«Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας.»

Η οικονομική κρίση έχει φτάσει και στα μέρη μας. Γίνεται ορατή πια. Αγγίζει ολοένα και περισσότερους. Δικούς μας ανθρώπους πλέον, συγχωριανούς, γειτόνους, συγγενείς μας. Αρκετές οι επιχειρήσεις στον τόπο μας που βάζουν λουκέτο ή περιορίζουν εργασιακά δικαιώματα. Και τα χειρότερα λέει δεν έχουν έρθει ακόμη.

Ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με θέμα «Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας» κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές βορειοδυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης (Αιτωλοακαρνανίας), Κώστας Αλυσανδράκης (Ιωαννίνων) και Μπάμπης Χαραλάμπους (Κέρκυρας). Την παραθέτουμε:
======================================================

kke Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας.

Την «στρατηγική εξόδου» από την κρίση μέσω της κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και την διαρκή μετακύλιση των βαρών της κρίσης στις πλάτες των λαών μέσω νέων «προγραμμάτων εξυγίανσης», εφαρμόζουν οι εργοδότες με έντονους ρυθμούς και στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας.

Σε αυτό το εργασιακό μοντέλο κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ η σταθερή και μόνιμη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων θεωρούνται «αναχρονισμός». Άρα εκ περιτροπής εργασία με ταυτόχρονη μείωση των μισθών, προώθηση συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης προσφέροντας μάλιστα για το σκοπό αυτό 19 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις, μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας (εργοδοτικές εισφορές), κ.ά.

Έχουμε λοιπόν τις εξελίξεις:

Με το κλείσιμο της μονάδας της «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Α.Ε.» 16 εργαζόμενοι βρέθηκαν στο δρόμο.

Την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ» που απαιτεί μείωση από 40 σε 25 ώρες εργασία στο ΚΔΑΠ Βόνιτσας.

Στην συνέχεια το «ΠΑΛΑΙΡΟΣ ΜΠΗΤΣ» δεν ανοίγει και 80 οικογένειες που εργάζονταν και άλλοι τόσοι επαγγελματίες θα μείνουν χωρίς εισόδημα για φέτος.

Ακολουθεί η «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» που σε μεταβατικό καθεστώς μετά το ξεπούλημα της στον Βγενόπουλο, καταργεί τη Συλλογική Κλαδική Σύμβαση και καλεί τους συμβασιούχους σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων μετά από συνέντευξη και με μειωμένες κατά πολύ αποδοχές και την αβεβαιότητα της εργασίας, μετά τον Οκτώβρη.

Εδώ και δέκα μέρες η «ΛΕΥΚΑΣ ΜΠΕΤΟΝ Α.Ε.» ανακοινώνει παύση εργασιών και οι 19 εργαζόμενοι βρίσκονται στον «αέρα» αφού στην τριμερή στην Επιθεώρηση Εργασίας η εργοδοσία δεν ξεκαθάρισε τι προτίθεται να κάνει και οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αγωγή συντηρητικής κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους.

Εκεί όμως που τα εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται κατάφορα είναι στην εταιρεία “PROFIL ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ A.E” όπου σε ένα μήνα απέλυσε 4 από τους 18 εργαζόμενους και ετοιμάζει και 1 ακόμα απόλυση. Να σημειώσουμε ότι ο ένας από τους 4 δούλευε στην εταιρεία από το 1994 είναι 65 χρόνων και σε 15 μήνες θα συνταξιοδοτούνταν. Παράλληλα εκβιάζει τους 7 εργαζόμενους στην παραγωγή ή να αποδεχθούν το 4ήμερο ή θα κάνει και άλλες απολύσεις. Όσο για τους 5 εργαζόμενους στα συνεργεία τοποθέτησης θέλει να τους διώξει «οικιοθελώς» αφού τους καταργεί την μόνιμη δουλειά και τους υποχρεώνει να δεχθούν την τοποθέτηση με πληρωμή εργατοώρας και αυτασφάλιση. Η εταιρεία για το προγκρόμ αυτό κατά των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων επικαλείται «ζημιές» και μ’ αυτό εννοεί ότι τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν και θέλει να τα αυξήσει, όπως δείχνουν και οι δυο τελευταίοι ισολογισμοί της.

