Οι ονομασίες των οικισμών της περιφέρειας Αλεξάνδρου στον χάρτη του 1696 του Βιντσέντσο Μαρία Κορονέλι (V. M. Coronelli)

Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές σε αυτό το ιστολόγιο για το χωριό Αλέξανδρος -την περιφέρεια Αλεξάνδρου δηλαδή- και τους οικισμούς (μαχαλάδες) που το απάρτιζαν: Κολυβάτα, Μαυρογεννάτα ή Μαυρογιαννάτα (Μαυροϊννάτα στην κοθομιλούμενη), Κοκλάτα (Κιάφα) και Νικιάνα. Στο γεγονός ότι κακώς ο μεγαλύτερος όντως οικισμός του χωριού Αλέξανδρος, τα Μαυροϊννάτα δηλαδή, ταυτίζεται σήμερα και μετά την αλλαγή των πινακίδων με τα ονόματα των χωριών που είχε κάνει η χούντα, με το χωριό Αλέξανδρος.

Έχουμε παρουσιάσει σε κάποιες πιο παλιές αναρτήσεις και κάποια αποδεικτικά στοιχεία, όπως η αναγραφόμενη ονομασία των οικισμών -Κολυβάτα, Μαβρογενάτα- σε παλιά εκκλησιαστικά ληξιαρχικά βιβλία που σώζονται (18ος και 19ος αι.), σε παλιά άρθρα εφημερίδων και περιοδικών κ.ά.

Μια άλλη απόδειξη για την ονομασία των οικισμών αποτελεί ο γνωστός χάρτης του φημισμένου κοσμογράφου της Βενετικής Δημοκρατίας Βιτσέντσο Μαρία Κορονέλι που συντάχθηκε το 1696 (V. M. Coronelli, Isola di S. Maura, Isolario del’ Atlante Veneto, Βενετία, 1696).

Παραθέτουμε λεπτομέρειες του χάρτη με την ονομασία των οικισμών της περιοχής Αλεξάνδρου:

Στο χάρτη του Κορονέλι αποτυπώνονται οι οικισμοί της περιφέρειας Αλεξάνδρου (ALLESSANADRO) Maurenata (Μαυροϊννάτα) και Colivata (Κολυβάτα).

Στο χάρτη του Κορονέλι αποτυπώνονται οι οικισμοί της περιφέρειας Αλεξάνδρου (ALLESSANADRO) Maurenata (Μαυροϊννάτα) και Colivata (Κολυβάτα). Αποτυπώνονται επίσης, μεταξύ άλλων, το δάσος των Σκάρων (Caro) και το Μοναστήρι του Αη Γιώργη (Mon. di S. Giorgio).

ISOLA DI S. MAURA, του κοσμογράφου της Βενετικής Δημοκρατίας Βιτσέντσο Μαρία Κορονέλι.

ISOLA DI S. MAURA, του κοσμογράφου της Βενετικής Δημοκρατίας Βιτσέντσο Μαρία Κορονέλι.

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Κολυβάτα, Μαυρογιαννάτα, Παλιά χαρτιά, Χάρτες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s