Μείωση κατά 7% των αεροπορικών τουριστικών αφίξεων το πρώτο τετράμηνο 2009

Μείωση των αεροπορικών αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 7,3% το πρώτο τετράμηνο του 2009 (Γενάρης – Απρίλης) διαπιστώνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), με μεγαλύτερη μείωση των τουριστικών εσόδων, που φτάνουν το 18,2%.

aficharter1

Παρ’ όλα αυτά, η μείωση των αφίξεων είναι μικρότερη από άλλους προορισμούς της Μεσογείου (Πορτογαλία 22%, Κροατία 21%, Ισπανία 11,9%), ενώ το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι στα έσοδα θα υπάρξουν θετικές μεταβολές, ενώ η πορεία τους προς το παρόν δείχνει ότι έχουν μειωθεί οι διανυκτερεύσεις και οι δαπάνες των τουριστών.

Μέρος της μείωσης των εσόδων απορροφάται έτσι κι αλλιώς από τα μέτρα της κυβέρνησης που μειώνει τις επιβαρύνσεις των ξενοδοχειακών μονάδων σε σημαντικό βαθμό, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους για την απασχόληση των εργαζομένων. Τα στοιχεία του ΙΤΕΠ δείχνουν σαφή βελτίωση και των εσόδων και των αφίξεων τον Απρίλη, με αποτέλεσμα να εκτιμάται πιθανή βελτίωση των δεικτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που δείχνει ότι μειώνεται ο συνεδριακός και επιχειρηματικός τουρισμός και όχι ο τουρισμός αναψυχής.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ειδήσεις, Τουρισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s