγες δεκαετίες στη γωνία του Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρου και έδειχνε προς το εν λόγω οικισμό- και επιμένουν να ταυτίζουν τον μεγαλύτερο όντως οικισμό της περιοχής, τα Μαυρογιαννάτα δηλαδή, με το όνομα Αλέξανδρος, που ήταν η ονομασία της κοινότητας και κατ’ επέκτασιν όλης της περιοχής.

Κάντε (διπλό) κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες…

Σχολιάστε

Filed under Κολυβάτα, Μαυρογιαννάτα, Χάρτες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s