Κάποια από τα παλιά σπίτια στην πόλη της Λευκάδας

[…]
«Τα μέγαρα των αριστοκρατικών οικογενειών μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία και τα φτωχικά ξύλινα σπίτια των ψαράδων και επιτηδευματιών σε σύγχρονες τριώροφες πολυκατοικίες από μπετόν. Η αλλοίωση του ιστορικού κέντρου συνεχίζεται σε γοργούς ρυθμούς κατ’ εφαρμογή μιας νομοθεσίας πολλαπλών επιλογών, η οποία χάριν μιας οικονομικής ευρωστίας, που απολαμβάνουν γηγενείς και νέοι επενδυτές, δρα εις βάρος της ευρωπαϊκής ιστορίας, καταστρατηγώντας σαφείς νόμους και διεθνείς κανονισμούς για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και του ιστορικού και φυσικού περιβάλλοντος.

[Η οικία Μαμαλούκα στην οδό Άγγελου Σικελιανού, η οποία ανακαινίζεται εδώ και κάμποσο καιρό ]

palio_spiti_lefkadas_01

Αξιόλογα αρχιτεκτονικά μέτωπα με παλαιά διώροφα κτίρια συναντά κανείς ακόμα σήμερα στις παλαιές της γειτονιές, «στου Πουλιού» δυτικά και «στης Αγίας Κάρας» ανατολικά. Τα λιτά νεοκλασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά τους έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της μοναδικής αντισεισμικής αρχιτεκτονικής της πόλης. Πρόκειται για ένα ιδιοφυές σύστημα μικτής δόμησης με λίθους στο ισόγειο και ξύλο στους ορόφους, που δοκιμάστηκε στην πράξη κατά τον ισχυρότατο σεισμό του 1825, και κωδικοποιήθηκε σε οικοδομική νομοθεσία επί Αγγλοκρατίας (1810-1864). Χαρακτηριστικά δείγματα παραδειγματικής κατασκευής είναι τα επώνυμα κτίρια του παλαιού Δημαρχείου (παλαιότερα Δικαστηρίου) και του Γυμνασίου Λευκάδας, που κτίστηκαν ως κατοικία και Τοποτηρητήριο του άγγλου Αρμοστή στη Λευκάδα. Λιγότερο γνωστά και κατεστραμμένα πλέον διατηρούνταν μέχρι πριν λίγα χρόνια, απέναντι από τα παραπάνω μέγαρα, οι ισόγειες κατοικίες άπορων σεισμοπαθών κατά μήκος του δρόμου».
[…]

[Το Γυμνάσιο Λευκάδας, Τοποτηρητήριο του άγγλου Αρμοστή στη Λευκάδα]

palio_spiti_lefkadas_23

Πηγή για τις πληροφορίες:
Mαρία Λαμπρινού, Aρχιτέκτων, Η ιστορική φυσιογνωμία της Λευκάδας, APXAIOΛOΓIA & TEXNEΣ τχ. 103

Περαιτέρω βιβλιογραφία:
Δήμος Μαλακάσης, Τα παλιά σπίτια της Λευκάδας 1850-1920, Εκδόσεις Fagotto / Θρόισμα, 2000.

Advertisements

4 Σχόλια

Filed under Λευκάδα, Παραδοσιακή αρχιτεκτονική

4 responses to “Κάποια από τα παλιά σπίτια στην πόλη της Λευκάδας

  1. Πολύ ωραίο θέμα πραγματικά. Μπράβο. Νομίζω κα το κτήριο που πιο παλιά ήταν η Φιλαρμονική δίπλα από την Εκκλησία του Αγιου Νικόλα στην Λευκάδα θα μπορούσε να μπει σε αυτό το θέμα. Θυμάμαι, μιας και πήγαινα από τότε στην Φιλαρμονική, που οι μεσότοιχίες ήταν από ένα μείγμα από τσιμέντο ή πηλό δεν είμαι σίγουρος δεν θυμάμαι και καλά, και άχυρα μαζί με καλάμια…..

    • Είναι αρκετά τα παραδοσιακά σπίτια που απαντά ακόμη κανείς στην πόλη της Λευκάδας. Η επιλογή που έκανα έγινε με κριτήρια ανάδειξης των απλών λαϊκών παραδοσιακών σπιτιών και λιγότερο των παλιών αρχοντικών. Έχει δίκιο ο κ. Αλέξανδρος Μουζάκης για το τραμέτζο, που χρησίμευε στα μεσοχωρίσματα, ιδίως των σπιτιών στα χωριά. Το θυμάμαι και σώζεται ακόμη σε αρκετά σπίτια.

  2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ

    Αυτού του είδους τις μεσοτοιχίες και τα χωρίσματα στα παλιά σπίτια και ιδίως στα χωριά, που ήταν από καλάμια ή σπάρτα και ασβέστη, τις ονόμαζαν «τραμέτζα».

  3. Δεν ήξερα πως το λένε και για να πω την αλήθεια μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση τότε που το είχα δει. Και πάλι μπράβο για το όμορφο θέμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s