Ήταν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον αγένεια…

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ στο λιμανάκι της Νικιάνας, κατά την εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας, τη δεύτερη ημέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μνήμης και Τιμής» 2009 που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Νικιάνας «οι Σκάροι». Παρουσία των εκπροσώπων των αρχών του τόπου – κ.κ. βουλευτή, νομάρχη, δημάρχου κ.ά. Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην «1η Συνέλευση των οπλαρχηγών το 1807» υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια και το μητροπολίτη Άρτας Ιγνάντιο στην τοποθεσία «Μαγεμένου» του χωριού μας.

[Ο συγχωριανός μας φιλόλογος-συγγραφέας κ. Σπύρος Σούνδιας κατά την εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας]

ekdiloseis_09_01

Την εκφώνηση του ιστορικού είχε αναλάβει, κατόπιν προσκλήσεως του συλλόγου, ο συγχωριανός μας φιλόλογος-συγγραφέας Σπύρος Σούνδιας. Ο ίδιος ήταν μάλιστα και το τιμώμενο πρόσωπο για την προσφορά του στην ανάδειξη της λαογραφίας και ιστορίας του μικρού μας τόπου. Για την προσφορά του αυτή έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς στο ιστολόγιο. Ακούραστος ερευνητής ο Σπύρος Σούνδιας ψάχνει χρόνια τώρα σε βιβλιοθήκες και αρχεία για να φέρει στο φως ό,τι έχει καταγραφεί για τον τόπο μας. Με δικά του έξοδα έχει εκδώσει ως ώρας τουλάχιστον τέσσερα γνωστά σε μένα βιβλία: 1) «Ποιήματα Άγγελου Βρεττού» (Αθήνα 1986), όπου είχε τη φροντίδα και την επιμέλεια της έκδοσης των ποιημάτων του λαϊκού ποιητή, που γεννήθηκε στο χωριό Κολυβάτα, 2) «Παπαγιάννης Σούνδιας – Μια ηρωική μορφή του 1821» (Αθήνα 1989), 3) «Άνθρωποι και τόποι της πατρίδας μου» (Αθήνα 1999) και 4) «Παναγιά της Γύρας Λευκάδας» (Αθήνα 2005).

[Ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Νικιάνας «οι Σκάροι» κ. Κώστας Βερύκιος κατά την απονομή τιμητικής πλακέτας στον συγχωριανό μας κ. Σπύρο Σούνδια]

ekdiloseis_09_02

Δεν θέλω να γίνω απολογητής κανενός, τον κ. Σούνδια έχω από τα γυμνασιακά μου χρόνια -αρχές της δεκαετίας του ’70- να τον δω, απλά σαν παρευρισκόμενος με πείραξε η όλη κατάσταση. Καθ’ όλη λοιπόν τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν τέτοια η φασαρία που γινόταν ώστε με δυσκολία ακούγονταν στο ακροατήριο. Καλά αυτό, δεν είναι δα και πρωτάκουστο, ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις που γίνονται σε ανοιχτό χώρο. Η φασαρία δεν σταμάτησε ούτε καν ακόμη όταν ο ομιλητής, φανερά ενοχλημένος, έστρεψε κάνα-δυο φορές το κεφάλι του προς τους θορυβούντες. Τα χειρότερα ήρθαν αργότερα όταν κάποιοι από το ακροατήριο, αδημονούντες για «άρτον και θεάματα», άρχισαν να χειροκροτούν, ελπίζοντας ότι έτσι ο ομιλητής θα αναγκαστεί να συντομεύσει. Το άκρον άωτον δε όταν κάποιος παρέβηκε ενεργά φωνασκώντας, αναγκάζοντας έτσι τον ομιλητή να σταματήσει την ομιλία του… χωρίς να έχει τελειώσει.

Όλα αυτά λοιπόν που διαδραματίστηκαν ήταν, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον αγένεια προς τον ομιλητή και τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, για να μη χρησιμοποιήσω καμιά άλλη «βαριά» έκφραση. Το ιστορικό της ημέρας, ιδιαίτερα της συγκεκριμένης ημέρας που θέλησαν να τιμήσουν, οφείλει εκ των πραγμάτων να είναι μακροσκελές, γιατί όχι μόνο η ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και όλη η Ευρώπη, συνταράσσονταν τότε από ανακατατάξεις, που έπαιξαν το ρόλο τους στο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός και ο κάθε ομιλητής που σέβεται τον εαυτό του και το ακροατήριό του θα πρέπει να τα λάβει υπόψη του.

Τώρα ο σύλλογος ως οικοδεσπότης της εκδήλωσης όφειλε να προστατεύσει τον ομιλητή και τιμώμενο πρόσωπό του. Πράγμα δυστυχώς που δεν έγινε. Δεν ξέρω το λόγο. Τον άφησε έρμαιο στις διαθέσεις ενός μικρού κατά την άποψή μου μέρους του ακροατηρίου. Κρίμα… Οι εκδηλώσεις φέτος, πέρα από το καλλιτεχνικό τους περιεχόμενο, μόνο «Τιμής» και «Μνήμης» δεν ήταν για το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός, στο οποίο είναι αφιερωμένες. Εκτός κι αν αυτό είναι απλώς το προπέτασμα καπνού…

Κατά τα άλλα το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του συλλόγου του χωριού μας και προσκεκλημένων συλλόγων -Θρακική Εστία Βέροιας, Φιλολογικομορφωτικός Σύλλογος «Άγιος Βησσαρίων» Φιλιππιάδας και Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «Απόλλων» Καρυάς- υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας. Το δεύτερο ας το πω μέρος των εκδηλώσεων ήταν μια πετυχημένη παράσταση και αξίζουν πράγματι συγχαρητήρια όλοι οι συντελεστές της. Υπήρξε μάλιστα και μια πρωτοτυπία φέτος. Τα συμμετέχοντα συγκροτήματα παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού μας κατά την μετάβασή τους στο λιμάνι όπου έγιναν οι εκδηλώσεις.

Σχολιάστε

Filed under Εκδηλώσεις, Καλοκαίρι 2009, Νικιάνα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s