Από την έκθεση Εικαστικών-Γλυπτικής με θέμα «Το ποιητικό έργο του Κωστή Παλαμά σε Εικαστικές δημιουργίες»

Μέχρι τις 28 Ιούνη θα διαρκέσει στην Αίθουσα Τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» στη Λευκάδα η έκθεση Εικαστικών-Γλυπτικής του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών με θέμα «Το ποιητικό έργο του Κωστή Παλαμά σε Εικαστικές δημιουργίες».

ekthesi_palamas_02

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση γίνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από τη γέννηση -το 1859 στην Πάτρα- του Κωστή Παλαμά. Πυρήνας της έκθεσης είναι η συνένωση του γραπτού λόγου με την ποίηση του μεγάλου μας ποιητή. Κάθε έργο τέχνης που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι εμπνευσμένο από ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά, το οποίο συνοδεύει και εκφράζει.

ekthesi_palamas_01

Παραθέτουμε κάποια έργα καλλιτεχνών από την έκθεση.

Έργο του Δημήτρη Χειρά. «Ο Δουλευτής από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου»:  Σ' όλα αγνάντια, σ' όλα μέσα/ σκύλος, γύφτος λαλητής/ παντού σ' όλα ήμουν ο ξένος/ και ήμουν ο ξαγναντευτής.

Έργο του Δημήτρη Χειρά. «Ο Δουλευτής από τον Δωδεκάλογο του Γύφτου»: «Σ' όλα αγνάντια, σ' όλα μέσα/ σκύλος, γύφτος λαλητής/ παντού σ' όλα ήμουν ο ξένος/ και ήμουν ο ξαγναντευτής.»

Κίττυ Σταγκοπούλου. Στο σπίτι, στ' αγνό σπίτι/ να ζης και να παλεύης με τ' όνειρο ενός πλάνου,/  και να σε σέρνη ιδέα το τρέξιμο του αλήτη,/  κι ο λογισμός του γύφτου κι η γύμνια του ζητιάνου.

Κίττυ Σταγκοπούλου. «Στο σπίτι, στ' αγνό σπίτι/ να ζης και να παλεύης με τ' όνειρο ενός πλάνου,/ και να σε σέρνη ιδέα το τρέξιμο του αλήτη,/ κι ο λογισμός του γύφτου κι η γύμνια του ζητιάνου.»

Κώστας Μελισσαρόπουλος. «Στην νεραϊδολίμνη και στη ρεματιά/ πλύνετε, νεράιδες, τα χρυσά σκουτιά» (Από το ποίημα «Οι Νεράιδες».

Κώστας Μελισσαρόπουλος. «Στην νεραϊδολίμνη και στη ρεματιά/ πλύνετε, νεράιδες, τα χρυσά σκουτιά» (Από το ποίημα «Οι Νεράιδες»).

Πέτρινες Μορφές (Μαίρη Αθανασοπούλου, κιν. 6937599817). Από τον Ε' Λόγο: «... σε χρυσές κι ελεφαντένιες/ πλούσια σκαλισμένες θήκες...».

Πέτρινες Μορφές (Μαίρη Αθανασοπούλου, κιν. 6937599817). Από τον Ε' Λόγο: «... σε χρυσές κι ελεφαντένιες/ πλούσια σκαλισμένες θήκες...».

«Αθηνά» (Μαίρη Αθανασσοπούλου). «Ω εμορφάδ' αρχοντική και μυστικά χυμένη/ που δε θαμπώνεις τη ματιά, που την ψυχή/ φτερώνεις».

«Αθηνά» (Μαίρη Αθανασσοπούλου). «Ω εμορφάδ' αρχοντική και μυστικά χυμένη/ που δε θαμπώνεις τη ματιά, που την ψυχή φτερώνεις».

Και κάποια προσωπικά αντικείμενα του ποιητή: η λάμπα, τα γυαλιά, το ρολόι και διάφορα βιβλία του…

ekthesi_palamas_09

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εκδηλώσεις, Πολιτισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s