«Αχός βαρύς ακούγεται…» από το ιστορικό Μοναστήρι της Φανερωμένης στη Λευκάδα

Κάτι τρέχει εδώ και κάμποσο καιρό με το Μοναστήρι της Φανερωμένης. Πολλά γράφονται, ακούγονται και λέγονται. Πολλά τα «παπαγαλάκια», που ανάλογα με τις περιστάσεις και τη μεριά που θέλουν να εξυπηρετήσουν, διοχετεύουν κατάλληλα και τις «πληροφορίες» τους στην τοπική κοινωνία του νησιού μας. Η κόντρα μεταξύ του ηγουμένου της Μονής Νικηφόρου και του Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου καλά κρατεί όπως φαίνεται! Και ο καυγάς, τι νομίζετε, για το παγκάρι γίνεται! Πολλά τα λεφτά που πέφτουν κάθε χρόνο στο ιστορικό μοναστήρι της Λευκάδας, τη Φανερωμένη. Πλούσιο μοναστήρι με πολλά έσοδα είναι. Η Μητρόπολη Λευκάδας αντίθετα σχετικά φτωχή, λιγοστά τα έσοδά της. Τι στο καλό, στρατηγός χωρίς βόλια γίνεται;

moni_faneromenis_01

Ας τα βρείτε όμως «αγαπητοί μας αδελφοί» αναμεταξύ σας στο μοίρασμα της πίτας. Μην εμπλέκετε  στον καυγά σας την τοπική κοινωνία. Ακόμη δεν έχει κατακαθίσει ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε πριν και μετά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη μητροπολίτη στο νησί μας, με την ανάμειξη με δηλώσεις, ψηφίσματα, υπογραφές κ. ά., αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων παραγόντων του τόπου. Και μην ξεχνάτε ότι σε λίγες μέρες γιορτάζει το Μοναστήρι…

Έτσι, κατά την διάρκεια της χτεσινής κυριακάτικης λειτουργίας ο Νικηφόρος «αναγκάστηκε να μιλήσει», όπως είπε, ζητώντας την συμπαράσταση των πιστών στην κόντρα του με τον Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«…Σας καλώ να σταθείτε δίπλα στο Μοναστήρι της Παναγίας μας, να αναλάβετε την υπόθεση της Μονής εσείς, στα χέρια σας, όπως αυτό στάθηκε και στέκεται δίπλα σας μέσα στους αιώνες. Να διαμαρτυρηθείτε πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες, όπου νομίζετε. Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο αυτή…»

Αναδημοσιεύουμε την ομιλία του Ηγουμένου της Μονής Φανερωμένης κ. Νικηφόρου όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του 24ωρου Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ρομφαία»:

Ενημέρωση προς τον πιστό λαό της Λευκάδας, έκανε χθες κατά την διάρκεια της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας, σχετικά με τα ανακύψαντα προβλήματα μεταξύ της Μονής και του Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλου.

Παρακάτω παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του Ηγουμένου της Μονής Φανερωμένης κ. Νικηφόρου.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ κ. ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Ο ηγούμενος της Μονής Φανερωμένης Νικηφόρος

Ο ηγούμενος της Μονής Φανερωμένης Νικηφόρος

Δεν είχα σκοπό να μιλήσω αλλά αναγκάζομαι. Αναγκάζομαι αδελφοί μου να μιλήσω σήμερα στην αγάπη σας για μερικά γεγονότα που συμβαίνουν τελευταία στο νησί μας, και είστε και είμαστε ανάστατοι.

Θα μιλήσω με όλη την ειλικρίνεια της ψυχής μου. Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε, μόνο το Θεό. Εξ άλλου εμείς οι μοναχοί ένα ράσο έχουμε και τίποτε άλλο.

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά αυτές τις ημέρες. Όπως ότι ο νέος επίσκοπος θέλησε να βάλει σειρά και τάξη στη Μονή,

και ότι δεν τη δεχόμαστε. Ότι ζητάει διαφάνεια στα οικονομικά και δήθεν την αρνούμαστε. Ποιά είναι όμως η αλήθεια;

Πριν όμως απαντήσω στα ερωτήματα αυτά θα μου επιτρέψετε να κάνω μία σύντομη ιστορική αναδρομή που θα μας βοηθήσει στο όλο θέμα.

