Μήπως ξέρει κανείς τι ήταν το παρακάτω κτίσμα;

Περπάτησα τις προάλλες μέχρι τον λόφο του Κούλμου μήπως και δω κάτι από το αρχαίο θέατρο της Λευκάδας. Δεν ήξερα που ακριβώς βρίσκεται, οπότε δεν είδα και πολλά πράγματα, εκτός από διάσπαρτες «πέτρες»  σε όλη την έκταση του λόφου.

Ακολουθώντας το δρόμο από την πίσω μεριά του λόφου και κατεβαίνοντας προς τα κάτω, έπεσα πάνω στο πιο κάτω κτίσμα. Για σπίτι δεν μοιάζει και ούτε επίσης για ορθόδοξο εκκλησάκι. Μήπως ξέρει κάποιος τι ήταν κάποτε;

Πρόκειται για ένα ορθογώνιο κτίσμα, περιφραγμένο από μαντρότοιχο, εγκαταλελειμμένο και καλυμμένο σχεδόν από την πυκνή βλάστηση.  Μικρών σχετικά διαστάσεων, με θολωτή πόρτα και τοξωτά ημι-παράθυρα στους δυο τοίχους αριστερά και δεξιά της μοναδικής εισόδου. Στο εσωτερικό του βρίσκεται μια πέτρινη στήλη με χαραγμένα λατινικά στοιχεία,  μάλλον ταφική.

ktisma_01

ktisma_05

ktisma_02

ktisma_03

ktisma_04

Σημείωση:

Όπως μας έγραψε αναγνώστης μας το πιο πάνω κτίσμα ήταν παλιότερα καθολική εκκλησία, η λεγόμενη και φραγκοκλησιά, που λειτουργούσε μάλιστα κάποτε. Ότι είχε και κτηματική περιουσία που μοιράστηκε αργότερα και ότι είναι ένα θέμα που αποφεύγουν να μιλούν γι’ αυτό οι παλιότεροι. Ακόμη ότι στο εσωτερικό της εκκλησούλας είναι θαμμένος ο Ιταλός συνταγματάρχης που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς μετά την κατάρρευση και συνθηκολόγηση της Ιταλίας (8 Σεπτέμβρη 1943).

Ένα κομμάτι δηλαδή της πρόσφατης ιστορίας του νησιού μας που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σ’ αυτή την κατάσταση…

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Λευκάδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s