Ο ναός των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Λευκάδας

Ένα από τα αξιοθέατα του νησιού μας, πόλος έλξης επισκεπτών, είναι σίγουρα οι παλιές εκκλησίες του που είναι διάσπαρτες τόσο στην πόλη της Λευκάδας όσο και στα χωριά του νησιού. Με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, κτισμένες με υλικά του τόπου, πέτρα και ξύλο, εσωτερικά δε με αξιόλογα δείγματα ξυλογλυπτικής και αγιογραφικής τέχνης, έργα ντόπιων ξυλογλυπτών και αγιογράφων τα περισσότερα.

Ο ναός των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Λευκάδας

Ο ναός των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Λευκάδας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γ. Μαχαιράς στο βιβλίο του «Ναοί και Μοναί της Λευκάδος» (Αθήνα 1957):

«… Πάντες οι Ναοί της Λευκάδος, εξωτερικώς μεν είναι περίπου ρυθμού Βασιλικού, δηλαδή ούτοι είναι παραλληλόγραμμα κτίρια, έχοντα ξυλίνην καραμοσκεπή στέγην και καταλήγοντα προς ανατολάς εις ημικύκλιον, καλούμενον Κόγχη, εσωτερικώς δ’ έκαστος τούτων κοσμείται δια ξυλογλύπτου και κεχρυσωμένου διαφράγματος, ή Εικονοστασίου, λεγομένου Τέμπλον, όπερ χωρίζει το Άγιον Βήμα από του λοιπού Ναού. Τα Τέμπλα των Ναών της πόλεως Λευκάδος είναι μνημεία διακοσμητικής και χρυσωτικής τέχνης, πλαισιούντα επαξίως τας τέσσαρας Δεσποτικάς εικόνας και τα δώδεκα εικονίσματα του εορταστικού κύκλου, του καλουμένου Δωδεκαόρτου, έχοντα εν τω μέσω τον Εσταυρωμένον. Τα εν λόγω Τέμπλα κατά τε τον διάκοσμον και την διάπλασιν αυτών δια των αναδιπλουμένων κρινοειδών φύλλων (είδος φύλλων ακάνθης), πιπτόντων ενίοτε προς τα έξω εις λίαν εξέχον ανάγλυφον, προδίδουν, τόσον την ιταλικήν, όσον και την γοτθικήν επίδρασιν. Εκ των Τέμπλων των Ναών της Λευκάδος, τα μεν παλαιότερα είναι επεξεργασμένα υπό διασήμων Βορειηπειρωτών ξυλογλυπτών, τα δε νεώτερα είναι έργα των Λευκαδίων Πάνου Προσαλέντη, Ευσταθίου Προσαλέντη του Πάνου και Ιωάννου Βρετού (σ. σ. κατάγονταν από το χωριό Κολυβάτα), όστις μάλιστα είχε τελειοποιηθή εν τη ξυλογραφία, παραμείνας επί τούτω επί τριετίαν εν Αγγλία…».

agioi_anargyroi_02

Με ικανοποίηση είδαμε πρόσφατα στο ναό των Αγίων Αναργύρων στην πόλη της Λευκάδας να είναι θυροκολλημένο ένα μικρό σημείωμα με το ιστορικό, τις ώρες λειτουργίας και επίσκεψης του ναού και το οποίο παραθέτουμε. Έτσι διευκολύνεται σίγουρα όποιος θα ήθελε να επισκεφτεί το ναό και ελπίζουμε η ενέργεια αυτή να βρει μιμητές και στις άλλες εκκλησίες της πόλης της Λευκάδας…

agioi_anargyroi_03

Ιστορικό

Ο ναός κτίσθηκε το 1724. Είναι Βασιλικού ρυθμού. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο «Μπαρόκ». Έχει δύο σειρές στασίδια. Γυναικωνίτη με καφάσια. Δάπεδο από πέτρες του βουνού. Παράθυρα βιτρό. Εικόνες Αναγεννησιακές, έργα διαφόρων αγιογράφων με κυριότερους εκπροσώπους της εποχής τους, Σ. Γαζή, Βεντούρα, Δεβάρη, Ρούσσο, Παπανολόπουλο, Παντζαρά και Βασ. Σίδερη.

Λειτουργικά

Ο ναός λειτουργεί όλες τις Κυριακές του μηνός. Ψάλλει παραδοσιακή Επτανησιακή χορωδία.

Ώρα έναρξης λειτουργίας 8.30 π.μ.

Ώρες επίσκεψης της εκκλησίας

Η εκκλησία παραμένει ανοικτή κάθε μέρα από 11.00-13.00 το πρωί και από 19.00-21.00 το απόγευμα.

agioi_anargyroi_04

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Λευκάδα, Μοναστήρια και Εκκλησίες, Τουρισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s