Συναυλία Φιλαρμονικής Λευκάδας – Αφιέρωμα στο Πάνθεο «Χορεύουν τα μπλε»

Ημερομηνία: Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Ώρα: 21.30
Τόπος: Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός»
Περιοχή: Λευκάδα
Θέμα: Συναυλία Φιλαρμονικής Λευκάδας
Περισσότερες πληροφορίες: Αφιέρωμα στο Πάνθεο «Χορεύουν τα μπλε». Συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας.

chorevoun_ta_mple

«Η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος ιδρύθηκε το 1850 από επιφανείς Λευκαδίτες με επικεφαλής την Λαίδη Ντορίνα (Χρυσούλα) Καλκάνη- Πετριτσοπούλου, γυναίκα φιλόμουση και προοδευτική, τον Εθνικό Ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Πάνο Στεφανίτση (εισοδηματία), τον Κων/νο Αλβανίτη (γιατρό και Δήμαρχο), τον Τζώρτζη Φ. Καλκάνη (εισοδηματία-Δήμαρχο), τον Κων/νο Φίλιππα (διαχειριστή κοινής περιουσίας του Δήμου Λευκάδας και Αστυνόμο),τον Ευστάθιο Πήλλικα (Δημαστυνόμο) και τον Ευστάθιο Σούρμπη (εισοδηματίας και Πρωτοδίκης). Είναι το αρχαιότερο σωματείο στην περιοχή και η δεύτερη χρονολογικά ιδρυθείσα φιλαρμονική στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του μακρού της βίου γνώρισε μέρες δόξας και απέσπασε πολλές και σπουδαίες διακρίσεις.

Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας (Πηγή: www.filarmoniki.gr - Επίσημος ιστότοπος της Φιλαρμονικής)

Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας (Πηγή: http://www.filarmoniki.gr - Επίσημος ιστότοπος της Φιλαρμονικής)

Το 1864 παιανίζει για την Ένωση των Επτανήσων, το 1896 συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 1906 παίρνει μέρος στην Μεσολυμπιάδα (μοναδική φιλαρμονική από τα Επτάνησα) και το 1983 της απονέμεται το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών. Πρώτη η Φιλαρμονική μας, τον περασμένο αιώνα, παρουσίασε θέατρο και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Επωμίσθηκε την πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του τόπου μας και δεν ανέστειλε τις δραστηριότητές της ακόμη και σε πολύ δύσκολες για το Νησί και την Πατρίδα μας περιόδους.

Στις 13-15/12/2002 η Μπάντα έλαβε μέρος στην 1η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας και του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί έλαβαν μέρος η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας, η Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας, η Φιλαρμονική Γαστουρίου, η Φιλαρμονική Πάφου (Κύπρος ) και η Μουσική Ακαδημία Πνευστών Οργάνων της Μόσχας. Οι κριτικές που απέσπασε ήταν αντάξιες της ιστορίας και της προσφοράς της».

(Πηγή: Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδος)

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινώσεις, Καλοκαίρι 2009, Παράδοση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s