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης είναι ένα ιστορικό μοναστήρι από αρχαιοτάτων χρόνων. Στις αρχές του 20ου αιώνα κατέληξε να είναι το μοναδικό και κυρίαρχο Μοναστήρι στο νησί μας καθότι τα άλλα Μοναστήρια διαλύθηκαν η πέρασαν σε αυτή τη Μονή.

Και σήμερα βέβαια είναι το μοναδικό Μοναστήρι που είναι σε λειτουργία, όλα τα άλλα είναι ερειπωμένα. Εάν έχετε αντίρρηση μπορείτε να τα επισκεφθείτε. Το Μοναστήρι της Φανερωμένης έμεινε, και βάλθηκαν κάποιοι να το διαλύσουν και αυτό.

Μήπως τελικά δεν θέλουμε μοναστήρι, μήπως δεν θέλουμε μοναχισμό; Ερωτώ μήπως; Μήπως ελέγχει ο Μοναχισμός;

Το έτος 1988 όταν ανέλαβα την Ηγουμενία, ο μακαριστός Μητροπολίτης μας Νικηφόρος μου ανέθεσε την πλήρη ευθύνη και διαχείριση του Μοναστηριού και μου παρέδωσε μέχρι και τα κλειδιά του παγκαριού, που έως τότε τα είχε ο ίδιος.

Ο μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος

Ο μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος

Μου είχε πλήρη εμπιστοσύνη. Και αξίζει να σημειώσω εδώ ότι όλα αυτά τα χρόνια που είμαστε μαζί, δεν μου ζήτησε ποτέ μια δραχμή. Και όχι μόνο δεν μου ζήτησε αλλά και όταν έρχονταν να μείνει στη Μονή έφερνε τα δικά του φαγητά και στο τέλος της περιόδου μου έδιδε και τα χρήματα που ξόδευε στα τηλέφωνα, στο ρεύμα κ.λ.π.

Το σκεπτικό μας ήταν να ανακαινίσουμε το μοναστήρι, που παρέλαβα, με την προοπτική και τη σκέψη να γίνουν νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και να βρεθούν και γαλουχηθούν στο πνεύμα του μοναχισμού νέα παιδιά που θα εγκαταβίωναν στη Μονή.

Έτρεξα παντού, σε Υπουργεία, στις Περιφέρειες, σε γνωστούς και αγνώστους για να βρεθούν χρήματα. Βοήθησε βέβαια και η μεγάλη δωρεά της μακαριστής Μαρίας Αιγιαλείδου αλλά η κυριότερη ήταν η δική σας οικονομική και προπάντων ηθική στήριξη.

Με πολύ κόπο και πολλά έξοδα, κυριολεκτικά με αίμα, και βεβαίως με την έγκριση της Μητροπόλεώς μας, έγινε ότι απολαμβάνουμε σήμερα.

Με ένα σκοπό και μόνο να αναδειχθεί η μονή μας και να τη χαίρονται οι Λευκαδίτες. Και πράγματι έγινε ένα Κοινοβιακό Μοναστήρι, το σημείο αναφοράς των Λευκαδίων, που το ζηλεύουν πάρα πολλοί. Εξ άλλου η Λευκάδα τι άλλο έχει να δείξει από θρησκευτικής πλευράς σήμερα;

Και είναι ιδιαίτερη ευλογία για τον τόπο μας αδελφοί μου η δημιουργία ενός μοναστηριού. Το να φτιάξεις ένα προσκύνημα είναι πολύ εύκολο, το να δημιουργήσεις μοναστήρι δίνεις αίμα.

Δεν έγιναν οι εγκαταστάσεις για κανένα άλλο σκοπό, όπως πολλά ακούγονται. Δεν ανακαινίστηκε η Μονή για να γίνει τουριστικό θέρετρο. Όπως ίσως πολλοί θα ήθελαν η θέλουν.

Με τη χάρη του Θεού και μετά από αρκετά χρόνια ξεκίνησαν να έρχονται νέα παιδιά και σήμερα απολαμβάνουμε μία μικρή αδελφότητα από 8 πατέρες, που στους δύσκολους αυτούς καιρούς μας παραμένουν και δίνουν τη μοναχική μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο.

