Για τα γνωστά ΚΕΚ (Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης)…

Αναδημοσίευση από τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας «Συνείδηση» (υποβλήθηκε στις 24.06.2009). Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας.

Κλιμάκιο της Ε.Ε. στο Αγρίνιο για το ΚΕΚ που ελέγχεται για πλαστογραφήσεις

Τους ξεσκονίζουν

Προσωπικές «συνεντεύξεις» από δεκάδες παλιούς καταρτιζόμενους που εμφανίζονται να συμμετείχαν σε πολλά προγράμματα (χωρίς να το γνωρίζουν) πήρε το κλιμάκιο της Ε.Ε. (τμήμα ατασθαλιών), που έχει πλέον ολοκληρωμένη εικόνα και… αποδεικτικό υλικό.

Η Ευρώπη θα «ανοίξει» την έρευνα σε όλα τα ΚΕΚ, καθώς υποψιάζεται ότι ανάλογες πρακτικές ήταν ευρέως διαδεδομένες στη χώρα μας. 500 υπάλληλοι στις Βρυξέλλες παραλαμβάνουν το φάκελο «ΚΕΚ»!

kek

Η αποκάλυψη της «Σ» για την «απάτη μαμούθ» που ερευνά το ΣΔΟΕ, οι εισαγγελικές αρχές και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δράση ΚΕΚ με έντονη παρουσία στο Αγρίνιο, προκάλεσε σε όλη τη χώρα πολλές συζητήσεις και ποικίλα σχόλια. Από τις 28 Μαΐου, οπότε και το σχετικό αποκλειστικό μας δημοσίευμα έως σήμερα, οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες. Και κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όταν κλιμάκιο της Ε.Ε. ήρθε στην περιοχή για να συγκεντρώσει αποδεικτικό υλικό και να επιστρέψει μετά στις Βρυξέλλες… για τα περαιτέρω.

Το κλιμάκιο των ελεγκτών, έχοντας μαζί του εντάλματα απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα υποχρέωναν τις εγχώριες εισαγγελικές ή άλλες αρχές να συνδράμουν σύμφωνα με το νόμο σε ότι ενδεχομένως τους ζητούσαν, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ακτίου την περασμένη εβδομάδα.

Την Τρίτη 16 Ιουνίου ξεκίνησαν απ’ την Λευκάδα οι προσωπικές συνεντεύξεις των ανθρώπων που φέρονται να συμμετείχαν σε πολλά προγράμματα, είτε ως καταρτιζόμενοι είτε ακόμη ως εκπαιδευτές και να εισέπραξαν χρήματα, …χωρίς βεβαίως οι ίδιοι να γνώριζαν το παραμικρό! Την ίδια ημέρα ακολούθησε έλεγχος στο παράρτημα του εν λόγω ΚΕΚ στη Λευκάδα.

Την επομένη, Τετάρτη 17 Ιουνίου, το Κλιμάκιο ήρθε στο Αγρίνιο και σε γνωστό ξενοδοχείο συνάντησε τους ανθρώπους που εν αγνοία τους και χωρίς να το καταλάβουν, ενεπλάκησαν σ’ αυτή την υπόθεση. Στις «συνεντεύξεις» τους, που έχουν ισχύ επίσημης κατάθεσης, επιβεβαίωσαν πως ούτε συμμετείχαν, ούτε χρήματα εισέπραξαν. Η έρευνα συνεχίστηκε στην Κέρκυρα, επίσης με «συνεντεύξεις» την Πέμπτη 18 Ιουνίου, ενώ την Παρασκευή 19, όπως και χθες, το κλιμάκιο μετέβη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Οι συνεντεύξεις και η έρευνα συνολικά θα συνεχιστεί ασφαλώς, αν και το ευρωπαϊκό κλιμάκιο των ελεγκτών έχει πλέον ολοκληρωμένη εικόνα και όχι μόνο γραπτές καταγγελίες, αλλά αποδείξεις στα χέρια της. Άσχετα λοιπόν με το τι θα κάνει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΣΔΟΕ) και η ελληνική δικαιοσύνη, η Ε.Ε. θα προχωρήσει. Και σε διοικητικά μέτρα για την επιστροφή των χρημάτων και σε ποινικές κατευθύνσεις. Αυτό τουλάχιστον οι ελεγκτές έδωσαν στους συνεντευξιαζόμενους να καταλάβουν και αυτό απερίφραστα ανέφεραν στο πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΕΚ που κίνησε όλη αυτή τη διαδικασία.

Θυμίζουμε ότι η μηνυτήρια αναφορά είναι 2.500 σελίδων και πως υπάρχει προς επεξεργασία όγκος εγγράφων δεκάδων χιλιάδων σελίδων! Η Ε.Ε. όμως δεν θα περιοριστεί στο συγκεκριμένο ΚΕΚ, καθώς… μ’ αυτά που διαπίστωσε (!), φοβάται ότι τα χρήματα της Ένωσης αντί να πάνε για κατάρτιση, κατέληξαν ίσως σε τσέπες κάποιων επιτηδείων. Θα επεκτείνει έτσι την έρευνά της, αφού καμία εμπιστοσύνη δεν έχει στη χώρα μας και στους ελεγκτικούς της μηχανισμούς.

Υποτίθεται ότι και στο εν λόγω ΚΕΚ κάποιοι παρακολουθούσαν την εκτέλεση των προγραμμάτων και… κάποιοι υπέγραφαν ότι όλα είχαν καλώς! Η υπόθεση αυτή έχει συνεπώς πολλές και δύσκολες διαστάσεις…

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά την αποκάλυψη, τη δημοσιοποίηση του θέματος απ’ τη «Σ», ήταν τα ίδια τα ΚΕΚ –τόσο απ’ την περιοχή όσο και από πολλές πόλεις της χώρας– που επικοινώνησαν μαζί μας για να μας πουν ότι… καιρός ήταν να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο για να «καθαρίσει» ο χώρος.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Δανεισμένα, Ειδήσεις, Εκπαιδευτικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s