Κάποια σωζόμενα παλιά πιθάρια (καπάσες) σε διάφορα μέρη της Λευκάδας

Η αγγειοπλαστική είναι μία από τις αρχαιότερες τέχνες που αναπτύχθηκαν στον ελλαδικό χώρο. Η εποχή όμως, όπου οι διάφοροι μαστόροι έδιναν με μεράκι μορφή στον πηλό, φαίνεται πια να έχει περάσει ανεπίστρεπτα. Ένα από τα δημιουργήματά τους τους ήταν και τα πιθάρια ή καπάσες, όπως λέγονται στο χωριό μου. Εκείνα δηλαδή τα πήλινα αγγεία με το πλατύ στόμιο που χρησίμευαν άλλοτε για την αποθήκευση διαφόρων προϊόντων, κυρίως του λαδιού στα χωριά μας.

[Καπάσα σε κατώι σπιτιού στον οικισμό Μαυρογιαννάτα (Αλέξανδρος) της πρώην κοινότητας Αλεξάνδρου. Πολύτιμο το περιεχόμενό της, οι σεισμοί συχνό φαινόμενο στον τόπο μας, οπότε η στερέωσή της στον τοίχο κρίνονταν απαραίτητη.]

pithari

Με την πάροδο του χρόνου τα πιθάρια άρχισαν, δειλά-δειλά στην αρχή, να βγαίνουν από τα κατώγια των σπιτιών και τις αποθήκες αλλάζοντας συγχρόνως χρήση. Σήμερα τα συναντάμε να διακοσμούν τις περισσότερες φορές ως γλάστρες λουλουδιών αυλές σπιτιών και μαγαζιών.

Παραθέτουμε κάποια πιθάρια που έχουμε κατά καιρούς φωτογραφήσει στη Λευκάδα. Κάποια απ’ αυτά είναι από το μοναστήρι της Φανερωμένης, κάποια άλλα τα είδαμε στο χωριό Σύβοτα να διακοσμούν διάφορα παραλιακά μαγαζιά και άλλα πάλι σε διάφορα μέρη του νησιού.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Λαογραφία, Λευκάδα, Παράδοση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s