Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα…

Οι Ανατολικογερμανοί ζούσαν καλύτερα στη Λαοκρατική Δημοκρατία

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρήγγειλε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αυτή τη γνώμη έχει το 57%

[…]

«Έρευνα, που έγινε πρόσφατα στην πρώην ΓΛΔ, έρχεται να αποδείξει πως ο λαός αυτής της περιοχής αναγνωρίζει ότι ζούσε πολύ καλύτερα στη ΓΛΔ απ’ ό,τι σήμερα στην ενιαία Γερμανία. Στην έρευνα κοινής γνώμης του Ινστιτούτου «Έμνιντ» (Emnid), κατ’ εντολήν της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το «49% των ερωτηθέντων Ανατολικογερμανών συμφώνησαν στην εξής εκτίμηση: «Η ΓΛΔ είχε περισσότερες καλές παρά κακές πλευρές. Υπήρχαν μερικά προβλήματα, αλλά μπορούσε να ζει κανείς καλά»». Και άλλο ένα 8% πιστεύει ακράδαντα ότι «η ΓΛΔ είχε κατά πλειοψηφία καλές πλευρές. Ζούσες εκεί ευτυχέστερος και καλύτερα απ’ ό,τι σήμερα στην ενωμένη Γερμανία». Δηλαδή, με βάση το δείγμα, το 57% των ερωτηθέντων Ανατολικογερμανών πιστεύει ότι ζούσε καλύτερα στην εποχή του σοσιαλισμού, παρά σήμερα, που βιώνει την καπιταλιστική εκμετάλλευση».
[…]
(Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης», φύλλο της Κυριακής 19 Ιούλη 2009).

Αύγουστος του 1947. Στα αεροδρόμιο του Σένεφελντ. Η επιστροφή αντιπροσωπείας της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας από τη Σοβιετική Ένωση. Τέταρτος από αριστερτά ο Έριχ Χόνεκερ, ο ιστορικός ηγέτης της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας

Αύγουστος του 1947. Στο αεροδρόμιο του Σένεφελντ. Η επιστροφή αντιπροσωπείας της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ) από τη Σοβιετική Ένωση. Τέταρτος από αριστερά ο Έριχ Χόνεκερ, ο ιστορικός ηγέτης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας

Και άρθρο για το ίδιο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του μεγάλου σε κυκλοφορία εβδομαδιαίου γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ» (Spiegel) με τίτλο:

Η πλειοψηφία των Ανατολικογερμανών βλέπει θετικά τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Και με υπότιτλο: Κρατική ασφάλεια, πτώση του τείχους, διαταγή για χρήση όπλων:  Μολαταύτα σύμφωνα με μια έρευνα το ήμισυ των Ανατολικογερμανών βλέπει θετικά τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας. Ότι το κράτος του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανίας είχε περισσότερο καλές παρά κακές πλευρές.

spiegel_ddr_umfrage

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αταξινόμητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s