Πρόγραμμα εορτής του μοναστηριού τ’ Αη Γιάννη του Προδρόμου στο Λιβάδι της Καρυάς στις 23 και 24 Ιούνη 2009

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ώρα 6.30 μ.μ.:
Μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, θείου κηρύγματος και λιτής ιεράς εικόνος του Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου χοροστατούντος του σεβ. μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου.

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ώρα 7.15 π.μ.:
Όρθρος
Ωρα 8.30 π.μ.:
Πανηγυρική θεία λειτουργία
Ώρα 7.00 μ.μ.:
Παρακλητικός κανών Τιμίου Προδρόμου και μνημόσυνον των Αρχιερέων, Ιερέων, Ιερομονάχων και Μοναχών των διακονησάντων εις την Ιεράν Μονήν.

aigiannis_sto_livadi

Όπως ανακοινώθηκε ακόμη από την Μητρόπολη Λευκάδας θα αναχωρήσουν λεωφορεία για το μοναστήρι την Τρίτη 23 Ιουνίου: Ώρα 5.00 μ.μ. από Λευκάδα (παλιό ΚΤΕΛ) και ώρα 6.00 μ.μ. από Καρυά.

aigiannis_sto_livadi_02

Λίγα λόγια τώρα για το μοναστήρι.

Γράφει ο γυμνασιάρχης Ν. Πετρής σε άρθρο του με τίτλο «Βραχεία περιγραφή των κυριωδεστέρων εν Λευκάδι Μονών» που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου 1884 στο έγκριτο περιοδικό της εποχής εκείνης «Παρνασσός» (Τόμος 8, Αρ. 4, 1884):

«Η Μονή η τιμωμένη επ’ ονόματι του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κείται κατά την περιοχήν του δήμου Καρυάς επ’ άρκτον αυτής. … Φαίνεται ιδρυθείσα έτει 1622, ως ασφαλώς συνάγεται εκ του τάφου, του εν μέσω του ναού κειμένου, ου η επιγραφή

16 Αυγούστου εκοιμήθη εν Κυρίω Σίμος Μπούγας του έτους 1622 (εν εκκλησιαστικοίς γράμμασι).

Εκ παραδόσεως δε γινώσκει η Μονή, καθάπερ δεβεβαίωσέ με ο σεβάσμιος αυτής ηγούμενος κ. Διονύσιος ιερομόναχος Τούμπας, ότι ο Μπούγας ούτος ήτο ληστής, ίσως εκ Κερκύρας, κατά δε τον υποστράτηγον κ. Δ. Γρίβαν ο Μπούγας φαίνεται γόνος του οίκου των Γριβαίων.

Ο Μπούγας αυτός, ως λέγεται, πάσαν την κτηθείσαν λείαν αφιερώσας τη περί ης ο λόγος μονή, εμόνασεν εν αυτή, ως εν τόπω μετανοίας. Δυστυχώς άγνωστον μεν είναι το όνομα του τότε ηγουμένου, ο δε ναός εκ της εποχής εκείνης διατηρούμενος κοσμείται εσωτερικώς δια τοιχογραφιών διαφόρων αγίων, μάλιστα δε δια της εικόνος των 24 οίκων της Θεοτόκου και της των παθών του Σωτήρος ημών μέχρι της Σταυρώσεως…».

Στο τέλος του άρθρου του ο Πετρής αναφέρει ότι το 1884 που επισκέφτηκε το μοναστήρι μόναζαν εκεί εφτά μοναχοί με ηγούμενο τον ιερομόναχο Διονύσιο Τούμπα και ότι «Η δ’ ετησία πρόσοδος της περιουσίας της μονής ταύτης, αμπέλων δήλον ότι, σταφιδαμπέλων και ελαιοδένδρων αναβαίνει εις δωδεκακισχιλίας δραχμάς».

aigiannis_sto_livadi_03

Ο Κωνσταντίνος Γ. Μαχαιράς γράφει στο σύγγραμμά του «Ναοί και Μοναί Λευκάδος» (Αθήνα 1957):

«Τω 1605 ο Ιερομόναχος Ιερεμίας Αραβανής ωκοδόμησεν εις θέσιν Λιβάδι της περιφέρειας του χωρίου Καρυάς μικρόν Ναόν, ον αφιέρωσεν εις το όνομα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Ο Ιερεμίας Αραβανής αφού έκτισε τρία κελλία συνεχόμενα τω Ναώ, προσεκάλεσε δύο άλλους Ιερωμένους, ίνα ζήσουν εν τούτοις τον μοναστικόν βίον…». Αναφέρει δε στο τέλος του αφιερώματός του στο μοναστήρι ότι «Το 1833 η εν λόγω Μονή είχε χωράφια εκτάσεως 583 στρεμμάτων, αμπέλους εκτάσεως 1.390 τσαπιών, 450 ελαιόδενδρα, 34 κτίρια εις διαφόρους τοποθεσίας και 2 ελαιοτριβεία».

aigiannis_sto_livadi_04

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινώσεις, Δήμος Καρυάς, Μοναστήρια και Εκκλησίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s