Παρά τις συκοφαντίες των τσορμπατζήδων Εγκλουβής επέτυχε στις κοινοτικές εκλογές ο Κομμουνιστικός Συνδυασμός

Το πιο κάτω άρθρο δημοσιεύτηκε την Κυριακή 11 Αυγούστου 1929 στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Αφορά στις δημοτικές εκλογές που είχαν γίνει πανελληνίως μια βδομάδα νωρίτερα, στις 4 Αυγούστου 1929, και στην εκλογική επιτυχία του «Εργατοαγροτικού Συνδέσμου» στο χωριό Εγκλουβή Λευκάδας, που είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγεί, πριν από 80 περίπου χρόνια, ένα από τα πρώτα «κόκκινα» κοινοτικά συμβούλια στην Ελλάδα. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την επιτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος φαίνεται να έπαιξε η ύπαρξη κομματικής οργάνωσης στο χωριό και η δραστηριοποίησή της στην πρωτοπόρα για την εποχή εκείνη Αγροτική Ένωση Εγκλουβής, που ήταν μαζί με αυτές του Μεταλλικού και των Αμπελακίων από τις τρεις καλύτερες ενώσεις της χώρας μας.

Και μετά την περίοδο του Μεσοπολέμου το χωριό της Εγκλουβής πρωταγωνίστησε σ’ όλα τα κοινωνικά δρώμενα στο νησί της Λευκάδας με αποκορύφωμα τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων του στην ΕΑΜική Aντίσταση που είχε σαν αποτέλεσμα να υποστεί και τις μεγαλύτερες καταστροφές σε έμψυχο και άψυχο υλικό – γύρω στα 90 σπίτια κάηκαν από τους «οπλαρχηγούς» συνεργάτες των Γερμανών μετά την μάχη στο Λαϊνάκι.

Μετά τόσα χρόνια και σήμερα το χωριό παραμένει «κόκκινο», αρκεί να αναφέρουμε ότι τα ποσοστά του κομμουνιστικού κόμματος στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ευρωεκλογές 2004, βουλευτικές 2007 και ευρωεκλογές 2009, ήταν 42,58%, 31,34% και 35,00% αντίστοιχα.

Οι τσορμπατζήδες που αναφέρονται στο άρθρο είναι οι προύχοντες του χωριού (τσορμπατζής ο, προύχοντας· τουρκ. corbaci – Ν. Π. Ανδριώτη, ετυμολογικό λεξικό της κοινής νεοελληνικής, Θεσσαλονίκη 1983).

rizos_egklouvi_01

ΕΓΚΛΟΥΒΗ (Λευκάδος)
Αύγουστος (1929)
(Του ανταποκριτού μας)