Οι επιλογές αυτές τις εργοδοσίας είναι εναρμονισμένες ή και τμήμα της ευρύτερης στρατηγικής του κεφαλαίου, όπως έχει πρόσφατα καταγραφεί με την απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ που υπογράμμισαν τη σημασία της «προετοιμασίας των αγορών εργασίας για την περίοδο της ανάπτυξης» μετά την κρίση. Γιατί μόνο η φθηνότερη εργατική δύναμη διασφαλίζει την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Εκεί βρίσκονται και οι ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού που σταθερά και συστηματικά έχουν προετοιμάσει το έδαφος για αυτά τα μέτρα με δεκάδες αντεργατικά νομοθετήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να μπει φραγμός στην κατάφορη καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις της Λευκάδας και να προστατευτεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη, σταθερή εργασία.

Οι βουλευτές:
Νίκος Μωραΐτης
Κώστας Αλυσανδράκης
Μπάμπης Χαραλάμπους

Advertisements

2 Σχόλια

Filed under Εργατικά, Ειδήσεις

2 responses to “«Η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη στα δικαιώματά της, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας.»

 1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ

  Αξιότιμε κ. Κολυβά,
  σε απάντηση των όσων παραπάνω, δικαίως, σωστά και ορθά, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην ερώτηση τους, που πολύ αμφιβάλλω αν θα πάρουν απάντηση από την κ.Φάνη Πετραλιά, έρχομαι να παραθέσω δημοσιεύμα της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», Παρασκευή 10/07/09, που επιβεβαιώνει ότι, σε μία τουλάχιστον από τις παραπάνω περιπτώσεις, της εταιρείας «ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ» , το κλείσιμο ήταν προσχηματικό και προσχεδιασμένο, με μόνο σκοπό και στόχο την διαφύλαξη του ήδη υπερμεγέθους και υπέρογκου προσωπικου κέρδους των υπευθύνων της εταιρείας. Κέρδος, το οποίο βέβαια δεν παράχθηκε από μόνο του ούτε από τους ιδίουςμόνο, αλλά επειδή κάποιοι και κάποιες έβαλαν πλάτη δουλεύοντας νυχθημερόν και χαμαλίδικα, προσδοκώντας ότι το ψωμί των οικογενειών τους θα τύχαινε πιο ανθρώπινης αντιμετώπισης και κοινωνικής ευαισθησίας από τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας που αφού τους ξεζούμισαν τους πέταξαν, όχι στο περιθώριο, αλλά στην ανεργία. Κάτι πολύ χειρότερο, βάναυσο και απάνθρωπο.

  «Αύξηση πωλήσεων 6% για την Kallimanis
  Ανάπτυξη πωλήσεων της τάξης του 6% σε αξία σημείωσαν κατά το πρώτο τετράμηνο του 2009 τα φρεσκοκατεψυγμένα αλιεύματα Kallimanis, υπερβαίνοντας κατά μία ποσοστιαία μονάδα την ανάπτυξη που σημείωσε στο σύνολό της η συγκεκριμένη κατηγορία.
  Σύμφωνα με τις μετρήσεις της IRI Hellas, εξίσου σημαντική ήταν η πορεία της μάρκας Kallimanis Pane στην κατηγορία των παναρισμένων αλιευμάτων, αφού σημείωσε ανάπτυξη 3%, με την κατηγορία να παραμένει σχεδόν στάσιμη με οριακή ανάπτυξη της τάξης του 1%.
  Θετική ήταν η επίδοση της εταιρείας και στον κλάδο των ημιέτοιμων γευμάτων. O κύκλος εργασιών του ομίλου παρουσίασε αύξηση κατά 4,7% και διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. από τα 29,5 εκατ. κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Τα κέρδη προ φόρων χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 3,8 εκατ. έναντι των 3,3 εκατ. το 2008, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,1%».

  Τα συμπεράσματα στην κρίση του καθενός μας.

  • Δυστυχώς έτσι είναι. Πάνω απ’ όλα τα κέρδη των επιχειρήσεων που αποκομίζονται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και που πρέπει χρόνο με το χρόνο να αυξάνονται, διαφορετικά η επιχείρηση δεν πάει καλά λένε και ας είναι κερδοφόρα. Οπότε την κλείνουμε, την πάμε εκεί που θα βγάλουμε περισσότερα. Που κοινωνική ευαισθησία! Κανόνας είναι η διασφάλιση της υψηλής κερδοφορίας. Παράπλευρες απώλειες στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών ο άνθρωπος, ο εργαζόμενος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s