«Θα διαχειριστούμε τη μιζέρια μας με τη νέα διεύρυνση»

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Συνείδηση» (Ημερήσια εφημερίδα Αιτωλίας και Ακαρνανίας) και υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική της έκδοση στις 13.06.2009, απ’ όπου και το αναδημοσιεύουμε:


Κορυφαία ζητήματα για την αγροτική οικονομία και το μέλλον των αγροτών, σε διαβούλευση. Αλλάζει η αγροτική πολιτική στην Ευρώπη. Οι επιλογές που έχει η χώρα μας

Η ώρα των αποφάσεων

1. Ποιος θα δικαιούται ενισχύσεις απ’ το 2010 και μετά;
2. Θα συνεχιστεί το ιστορικό μοντέλο ή θα πάμε σε περιφερειοποίηση;
3. Τι θα γίνει με το ποιοτικό παρακράτημα;
4. Πού θα οριστούν τα κατώφλια εγγυήσεων για τις επιδοτήσεις;

Θωμάς Κουτσουπιάς: Η ενδιάμεση αναθεώρηση έρχεται να αλλάξει οριστικά τα δεδομένα. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε. Σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τα μέλη μας συνδιαμορφώνουμε απόψεις και καταθέτουμε προτάσεις, που θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Τις αποφάσεις όμως τις παίρνει το υπουργείο…

Η ενδιάμεση αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οι προκλήσεις που η χώρα μας έχει να αντιμετωπίσει, αλλά και η επικείμενη τροποποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ιδιαίτερα ως προς το σκέλος που αφορά στην επιστροφή του 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών απ’ τον Πυλώνα 2, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την ενημερωτικού χαρακτήρα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Οι αγρότες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΑΣ Αγρινίου και μαζικά έδωσαν το παρών, συμμετέχοντας ενεργά, με ερωτήσεις και τοποθετήσεις σ’ αυτή τη διαβούλευση, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση των προτάσεων που η ΠΑΣΕΓΕΣ επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και που σε λίγο θα συγκεκριμενοποιήσει στο Συμβούλιό της.

Οι αγρότες της περιοχής συμμετέχοντας ενεργά κατέθεσαν προτάσεις και υπέβαλαν σειρά ερωτημάτων

Οι αγρότες της περιοχής συμμετέχοντας ενεργά κατέθεσαν προτάσεις και υπέβαλαν σειρά ερωτημάτων

Εκτός απ’ τον πρόεδρο της ΕΑΣ κ. Θωμά Κουτσουπιά, ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας και ο εκ του γραφείου των Βρυξελλών κ. Γιάννης Κολυβάς που ανέλαβαν να ενημερώσουν τους αγρότες για τα κορυφαία ζητήματα που προκύπτουν με την αναθεώρηση και τις προκλήσεις που η χώρα μας έχει πλέον να αντιμετωπίσει, καθώς οι μεταβολές είναι ραγδαίες. Η χώρα μας για παράδειγμα ήταν όλα αυτά τα χρόνια η ευνοούμενη των επιδοτήσεων. Ανά εκτάριο, ανά δέκα στρέμματα δηλαδή αναλογούν 587 ευρώ, όταν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αναλογούν μόλις 31 ευρώ, όταν, για την «παλιά» Ευρώπη, αναλογούν 163 ευρώ στην Πορτογαλία, 195 στην Αγγλία, 196 στην Ισπανία. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 222 ευρώ ανά εκτάριο. Στην Ελλάδα όμως που παράγουμε το 3,9% παίρνουμε το 6,9% των επιδοτήσεων! Έρχεται όμως τώρα το λεγόμενο «flat rate» που ουσιαστικά επιβάλει την… ισοκατανομή. Αν δεν υπάρξει αντίδραση, η χώρα και οι Έλληνες αγρότες θα χάσουν τεράστια ποσά. Και τι θα γίνει με τη νέα διερεύνηση με κράτη όπως η Αλβανία, η Κροατία, τα Σκόπια και η Σερβία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη κ.τ.λ.; Ποια θα είναι η θέση της χώρας μας σε σχέση με το αγροτικό ζήτημα; Ο κ. Κολυβάς πάντως ήταν ξεκάθαρος: «Θα διαχειριστούμε τη μιζέρια μας με τη νέα διεύρυνση». Απαντήσεις πάντως σ’ αυτά τα ερωτήματα προς το παρών δεν υπάρχουν…

