Από την ημερίδα για την επέτειο 20 χρόνων από την τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Λευκάδας και Σιντζούκου του Τόκυο

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Λευκάδας η ημερίδα για την επέτειο των είκοσι χρόνων από την τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Λευκάδας και Σιντζούκου (Shinjuku), μιας από τις 23 διοικητικές περιφέρειες του Τόκυο. Τιμήθηκε επίσης η 110η επέτειος της Ελληνοϊαπωνικής φιλίας. Η αδελφοποίηση των δύο δήμων οφείλεται ως γνωστόν στο γεγονός ότι ο διάσημος ελληνοϊρλανδός συγγραφέας Λευκάδιος Χερν, που θεωρείται ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας, γεννήθηκε στην Λευκάδα και πέθανε στην Σιντζούκου. Οι ανταλλαγές μεταξύ των δύο πόλεων είχαν ξεκινήσει από το Μάιο του 1989 όταν ο διοικητής της Σιντζούκου επισκέφθηκε την Λευκάδα όπου είχε ανεγερθεί η προτομή του Λευκάδιου Χέρν. Στις 12 Οκτωβρίου του 1989 υπογράφηκε η πράξη της αδελφοποίησης μετά από επίσκεψη του τότε δημάρχου της Λευκάδας κ. Σπύρου Μαργέλη στην Σιντζούκου.

[Ο Δήμαρχος Λευκαδίων Βασίλης Φέτσης με τους Ιάπωνες προσκεκλημένους. Από αριστερά: ο εκπρόσωπος του Δήμου Σιντζούκου, ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν και ο μορφωτικός ακόλουθος της Ιαπωνικής πρεσβείας]

shinjuku_01

Στην ημερίδα μίλησαν η κ. Άννα Νικοδήμου, Έφορος Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας με θέμα «Λευκάδα – Σιντζούκου – Παιδικές εικαστικές ανταλλαγές – Οι χρυσές γέφυρες του κόσμου» και ο κ. Σπύρος Μαργέλης, τέως Δήμαρχος Λευκαδίων και τέως Νομάρχης Λευκάδας, εκ των πρωταγωνιστών της αδελφοποίησης, με θέμα «Λευκάδα – Σιντζούκου, 20 χρόνια φιλίας και συνεργασίας, Έμοιαζε με όνειρο… είναι πραγματικότητα».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λευκαδίων και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Βασίλης Φέτσης και ο Αντινομάρχης Λευκάδας κ. Σπύρος Ρεκατσίνας. Παραβρέθηκαν και μίλησαν επίσης ο μορφωτικός ακόλουθος της Ιαπωνικής πρεσβείας στην Αθήνα, εκπρόσωπος της διοικητικής περιφέρειας Σιντζούκου, ο δισέγγονος του Λευκάδιου Χερν και ο κ. Μεγακλής Ρογκάκος, ιστορικός τέχνης και επιμελητής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Ο τελευταίος αναφέρθηκε στα εννέα συνολικά έργα τριών Λευκαδιτών ζωγράφων -τρία κάθε καλλιτέχνη- του Κώστα Γλένη, του Διονύση Ζαβερδινού και του Σωτήρη Θεριανού, μαθητών του Θεόδωρου Στάμου, τα οποία είναι επηρεασμένα από την Ιαπωνική καλλιγραφία και τα οποία εκτίθονταν στο φουαγιέ της αίθουσας. Μετά το τέλος της έκθεσης οι πίνακες θα παραχωρηθούν στο Μουσείο του Λευκαδίου Χερν στο Ματσούε της Ιαπωνίας, όπου και θα αποτελέσουν μέρος της μόνιμης συλλογής του.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή δώρων και απονομή αναμνηστικών. Εντύπωση μας έκανε η χαμηλή σχετικά συμμετοχή κόσμου στην εκδήλωση. Όπως ακούσαμε από τον κ. Σπύρο Μαργέλη στην ομιλία του, οι Ιάπωνες δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην αδελφοποίηση των δύο δήμων. Σε αντίστοιχες δε εκδηλώσεις στην Ιαπωνία ήταν εκατοντάδες αυτοί που συμμετείχαν.

Αργότερα, στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, το Χοροθέατρο «BUGEKI» από την Ιαπωνία έδωσε παράσταση στο κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός».

Κάντε (διπλό) κλικ για να μεγεθύνετε τις εικόνες…

Σχολιάστε

Filed under Δήμος Λευκάδας, Εκδηλώσεις, Καλοκαίρι 2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s