«Προμηθέας Δεσμώτης» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης την Παρασκευή 24 Ιούλη στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας

Ημερομηνία: Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009
Ώρα: 21.30
Χώρος: Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας
Περιοχή: Λευκάδα
Θέμα: Η τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου με τον Χρίστο Καλαβρούζο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης παρουσιάζει την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης», την Παρασκευή 24 Ιουλίου, 9.30 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας. Η παράσταση δίνεται στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Μια φιλόδοξη παραγωγή, από το «Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης» με ερμηνευτή τον Χρίστο Καλαβρούζο στο ρόλο του Προμηθέα.

promitheeas_desmotis

Η τραγωδία «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι ένα από τα κορυφαία έργα του Αισχύλου, που στρέφεται εναντίον της τυραννίας και της βίας. Το πάντα σύγχρονο έργο παίχτηκε για πρώτη φορά το 475 π.Χ. Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία και καταδικάζεται στην ερημιά, πάνω στην κορυφή του βράχου γιατί παραβίασε τη θεοκρατική τάξη πραγμάτων. Έγινε το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις.

«… Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι ένας διαλογισμός με το άγνωστο. Μια μεγαλειώδης σπαρακτική κραυγή οργής για το παράλογο και αναιτιολόγητο. Η ρήξη είναι οριστική. Ο Προμηθέας έκλεψε το άνθος της φωτιάς και το δώρισε στους θνητούς που σαν σκιές ονείρου περνούσαν τη μακριά ζωή τους όπως λάχει στα τυφλά. Έδειξε στους θνητούς πώς να φτιάχνουν καλύβες, γιατροσόφια ν’ απαλύνουν τον πόνο τους, να ξεχωρίζουν τις εποχές, να ερμηνεύουν όνειρα, χρησμούς, πώς να υποτάξουν τα ζώα για να αναλάβουν τους πιο βαριούς μόχθους του ανθρώπου και ότι πολύτιμο κρύβει η γη στα σπλάχνα της, κι’ ακόμα υπέρτατη σοφία, τον αριθμό τους βρήκε και τη γνώση των γραμμάτων, μνήμη των πάντων και μητέρα των μουσών. Όλες οι ανθρώπινες τέχνες, είναι δωρεές του Προμηθέα. Για όλα αυτά καρφώνεται στην ερημιά, στην κορφή ενός βράχου που θα οδεύσει αμέτρητους αιώνες. Εκεί στην ερημιά του κόσμου φτάνει ένα άλλο θύμα του Δία, η τιμωρημένη από την Ήρα περιπλανώμενη Ιώ. Ο Προμηθέας προφητεύει ότι απ’ τη γενιά της θα γεννηθεί ο λυτρωτής του…»

Τη μετάφραση του έργου έχει κάνει ο Παναγιώτης Μουλλάς, η σκηνοθεσία είναι του Χρήστου Καλαβρούζου, ενώ τους ρόλους ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Μωρόγιαννης, Θωμάς Βούλγαρης, Παναγιώτης Αδάμ και Γιούλη Τάσιου. Τα σκηνικά της παράστασης ανήκουν στη Λαλούλα Χρυσικοπούλου, τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Ελένη Δουνδουλάκη, τη μουσική έχει γράψει ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης και οι χορογραφίες είναι της Έρσης Πήττα.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινώσεις, Καλοκαίρι 2009, Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s