Πιστεύω ότι λίγο η πολύ όλα αυτά είναι γνωστά σε εσάς αγαπητοί μου Λευκαδίτες μιας και όλα αυτά τα χρόνια με γνωρίζετε και σας γνωρίζω.

Μετά την έλευση του νέου Επισκόπου μας στη Λευκάδα η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Φανερωμένης έθεσε ενώπιον του Μητροπολίτη θέματα που απασχολούν το Μοναστήρι μας, όπως η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού της Μονής και η εκλογή Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβούλων.

Πρόσφατα και εν όψη της Πανηγύρεως της Μονής μας είχα συνάντηση και συζήτηση με τον Σεβασμιώτατο σε πολύ έντονο κλίμα. Ειπώθηκαν πολλά και θα σας αναφέρω τα παρακάτω.

moni_faneromenis_02

Ο Σεβασμιώτατός μου έθεσε ότι γίνεται κακή οικονομική διαχείριση στη Μονή και με προειδοποίησε για οικονομικό έλεγχο. Απάντησα και απαντώ στο Σεβασμιώτατο ότι: στα είκοσι χρόνια της Ηγουμενίας μου, ουδείς διανοήθηκε να με θίξει για οικονομικές ατασθαλίες.

Εξ άλλου, του είπα, δεν σας κάνει εντύπωση ότι και κατά την προεκλογική περίοδο δεν μίλησε κανείς για οικονομικά σκάνδαλα. Τα σχετικά οικονομικά στοιχεία που όλα αυτά τα είκοσι χρόνια υπέβαλλα και υποβάλλω κάθε έτος στην Ιερά Μητρόπολη (προϋπολογισμοί, απολογισμοί, αριθμοί λογαριασμών στην Τράπεζα) και τα οποία εγκρίθηκαν και υπάρχουν στην Μητρόπολη αποδυκνείουν το εντελώς αβάσιμο και αστήρικτο των παραπάνω ισχυρισμών και το λιγότερο που μπορούμε να σκεφθούμε είναι ότι ο Σεβασμιώτατος έπεσε θύμα σκόπιμης παραπληροφόρησης και κατασυκοφάντησης της προσωπικότητάς μου.

Στο σημείο αυτό προκαλώ οποιαδήποτε ελεγκτική επιτροπή, να προβεί σε οποιοδήποτε οικονομικό έλεγχο.

Επιμένω και το κάνω ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εάν δεν κάνουν οικονομικό έλεγχο τότε τον φοβούνται.

Δεν επιζητεί την διαφάνεια μόνο ο Μητροπολίτης στην Εκκλησία, αλλά και εγώ την επιζητώ και την εφαρμόζω στα είκοσι χρόνια που βρίσκομαι στο Μοναστήρι. Και δεν επιτρέπω σε κανέναν να την αμφισβητεί. Θέματα διαφάνειας δεν έχει να φοβηθεί η Μονή μας. Απόδειξη είναι το καθαρό έργο που έχει γίνει.

Μήπως πήρε κανείς από σας χρήματα για να υπογράψετε κατά την προεκλογική περίοδο, τον προκαλώ να βγει να με κατηγορήσει. Γιατί το λέγω αυτό γιατί έτσι μου είπε. Έτσι του είπαν οι Λευκαδίτες, ώστε, λοιπόν, σας πλήρωσα να υπογράψετε. Μα εδώ σας θίγει, αυτό είναι πολύ σοβαρό.

Η οικονομική κατάστασή μου καθώς και των συγγενών μου είναι γνωστή. Ακόμη και αυτές τις στολές που φοράω κάποιοι από εσάς μου τις κάνατε δώρο.

Τώρα που είναι οι λογαριασμοί; Χρήματα δεν έχω στις Τράπεζες, αλλά τα χρήματα είναι σ όλους αυτούς που είχαν και έχουν ανάγκη.

Δεν μου το λέγει η καρδιά μου να έχω χρήματα και να πεινάει ο κόσμος, να έχουν οικονομικά προβλήματα και με αυτή την οικονομική κρίση που διερχόμεθα όλοι, και εγώ να έχω τα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Υπάρχει ένας λογαριασμός σε μια Τράπεζα που τον γνωρίζει η Μητρόπολη με ελάχιστα χρήματα. Ας είσθε καλά εσείς που ποτέ δεν μείναμε χωρίς χρήματα.