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και ο υπεύθυνος του γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες Γιάννης Κολυβάς ενημέρωσαν τους αγρότες για τις μεταβολές που επέρχονται με την ενδιάμεση αναθεώρηση

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας και ο υπεύθυνος του γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες Γιάννης Κολυβάς ενημέρωσαν τους αγρότες για τις μεταβολές που επέρχονται με την ενδιάμεση αναθεώρηση

Όπως ακριβώς δεν υπάρχουν ούτε για το μεγάλο ερώτημα του ποιος θα δικαιούται επιδοτήσεις μετά το 2010, αφού το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης… απλά δεν έχει ακόμη ασχοληθεί, παρά το γεγονός ότι στις 1 Αυγούστου θα πρέπει να καταθέσει προτάσεις (… εκτός και αν κάνει χρήση του δικαιώματός του να μεταθέσει για ακριβώς ένα χρόνο τις αποφάσεις του). Η ΠΑΣΕΓΕΣ στο θέμα αυτό έχει τοποθετηθεί: Ενισχύσεις δικαιούνται και πρέπει να παίρνουν οι πραγματικοί αγρότες. Το μητρώο βέβαια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, όμως είναι σαφές ότι άνθρωποι ή φορείς που δεν έχουν καμιά σχέση με την παραγωγή, δεν πρέπει να παίρνουν μερίδιο απ’ τα λεφτά των αγροτών. Όπως εξήγησε μάλιστα ο κ. Κουτσουπιάς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλειστούν όλοι οι ετεροεπαγγελματίες. Ο πραγματικός αγρότης λ.χ. που είναι και λίγο οικοδόμος για να συμπληρώσει το εισόδημά του, ασφαλώς και πρέπει να επιδοτείται.

Το επόμενο ερώτημα είναι… με ποιον τρόπο θα επιδοτείται. Με το ιστορικό μοντέλο που όλοι γνωρίζουμε ή θα πάμε σε μια νέα σταδιακή προσέγγιση με διαφορετικά κριτήρια; Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο εδώ είναι να χάσει η χώρα όσο το δυνατόν λιγότερα! Και σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα, αυτό θα επιτευχθεί με ένα μικτό σύστημα ιστορικού και νέου, περιφερειακού μοντέλου.

Το ποιοτικό παρακράτημα (άρθρο 69) υποτίθεται ότι πρέπει να επιστρέφει στους παραγωγούς απ’ όπου παρακρατείται, η διαχείριση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης όμως δεν συμβάλει σε αυτό… Η είσοδος του άρθρου 68 έρχεται τώρα να επιτρέψει παρακράτηση έως και 10%, δίνοντας την ευχέρεια στο υπουργείο να επιστρέψει τα χρήματα… όπου κρίνει και με στοχευμένες δράσεις. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό εργαλείο αγροτικής πολιτικής. Ο διάλογος βέβαια με τους αγρότες είναι σε εξέλιξη.

Τέλος, υπάρχει το μέγα θέμα που λέγεται «κατώφλι εγγύησης». Από ποιο ποσό δηλαδή και πάνω θα δικαιούται κάποιος επιδότηση. Αν κατώτατο όριο οριστούν τα 100 ευρώ, θίγονται 71.440 άτομα. Αν οριστούν τα 250 ευρώ θίγονται 140.000 άτομα περίπου. Με το κατώφλι εγγύησης πάντως, οι πραγματικοί παραγωγοί θα ωφεληθούν σημαντικότατα, ενώ για τον άνθρωπο που θα σταματήσει να παίρνει τα 50 ή τα 90 ευρώ επιδότηση (σύνολο)… μικρό το κακό.

Αυτά λοιπόν είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο αγροτικός κόσμος. Στην προχθεσινή διαβούλευση υπήρξαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και σειρά ερωτημάτων απ’ τους αγρότες. Η ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχίζει το διάλογο μαζί τους σε όλη τη χώρα και σε ένα μήνα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις, όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί μέσα απ’ όλη αυτή τη διαβούλευση.

Όσον αφορά την επιστροφή του 50% της επιδότησης των καπνοπαραγωγών, οι απόψεις και οι προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΕΑΣ Αγρινίου είναι γνωστές (τις παρουσιάσαμε σε αναλυτικό δημοσίευμα). Εναπόκειται όμως στο υπουργείο αν θα τις υιοθετήσει ή όχι.

Σχολιάστε

Filed under Αγροτιά, Δανεισμένα, Κολυβάτα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s