Μέχρι τις 31 Αυγούστου η έκθεση έργων της «Ρώσικης Πρωτοπορίας» από τη συλλογή Κωστάκη του Κ.Μ.Σ.Τ.

Ημερομηνία: 17 Ιούλη μέχρι 31 Αυγούστου
Ώρες επισκεπτών: 9.00-13.00 και 19.00-22.00
Χώρος: Δημαρχιακό Μέγαρο – Αίθουσες Εκθέσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκαδίων
Περιοχή: Λευκάδα
Θέμα: Έκθεση: «Ρώσικη Πρωτοπορία» – Η Συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του Kazimir Malevich, Wassili Kandynski, Liubov Popova, Ivan Kliun, οικογένεια Enter, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin κ.ά.

«Με την ευγενική παραχώρηση έργων από τη συλλογή Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουμε αυτή τη σημαντική Έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα της Ρώσικης Πρωτοπορίας μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της Παγκόσμιας Τέχνης που άνθισε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μιας ιδιαίτερα ταραγμένης εποχής για την Ευρώπη με έντονο το στοιχείο της αμφισβήτησης και της ανατροπής στο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και στην καλλιτεχνική δημιουργία…», αναφέρεται στην πρόσκληση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδίων για τα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν στις 18 Ιουλίου 2009.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του Kazimir Malevich, Wassili Kandynski, Liubov Popova, Ivan Kliun, οικογένεια Enter, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin κ.ά.

Ivan Kliun. «Σφαιρική μη αντικειμενική σύνθεση» (Λάδι σε καμβά 70,6 Χ 101,7 εκ. Συλλογή Κωστάκη Κ.Μ.Σ.Τ.)

Ivan Kliun. «Σφαιρική μη αντικειμενική σύνθεση» (Λάδι σε καμβά 70,6 Χ 101,7 εκ. Συλλογή Κωστάκη Κ.Μ.Σ.Τ.)

Ζωγράφος και συλλέκτης της σημαντικότερης συλλογής έργων Ρώσων πρωτοποριακών καλλιτεχνών ο Γιώργος Κωστάκης, γιος Ζακυνθινού καπνεμπόρου, γεννήθηκε στη Μόσχα το 1912. Γύρω στα 1930 άρχισε να συλλέγει πορσελάνες και ασημικά, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ’40 στράφηκε προς τη ρώσικη πρωτοπορία, κυρίως στους κονστρουκτιβιστές της περιόδου 1900 – 1930. Χωρίς να έχει κάνει ιδιαίτερες σπουδές, άρχισε τη συλλογή του, από καθαρή αγάπη προς την τέχνη. Προσέγγισε το υλικό του με μια μεγάλη αγάπη. Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκτός από τα ζωγραφικά έργα, τα γλυπτά και τις κατασκευές, συγκέντρωσε με μεγάλη ευλάβεια, πλήθος από μικρά προσχέδια. Ο Κωστάκης τα συγκέντρωσε και τα φύλαξε με την ίδια στοργή και αγάπη που συγκέντρωνε και τα μεγάλα έργα.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινώσεις, Καλοκαίρι 2009, Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s