Πάμε στο δεύτερο θέμα.

Πως διοικείται ένα μοναστήρι;

Όταν ξεκίνησα στην αρχή της πορείας μου στο μοναστήρι ήμουν μόνος μου. Τότε ζήτησα από το μακαριστό επίσκοπο να ορισθεί διαχειριστική επιτροπή και πράγματι όρισε εμένα και δυό εγγάμους κληρικούς στην επιτροπή.

Αυτό λέγει ο νόμος και οι κανόνες της Εκκλησίας και δεν είναι υπεράνω του νόμου ούτε Επίσκοποι ούτε Ηγούμενοι, κανείς. Έβαλε λοιπόν ο μακαριστός δύο Ιερείς εγγάμους και εμένα ως διορισμένο Ηγούμενο για να διοικείται το Μοναστήρι.

Προσέξετε τώρα εδώ τι λέγει ο νόμος, τι λέγουν οι κανόνες της Εκκλησίας; Όταν ένα μοναστήρι δεν έχει μοναχούς διαχειρίζεται τη Μονή επιτροπή και εξ εγγάμων κληρικών.

Όταν έχει η Μονή κάτω από 5 μοναχούς διορίζει ο Επίσκοπος τριμελές Ηγουμενοσυμβούλιο εκ των μοναχών και μόνο.

Όταν έχει πάνω από 5 μοναχούς τι ισχύει; Γίνεται εσωτερικός κανονισμός της Μονής ο οποίος διαβιβάζεται στον Μητροπολίτη και εν συνέχεια τον προωθεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για έγκριση.

Αφού εγκριθεί ο κανονισμός γίνονται εκλογές Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβούλων. Αυτό ζητά και η αδελφότητά μας.

Στις 12 Νοεμβρίου 2008 η αδελφότητά μας διαβίβασε στον Επίσκοπο τον εσωτερικό κανονισμό που συνέταξε η Μονή με σκοπό να τον προωθήσει στη Ιερά Σύνοδο για έγκριση.

Έχουν περάσει από τότε επτά μήνες και δεν έγινε τίποτε, και σε ερώτησή μου στην ίδια συνάντηση για την τύχη αυτού του κανονισμού η απάντηση ήταν ότι θα διορίσει διαχειριστική επιτροπή εξ εγγάμων κληρικών για την Μονή. Πράγμα που είναι παράνομο και αντικανονικό.

Και βεβαίως αρνήθηκα και σύσσωμη η αδελφότητά μας αρνείται, κάτι τέτοιο που αντιβαίνει στους κανόνες της Εκκλησίας της Ελλάδος και στους νόμους του Ελληνικού Κράτους.

Που ξανακούστηκε αγαπητοί μου Λευκαδίτες ποτέ Μονή, και κατ’ επέκταση και η αδελφότητα, να διοικείται από εγγάμους κληρικούς, τη στιγμή που υπάρχουν μοναχοί;

Αυτή είναι η διαφορά μας και ΟΧΙ η δήθεν διαφάνεια στα οικονομικά. Ζητούμε τη νομιμότητα και τη κανονικότητα στη Μονή όπως θεσπίζουν οι Κανόνες της Εκκλησίας μας και οι νόμοι της Πολιτείας.

Ας είμαστε ειλικρινείς: Αν θέλουν Ηγούμενο μέσα σε εισαγωγικά και καθοδηγούμενο αυτός δεν θα είναι ο Νικηφόρος. Νομίζω ότι με το κάλυμμα της δήθεν διαφάνειας, δεν θέλουμε το μοναχισμό, και διώκουμε τον μοναχισμό.

Και κάτι πολύ σημαντικό το οποίο πλανάται αυτές τις ημέρες. Λέγεται ότι δεν το κάνει ο Επίσκοπος μοναστήρι και δεν θα προωθήσει τον κανονισμό γιατί θα αλλάξουν πολλά πράγματα, και οι Λευκαδίτες το θέλουν ελεύθερο, να το χαίρονται. Αυτά είναι εντελώς ψευδή και συκοφαντικά.

Δεν το απολαμβάνετε σήμερα, σας δυσκολεύομαι. Ξέρω περισσότερα από τον καθένα τι θέλουν οι Λευκαδίτες, είμαι γέννημα και θρέμμα Λευκαδίτης και γνωρίζω την ιδιοσυγκρασία σας και τις παραδόσεις σας και τις σέβομαι.

