Απούσα η Λευκάδα από τον κατάλογο των ακτών που βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία το 2009 – Η μαρίνα Λευκάδας διατηρεί την Γαλάζια Σημαία

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, και από τους χορηγούς του προγράμματος, Alpha Βank και Όμιλος Alapis, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2009. Με 425 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 39 χώρες. Συνολικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.699 ακτές και 639 μαρίνες.

Στον κατάλογο των ακτών που βραβεύονται με τη Γαλάζια Σημαία για το έτος 2009 είδαμε να συμπεριλαμβάνονται από τη «γειτονιά» μας, η Αιτωλοακαρνανία και η Πρέβεζα με 3 γαλάζιες σημαίες η κάθε μια, η Θεσπρωτία με 2, η Κέρκυρα με 32 (!!!), η Κεφαλονιά με 7 η Ιθάκη με 2 και η Ζάκυνθος με 8. Η Λευκάδα απούσα… Ας διαθέτουμε μια πληθώρα πολύ καλών παραλιών – Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνοί, Καβαλικευτά, Κάθισμα, Μικρός Γυαλός, Αμμούσω, Αγιοφύλι, Αη Γιάννης, Γύρα, Αμμόγλωσσα… Ας διεκδικούν κάποιες απ’ αυτές επάξια τα πρωτεία ως οι καλύτερες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Ας ελπίσουμε του χρόνου να τα πάμε καλύτερα, αφού γίνει βέβαια έγκαιρα η κατάλληλη προετοιμασία και υποβάλλουμε τις απαιτούμενες αιτήσεις υποψηφιότητας.

Στον κατάλογο των μαρινών πάντως είδαμε να φιγουράρει και φέτος η Γαλάζια Σημαία στην Μαρίνα της Λευκάδας όπως επίσης και στη Μαρίνα Γουβιών του Δήμου Κερκυραίων.

marina_lefkadas

Το παρακάτω άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο «Ίθακος» απ’ όπου και το αναδημοσιεύουμε:

2 ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ
7 ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΗ ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ

Δυο στην Ιθάκη (Λούτσα και Δεξιά) και επτά παραλίες στην Κεφαλονιά, 3 στον Δήμο Ελειού-Πρόννων (Σκάλα, Αγία Βαρβάρα Κατελειός, Αράγια Πόρου), μια στον Δήμο Αργοστολίου (Πλατύς Γιαλός), δυο στο Δήμο Παλλικής (Ξι, Πετανοί) και μια στο Δήμο Πυλάρου (Μύρτος) πήραν τη Γαλάζια Σημαία για το 2009. Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Συντονιστή του διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, και από τους χορηγούς του προγράμματος, Alpha Βank και Όμιλος Alapis, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το έτος 2009.

Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, ξενοδόχοι και camping.

Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Foundation for Environmental Education (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με 58 χώρες – μέλη από όλες τις ηπείρους.

Στην Ελλάδα, Χειριστής του Προγράμματος, από το 1992, είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας της χώρας, με έτος ίδρυσης το 1951, που δραστηριοποιείται στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με 5 διαχρονικά προγράμματα εγκεκριμένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε δράσεις προστασίας της φύσης, σε περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και στη γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η χώρα μας περιβάλλεται από πανέμορφες ακτές και καταγάλανες θάλασσες. Κάτοικοι και επισκέπτες της χώρας μας χαίρονται την ομορφιά αυτή. Οι χορηγοί είναι η Alpha Bank και ο Όμιλος Alapis, δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθησία τους σε αυτόν τον τομέα, υποστηρίζουν την προσπάθεια για τη διαφύλαξη και την αξιοποίηση των ακτών και της θάλασσας, προκειμένου να είναι χώροι ασφαλείς και να μπορούν να τις απολαμβάνουν όλοι.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, διά της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων, υποστηρίζει έμπρακτα το Πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες” μέσω της διαδικασίας ελέγχου της ποιότητας νερών κολύμβησης με το Κρατικό Πρόγραμμα “Παρακολούθηση ποιότητας νερών κολύμβησης”. Εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ συμμετέχουν εξάλλου στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, στην οποία παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των δειγματοληψιών. Από το Κρατικό αυτό Πρόγραμμα οι διαχειριστές των ακτών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”, έχουν στη διάθεση τους τα αποτελέσματα των αναλύσεων για τις δικές τους ακτές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ΕΟΤ, ΚΕΔΚΕ, ΜΚΟ ΑΡΧΕΛΩΝ, Εθελοντές – Επιθεωρητές ακτών και μαρινών υποστηρίζουν το Πρόγραμμα ”Γαλάζιες Σημαίες”, συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή Κρίσεων, αξιολογούν τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες καθώς και τις αιτήσεις υποψηφιότητας.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ειδήσεις, Παραλίες Λευκάδας, Τουρισμός

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s