«Καταγγελία κατά της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Λευκάδος» ενός συντοπίτη μας

Έπεσε χθες βράδυ στα χέρια μας η παρακάτω καταγγελία ενός συμπολίτη μας, του Αριστείδη Κατωπόδη, όπως αυτή υπογράφεται και την παραθέτουμε. Δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Να συμφωνήσω μαζί του ότι, όπως περιγράφει τα συμβάντα, πρόκειται για επιλεκτική εφαρμογή του νόμου, που όταν γίνεται, όπως γίνεται, είναι ρατσισμός, γιατί σύμφωνα με τον νόμο 3304/2005: «Ρατσισμός είναι κάθε διάκριση, λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».

ratsismos

Να πω επίσης ότι τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας θα ενταθούν στο μέλλον, και στον τόπο μας, λόγω της οικονομικής κρίσης. Ότι η γερμανική κοινωνία, όταν τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας είχαν φτάσει στη χώρα αυτή στο κατακόρυφο, είχε επαναφέρει στο προσκήνιο μια παλιά λέξη του Μπίσμαρκ -αυτός την είχε χρησιμοποιήσει με άλλη έννοια- το λεγόμενο «Zivilcourage» για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Που σημαίνει «κοινωνικό θάρρος», αν μεταφράζω καλά, ότι θα έπρεπε δηλαδή κάποιος να επεμβαίνει, ακόμη και όταν οι πολλοί σιωπούν, διατρέχοντας και κίνδυνο καμιά φορά, για να υπερασπιστεί τους όποιους αποδέκτες -μετανάστες οι περισσότεροι μεταξύ αυτών και Έλληνες- ρατσιστικών συμπεριφορών. Καιρός λοιπόν και εμείς όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε και να δείξουμε το απαραίτητο «κοινωνικό θάρρος» όταν γινόμαστε μάρτυρες, και γινόμαστε πολλές φορές, ρατσιστικών συμπεριφορών.

Παραθέτουμε την καταγγελία:

«Καταγγελία κατά της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Λευκάδος

Διότι αυτό που διέπραξαν σήμερα 22/06/2009, εις βάρος τεσσάρων μικρών τσιγγάνων που πουλούσανε σκόρδα στον Άγιο Μηνά, λέγεται ρατσισμός.

Πλησιάζοντας είδα και άκουσα τους Δημοτικούς Αστυνομικούς να απειλούν και να βρίζουν με άπρεπες φράσεις μικρά τσιγγανάκια. Τους έλεγαν πως απαγορεύεται να πουλάνε σκόρδα πάνω στα πεζοδρόμια. Τι έπρεπε να πουλάνε ναρκωτικά;

Στο σημείο αυτό γεννάται το εξής ερώτημα: υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά; Το λέω αυτό διότι από την παραλία μέχρι και τον Άγιο Μηνά, δεξιά και αριστερά έχουν κλειστεί όλα τα πεζοδρόμια παράνομα και δεν μπορούν οι πολίτες της Λευκάδας να κυκλοφορήσουν. Αυτά δεν τα βλέπει η δημοτική Αστυνομία, παρά πήγαν να διώξουν τα μικρά τσιγγανάκια που πουλούσαν σκόρδα για να βγάλουν το ψωμί τους, για να μην γίνουν κλέφτες και εγκληματίες;

Όταν είδα κάποιον δημοτικό Αστυνομικό του Δήμου να κρατά ένα τσουβάλι και να βάζει τα σκόρδα μέσα τρελάθηκα. Τους πλησίασα και τους ρώτησα «με ποιο δικαίωμα αφαιρείς και κόβεις το ψωμί αυτών των παιδιών που αγωνίζονται να ζήσουν», μου απάντησαν «αυτό είναι δική μας δουλειά».

Για ποιους λόγους θέλουν να εφαρμόσουν το νόμο μόνο σε αυτά τα παιδιά; Για ποιους λόγους δεν πηγαίνουν κάτω από τον Αη Μηνά να ελέγξουν τα πεζοδρόμια που όχι μόνον έχουν κλειστεί αλλά έχουν φτιαχτεί κιόσκια.

Αυτή λοιπόν, είναι η Δημοτική Αστυνομία που την πληρώνουν και οι πολίτες της Λευκάδας; Για ποιους λόγους καλύπτουν όλες αυτές τις παρανομίες; Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Όλα αυτά που κάνει η Δημοτική Αστυνομία μας θυμίζουν άλλες εποχές. Δεν γίνονται ούτε στους Ταλιμπάν. Η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει το δικαίωμα να μιλάει για παρανομίες καθότι η ίδια παρανομεί.

Ντροπή και αίσχος!

Με τιμή

Λευκάδα, 22 Ιουνίου 2009
Αριστείδης Κατωπόδης

Κοινοποίηση: Αξιότιμο κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λευκάδος»

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Κοινωνικά θέματα, Λευκάδα, Στραβά κι ανάποδα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s