rizos_egklouvi_02

Καθώς γράψαμε και σ’ άλλη μας ανταπόκριση, ο συνδυασμός της εργατοαγροτικής παράταξης απετελέσθη από τον σ. Σπυρ. Κούρτην γραμματέα Αγρ. Έν. Εγκλουβής, από τον πρόεδρο αυτής και τρεις άλλους φτωχούς αγρότες. Μόλις οι τσορμπατζήδες είδαν τον συνδυασμό κατάλαβαν ότι εάν επιτύχη ο συνδυασμός της εργατοαγροτικής παράταξης θα ρίξει όλα τα φορολογικά βάρη απάνω τους και θ’ αγωνισθεί για τα συμφέροντα της αγροτιάς. Αμέσως κατήρτησαν συνδυασμό από τους μεγαλύτερους προύχοντες του χωριού μας και δεν άφησαν συκοφαντία που να μην ρίξουν εναντίον του εργατοαγροτικού συνδυασμού. Εξαιρετικώς η λύσσα εστρέφετο εναντίον του σ. Κούρτη ότι δεν διοίκησε καλά την «Αγροτική Ένωση», ότι κατεχράσθη τα χρήματά της, ότι είνε κομμουνιστής και κάνει εράνους υπέρ των εξορίστων και γενικά δεν άφησαν καμμιά ατιμία και συκοφαντία που να μην είπαν εναντίον του. Και βέβαια έχουν δίκηο να λέγουν ότι η Αγροτική Ένωση δεν «διοικήθη» καλά διότι επέτυχε να πάρουν οι εργάτες γης δρχ. 50 μετ’ εξόδων ημερησίως, γιατί αντέδρασε εναντίον του συμβουλίου για να μη φκιάσει πηγάδι να δικαιολογήσουν το ποσό των 40 χιλ. δραχμών, το οποίον διατέθη παρά του ταμείου Κοινωφελών Έργων για την ύδρευση της κοινότητας. Πρέπει να μάθουν οι άτιμοι συκοφάντες ότι οι κομμουνιστές δεν είναι καταχραστές. Ο μπάτσος τον οποίο σας έδωσε ο σ. Σπυρ. Κούρτης και σας βούλωσε το στόμα όταν κατά τις 20 Ιουλίου ηύρε ένα χρηματοφυλάκιο και αμέσως το διακήρυξε και το επέστρεψε φτάνει για να δείξει τη διαγωγή των κομμουνιστών. Αλλά ας σημειωθή ότι και ο εργατοαγροτικός συνδυασμός απήντησε στις συκοφαντίες των τσορμπατζήδων αυτών. Με προκηρύξεις ξεσκέπασε τους κυρίους αυτούς στα διάφορα αξιώματα που τους είχαν εμπιστευθεί, όπως οι σχολικές επιτροπές, τα σκάνδαλα που έγιναν κατά την απαλλοτρίωση της μονής Ασωμάτων κ.λ.π.

egklouvi1

Και έτσι βλέπαμε όσο πλησιάζανε οι μέρες της εκλογής τόσο να εντείνεται και να οξύνεται ο εκλογικός αγώνας μεταξύ των προυχόντων και των φτωχών αγροτών.

Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Και ας έλθουμε τώρα στην ημέρα των εκλογών. Όλοι οι υποψήφιοι του εργατοαγροτικού συνδυασμού και σύντροφοι αγρότες άρχισαν επεξηγώντας τον κίνδυνο τον οποίο διέτρεχον οι φτωχοί αγρότες εάν επιτύχει ο συνδυασμός των προυχόντων. Οι δε αστοί υποψήφιοι μέχρι τις 12 το μεσημέρι δεν έκαναν και μεγάλη ενέργεια ελπίζοντας ότι οι φτωχοί αγρότες θα τους ψηφίσουν. Αλλά όταν είδαν ότι από τους 60 ψηφοφόρους που είχαν ψηφίσει μέχρι τις 12 πολλοί λίγοι τους είχαν ψηφίσει, άρχισαν ενεργούντες με πείσμα.

rizos_egklouvi_03

Για να γράψουμε τα κωμικά που συνέβησαν την ημέραν αυτήν και πως γελούσαν οι φτωχοί αγρότες τους κυρίους αυτούς, ότι τάχα τους ψηφίζουν, πρέπει να απασχολήσουμε πολλές στήλες του «Ριζοσπάστη». Δεν μπορούμε να μην γράψουμε όμως τις θυσίες ενός συντρόφου. Ο σ. αυτός είχε στον συνδυασμό των προυχόντων το γαμβρό του και εξάδελφό του, αλλ’ όμως ψήφισε τον εργατοαγροτικό συνδυασμό. Αυτό θα πη ότι οι σύντροφοι αγρότες είνε αποφασισμένοι να χτυπήσουν οποιονδήποτε εκμεταλλευτή, έστω και πατέρας των αν είνε αυτός.


