Από το γιορτασμό του μοναστηριού τ’ Αη Γιάννη του Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς

Για πρώτη φορά είδα χθες εκ των έσω, με την ευκαιρία του γιορτασμού του, το ιστορικό μοναστήρι τ’ Αη Γιάννη του Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς. Είχα πάει βέβαια και άλλες φορές αλλά το είχα βρει κλειστό. Ανοίγει όμως κάθε Δευτέρα για τους επισκέπτες και προσκυνητές όπως έμαθα. Για το ιστορικό του μοναστηριού έχουμε αναφερθεί σε άλλο άρθρο μέσα από τις μαρτυρίες του γυμνασιάρχη Ν. Πετρή, που είχε επισκεφτεί τα μοναστήρια της Λευκάδας το τέλος του 19ου αιώνα και είχε δημοσιεύσει τις εντυπώσεις του στο έγκριτο περιοδικό της εποχής του «Παρνασσός» (Τόμος 8, Αρ. 4, 1884), αλλά και από τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του «Ναοί και Μοναί Λευκάδος» (Αθήνα 1957) ο Κωνσταντίνος Γ. Μαχαιράς.

aigiannis_livadikaryas_01

Ήταν κάποτε ένα  από τα μεγαλύτερα μοναστήρια, από τα πιο ξακουστά, στο νησί της Λευκάδας. Πλούσιο στην εποχή του, με 15 μετόχια. Το καθολικό του είναι γεμάτο με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1736 ως το 1753, φθαρμένες όμως οι περισσότερες από τον χρόνο. Παραδίπλα από το καθολικό βρίσκεται και το ερειπωμένο παρεκκλήσι τ’ Αη Νικόλα.

aigiannis_livadikaryas_02

Παραθέτουμε κάποιες φωτογραφίες από το χτεσινό γιορτασμό του, με την τέλεση του Μέγα Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου.

aigiannis_livadikaryas_33

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εκδηλώσεις, Μοναστήρια και Εκκλησίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s