Εξ άλλου γι΄αυτό ζήτησα από τον Μητροπολίτη το μετόχι της Μονής μας στους Κήπους στο Καλαμίτσι για να μπορούν οι πατέρες να πηγαίνουν να ξεκουράζονται. Και όχι για να μείνουμε μόνιμα εκεί, όπως μας είπε και να του αδειάσουμε το Μοναστήρι.

Αυτά αδελφοί μου τα λέγω με πολύ λύπη. Όμως αυτή είναι η αλήθεια. Έμαθα στη ζωή μου να λέγω την αλήθεια και να πεθαίνω για αυτήν.

Στη Φανερωμένη έχω από 12 ετών, έδωσα τη ζωή μου και την ψυχή μου, και είναι άδικο να μας συκοφαντούν, και έμμεσα η άμεσα να μας αναγκάζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες να σηκωθούμε να φύγουμε και να ερημώσει το Μοναστήρι, και να γίνει όπως ήταν πριν έλθω.

Αυτά είχα να σας ειπώ στην αγάπη σας. Σας καλώ να σταθείτε δίπλα στο Μοναστήρι της Παναγίας μας, να αναλάβετε την υπόθεση της Μονής εσείς, στα χέρια σας, όπως αυτό στάθηκε και στέκεται δίπλα σας μέσα στους αιώνες.

Να διαμαρτυρηθείτε πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες, όπου νομίζετε. Αυτή είναι η αλήθεια και μόνο αυτή.

Συνοψίζοντας έχω τα εξής να ειπώ.

1) Δέχομαι την επιτροπή να ελέγχει τα οικονομικά της Μονής. Δεν έχω καμία αντίρρηση πάνω σ αυτό με την προϋπόθεση

2) Να προωθηθεί ο κανονισμός προς την Ι. Σύνοδο για έγκριση και εν συνέχεια να γίνει εκλογή Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβουλίου.

Άλλη επιτροπή δεν δέχομαι και θα παλέψουμε όλοι για την κανονικότητα και νομιμότητα στην Εκκλησία και στην Ιερά Μονή.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under Ειδήσεις, Εκκλησιαστικά θέματα, Λευκάδα, Μοναστήρια και Εκκλησίες

3 responses to “«Αχός βαρύς ακούγεται…» από το ιστορικό Μοναστήρι της Φανερωμένης στη Λευκάδα

 1. δημητρα

  Αν έχει έστω και λίγη τσίπα ο δεσπότης λευκάδος να αφήσει ήσυχο τον καλό μας γέροντα Νικηφόρο γιατι παπάς απο παπα διαφέρει! εμείς τα εκατοντάδες πνευματικοπαιδια του πάτερ που έχουμε δει τεράστια πνευματικά και ψυχικά οφέλη απο αυτόν έχουμε το χρεός να καταμαρτυρήσουμε πως οι λευκαδήτες και όχι μόνο εχουν δει μεγάλα καλά απο τον πάτερ και αν ο μανωλάτος θέλει να τον διώξει απο την φανερωμένη είναι για να καταχραστει τα λεφτά της μονής που μέχρι τωρα πολύς φτωχος και ταλαίπωρος κόσμος εχει στηριχτει μαυτά. ο δεσπότης πρεπει να έχει μνήμη της ημέρας της κρίσεως γιατι όλοι θα κριθούμε ποσο μαλλον οι ιερεις!!!

  • Μόνο με ευγένεια και ανώτερότητα θα καταφέρουμε τα αυτονόητα. Όποιος μιλάει υποτιμητικά για άλλον άνθρωπο κάνει σφάλμα μέγα, ενώπιον του Θεού.
   Ας είμαστε όλοι δίπλα στον Νικηφόρο και τη Φανερωμένη και ας προσπαθήσουμε να τον προστατέυσουμε όχι μόνο από τους κάθε λογής εχθρούς αλλά και τους κοσμικούς συμβουλάτορες που τριγυρίζουν την εξουσία όπου την μυρισθούν, φορώντας κάθε λογής μάσκα.

 2. XXX

  Afiste isixo ton p. Nikiforo!!! Yparxei ekei psila o Theos kai ta blepei!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s