Τ’ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Και ας δούμε τώρα τ’ αποτελέσματα και τι συνέβη κατά τη διαλογή. Μόλις άρχισε η διαλογή όλοι οι υποψήφιοι και του μεν και του δε συνδυασμού είνε μέσα στο τμήμα καθώς και πολλοί άλλοι. Επίσης πλέον από 150 αγρότες, όλοι σχεδόν νέοι, περιμένουν έξω από το εκλογικό τμήμα μέχρι τις 12 όταν είχαν δοθεί τ’ αποτελέσματα. Μόλις εμέτρησαν 130 ψηφοδέλτια οι υποψήφιοι του συνδυασμού των προυχόντων άρχισαν να αποχωρούν όλοι από το τμήμα καθώς και οι λοιποί υποστηρίζοντες αυτούς, προβλέποντας την παταγώδη αποτυχία τους. Έτσι μετα την τελειωτική διαλογή των ψηφοδελτίων ανακοίνωσε ένας φτωχός αγρότης τ’ αποτελέσματα στους περιμένοντας έξω αγρότες. Τότε το τι γίνεται δεν περιγράφεται. Ουρανομήκεις ζητωκραυγές υπέρ του εργατοαγροτικού συνδυασμού και του Κομμουνιστικού Κόμματος.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Ξεκινώντας οι αγρότες από το τμήμα μεταβαίνουν εν σώματι στην κεντρική πλατεία του χωριού μας. Πολλοί έχουν τενεκέδες του πετρελαίου και τους χτυπούν, άλλοι ζητωκραυγάζουν διαρκώς και μόλις γίνεται σχετική ησυχία οι υποψήφιοι του εργατοαγροτικού συνδυασμού είπαν μερικά για την επιτυχία και τελειώνουν μ’ ένα «ζήτω ο εργατοαγροτικός συνδυασμός, ζήτω η Αγροτική Ένωση Εγκλουβής, ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα, κάτω οι πλουτοκράτες, κάτω το τάλληρο, κάτω οι εκμεταλλευτές». Οι λέξεις αυτές επανελήφθησαν πολλές φορές. Τότε οι υποψήφιοι του ερατοαγροτικού συνδυασμού συσταίνουν στου αγρότες να διαλυθούν ησύχως, αλλά ο ενθουσιασμός των φτωχών αγροτών εξακολουθεί. Αποχωρώντας απ’ την πλατεία μεταβαίνουν καθ’ ομάδες στα σπίτια τους ζητωκραυγάζοντας υπέρ του συνδυασμού μας.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Επί 227 ψηφισάντων έλαβαν κατά σειράν τας εξής ψήφους. 1) Φ. Λογοθέτης 115 της εργατ. παράτ. 2) Σπυρ. Κούρτης 112 εργατ. παρατ. 3) Ι. Βανδώρος 111 εργατ. παρατ. 4) Βασιλ. Φράγκος 111 του συνδ. των προυχόντων 5) Γ. Κοντογιωργίου 105 συνδ. πρ. 6) Ηλ. Κούρτης 96 συνδ. πρ. 7) Κ. Κούρτης 89 εργατ. παρατ. 8 ) Γρ. Κανελ. (;) 83 (;) 9) Χρησ. Φράγκος 81 συνδ. πρ. 10) Γερασ. Θερμός 72 εργατ. παρατ. 11) Αναστ. Γληγ. 42 ανεξαρτ. 12) Χ. Κοντογιώργης 17 φτωχός αγρότης μεν αλλά τυγχάνει μέλος του φασιστικού συλλόγου Εγκλουβής ο οποίος διελύθη.

Επίσης μέσα στα 227 ψηφοδέλτια βρέθηκαν 27 ψηφοδέλτια τα οποία είχαν γραφεί με κόκκινο μελάνη.

egklouvi2

Σε άλλη μου ανατπόκριση θα γράψω γιατί πέτυχε ο εργατοαγροτικός συνδυασμός, ο ρόλος της Αγροτικής Ένωσης Εγκλουβής κ.λ.π.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αριστερά, Δήμος Καρυάς, Εκλογικά, Χωριά της Λευκάδας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s