Ένας δρόμος, μια ιστορία – Οδός Στράτου Τσέγιου

Ο Στράτος Τσέγιος γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1921. Ήταν μοναχογιός του κτηματία Τσέγιου. Στη Λευκάδα τέλειωσε το Γυμνάσιο και μετά την αποφοίτησή του γράφεται στη Γεωπονική Σχολή. Εκεί θα τον βρει ο πόλεμος του ’40 και μετά η κατοχή. Πρωτοστατεί στο χώρο της νεολαίας για αντίσταση ενάντια στους κατακτητές. Από το καλοκαίρι του ’41 ακόμη τα καταφέρνει να δημιουργήσει πυρήνες αντίστασης στις τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου Λευκάδας. Θα δραστηριοποιηθούν την αμέσως σχολική περίοδο ’41-42 αναδεικνύοντας το Γυμνάσιο της πόλης σε κάστρο αντίστασης.

stratos_tsegios_01

Ο Στράτος Τσέγιος, ο ακούραστος αυτός αγωνιστής, θα ριχθεί και στην οργάνωση της εργαζόμενης νεολαίας, απ’ όπου θα αναδειχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μαχητικές φυσιογνωμίες του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης, όπως ο Μήτρος Γιαννούλης (αδελφός του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Πάνου Γιαννούλη, που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με Ράλληδες, κοντά στα Χαραδιάτικα, το 1944) και ο Ζώης Κούρτης (επέζησε αργότερα της μάχης της Πούντας, διαπεραιώθηκε στη Λευκάδα και καταδιωκόμενος από αποσπάσματα τραυματίστηκε θανάσιμα πιο πάνω από το χωριό της Νικιάνας, και πέθανε στις 29.06.1947). Ο Τσέγιος θα γίνει ο μπροστάρης του νεολαιίστικου κινήματος και μέσα από τη δράση του θα αναδειχτεί γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής ΕΑΜ Νέων και αργότερα της ΕΠΟΝ (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νεολαίας). Μέχρι τη Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ Λευκάδας το Νοέμβρη του ’43.

Στράτος Τσέγιος (1921-1944)

Στράτος Τσέγιος (1921-1944)

Το κτήμα του πατέρα του, κοντά στις Αλυκές, όπου εργάζεται και ο Στράτος Τσέγιος, θα γίνει το μέρος σύνδεσης της πόλης της Λευκάδας και της υπαίθρου, αφού όλες οι προσβάσεις προς την πόλη επιτηρούνταν από τις αρχές κατοχής. Εκεί υπήρχαν όπλα, παράνομος τύπος, τρόφιμα, ρούχα κλπ. Ο χώρος θα εντοπιστεί στις αρχές του ’43, με τη βοήθεια των συνεργατών των κατοχικών δυνάμεων, αλλά ο Στράτος θα αποφύγει τη σύλληψη.

Δε στέκεται καθόλου, αλωνίζει όλη τη Λευκάδα οργανώνοντας παντού Επονίτικες ομάδες. Όταν έγινε, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη του ’43, η πρώτη Συνδιάσκεψη της ΕΠΟΝ στην Εγκλουβή ζήτησε, βλέποντας την ΕΠΟΝ να έχει πια ανδρωθεί στο νησί, να μην είναι υποψήφιος για το Νομαρχιακό Συμβούλιο εκφράζοντας την επιθυμία να συνεχίσει τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ.

Έτσι κατετάγη τους πρώτους μήνες του ’44 στο μόνιμο ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός), στο 2/39 Σύνταγμα της 7ης Ταξιαρχίας όπου είχαν καταταγεί και πολλοί άλλοι Λευκαδίτες. Σε μια αποστολή της οργάνωσής του στα τέλη Μάη του ’44 θα πιαστεί από τους Ράλληδες στο χωριό Στάνος της Αμφιλοχίας και θα εκτελεστεί. Το ηρωικό παλικάρι, ο εμψυχωτής της ΕΠΟΝ Λευκάδας, έμεινε ως το διαχρονικό σύμβολο αντίστασης της Λευκαδίτικης Νεολαίας.

========================================================
Πηγή:
Ποσειδώνας Λογοθέτης, Το χρέος-Μνήμες και μαρτυρίες 1940-1945, Εκδόσεις «Στοχαστής», 1991
Πανταζής Ν. Παπαδάτος, Ήρωες και Μάρτυρες της Λευκάδας, Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», Αθήνα 1982

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ένας δρόμος μια ιστορία, Εθνική Αντίσταση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s