Άλλαξε όψη ο ναός της Παναγίας των Εισοδίων στην πόλη της Λευκάδας

Όπως βλέπετε και στις πιο κάτω φωτογραφίες άλλαξε όψη, εξωτερικά τουλάχιστον, ο ναός της Παναγίας των Εισοδίων στην πόλη της Λευκάδας. Η αναπαλαίωση-συντήρηση συνεχίζεται απ’ ό,τι είδαμε και στο εσωτερικό του ναού. Και το πιο ευχάριστο είναι ότι έγινε σωστή και προσεγμένη δουλειά… χωρίς προχειρότητες, βιασύνες και αυθαιρεσίες.

panagia_eisodion_01

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γ. Μαχαιράς στο βιβλίο του «Ναοί και Μοναί της Λευκάδος» (Βιβλιοθήκη Ιστορικών Μελετών 227, Αθήναι 1957, Σελ. 133) για το Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου τα Εισόδια:

«Το 1720 ο Ιερομόναχος Παρθένιος Σίκουλας ανήγειρε μικρόν Ναόν, ον ετίμησεν επ’ ονόματι της Υπεραγίας Θεοτόκου τα Εισόδια, μεθ’ ο τη 25 Μαρτίου 1721 τον παραχώρησεν εις Συναδελφότητα, καταρτήσας και το καταστατικόν ταύτης, εν ω συν τοις άλλοις εδήλου, ότι μετά τον θάνατόν του άπασα η κινητή και ακίνητος περιουσία του θα περιήρχετο εις τον ως άνω Ναόν.

[…] Μέχρι του 1794 ήσαν εγγεγραμμένοι εν τω Ναώ της Υπεραγίας Θεοτόκου τα Εισόδια 265 συναδελφοί, οίτινες δι’ ιδίων συνεισφορών εμεγέθυναν και διεκόσμησαν τούτον […]».

panagia_eisodion_02

panagia_eisodion_03

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Μοναστήρια και Εκκλησίες

One response to “Άλλαξε όψη ο ναός της Παναγίας των Εισοδίων στην πόλη της Λευκάδας

  1. π. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΙΩΑΝΝΟΥ

    Συγχαρητηρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην αποκατασταση των ζημιων στον ιδτορικό αυτό Ιερό Ναό της πόλεως της Λευκάδος.
    Ας ευχηθούμε και ας παρακαλέσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο προστάτιδα και πολιούχο της Λευκαδος Κυρά Φανερω΄μένη να βοηθήσει ώστε και ο ιστορικός Ναός επ ονόματι του Αγιου Σπυρίδωνος του θαυματουργού που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας να ξαναλειτουργήσει και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που έχουν προκληθεί. Ας ευχηθούμε να ξαναδούμε να λειτουργείτε η Αγία Τράπεζα και να μυρίσει ξανα λιβάνι στον Ναό ύστερα απο 10 χρόνια που παρεμεινε σαν αποθήκη και λειτουργούσε σαν μουσείο όπου εκτείθονταν έργα λαικής τεχνης και έκθεση φακής !!! Αν είναι δυνατόν Θεε και Κυριε. Ο Ιερός Ναός Σου , στην ΕΛΛΑΔΑ στην κατεξοχήν χωρα των Χριστιανών, να παραμένει κλειστός και να΄είναι μουσείο!!!
    Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕΙ ΟΛΟΥΣ!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s