Νίκος Μορίνας: ένας μεγάλος Λευκαδίτης μας ταξιδεύει

του Ηλία Π. Γεωργάκη
elgeo@dolnet.gr

Μια σημαντική έκθεση Ναυτικού Μουσείου με ομοιώματα καραβιών και ναυτικών εργαλείων από όλο τον κόσμο, αφιερωμένη στην επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα, από τον εκλεκτό Λευκαδίτη -πρώην Δ/ντή του Ωδείου Αθηνών και κατασκευαστή των έργων- κ. Νικόλαο Θάνο Μορίνα θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.

thanos

Η έκθεση θα λειτουργήσει στις 23 & 24 Μαΐου 2009 Σάββατο και Κυριακή αντίστοιχα, από τις 11.00 έως τις 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής, Καραΐσκάκη 75, στο Τσακό Αγίας Παρασκευής. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 Μαΐου και ώρα 11.00 στο χώρο της έκθεσης. Η είσοδος ειναι ελεύθερη. Η έκθεση οργανώνεται από το δραστήριο Σύλλογο Επτανησίων Αγίας Παρασκευής (ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ 60, 153 41 ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΤΗΛ. & FAX: 210 6017441).

Με αφορμή την έκθεση του αγαπητού Νίκου Θάνου-Μορίνα παραθέτω μια συνέντευξη που μου έδωσε το 2008 και δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο της Λευκάδας:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΥ ΘΑΝΟΥ-ΜΟΡΙΝΑ

ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Νίκος Θάνος-Μορίνας. Ένας άνθρωπος-μύθος, που το όνομά του συνδέθηκε με την πολιτιστική ανάπτυξη της Λευκάδας. Λευκαδολάτρης, αθεράπευτα ρομαντικός, ευαίσθητος. Δίδαξε, εμπνεύστηκε, πληγώθηκε, έφυγε. Ανακάλυψε, προώθησε και βοήθησε την Αγνή Μπάλτσα, τη Σοφία Κόγκα, την Κική Σορογκράση, τον Νίκο Κατωπόδη (Μαμούχαλο), και άλλους. Στη Λευκάδα ο Νίκος Θάνος υπηρέτησε ως αρχιμουσικός στον «Ορφέα» και στη «Φιλαρμονική», δημιούργησε τη «Νέα Χορωδία» και τον «Απόλλωνα» Καρυάς. Συγκρότησε τη μουσική και χορευτική σχολή Λιβαδειάς, το «Ανακτόριο» Βόνιτσας, τον «Αμφίλοχο» Αμφιλοχίας και τη Μουσική σχολή Θηβών. Δίδαξε ως καθηγητής ανώτερων θεωρητικών στο «Αττικό» και «Δελφικό» Ωδείο Αθηνών, ίδρυσε το «Λευκάδιο» Ωδείο και συγκρότησε τη Λευκαδίτικη ελαφρά ορχήστρα. Είναι κάτοχος πτυχίων ωδικής κιθάρας, ακορντεόν, ειδικού αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας, ενοργάνωσης ενορχήστρωσης, διεύθυνσης μπάντας και διπλώματος σύνθεσης.

Αυτός ο σημαντικός Λευκαδίτης -παρόλο που συνταξιοδοτήθηκε και αποσύρθηκε στην Αθήνα-, συνέχισε τη προσφορά του στη Λευκάδα με την ίδρυση Ναυτικού Μουσείου Λευκάδας. Χάρισε στη Λευκάδα ένα πραγματικό θησαυρό με 43 πίνακες και 66 καράβια. Ωστόσο ο ίδιος παρατηρεί ότι τα καράβια τα «βρήκε μουχλιασμένα, κατεστραμμένα από το σαράκι, σπασμένα και με αρκετά περιττώματα ποντικών στα σκαριά τους. Τελικά τα πήρε στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να τα επιδιορθώσει. Πράγμα αρκετά δύσκολο».

Μια συνέντευξη με τον Νίκο Μορίνα είναι μια μεγάλη εμπειρία. Γιατί ο κυρ Νίκος είναι αυθεντικός μπρανέλος με άποψη, θέληση, κουλτούρα, ήθος και ψυχή.

ΕΡ: Η μουσική στη ζωή σας;

ΑΠ: Το Α και το Ω.

ΕΡ: Αγαπημένος μουσικοσυνθέτης;
ΑΠ: Ο Μπετόβεν.

ΕΡ: Το νόημα της ζωής;
ΑΠ: Η δημιουργία.

ΕΡ: Ηθικόν δίδαγμα;
ΑΠ: Ου σφετερίζεσαι.

ΕΡ: Μια μοναδική σας εμπειρία;
ΑΠ: Όταν διαπίστωσα την ευκολία που ορισμένοι άνθρωποι σου κλέβουν και καρπώνονται το έργο σου.

ΕΡ: Η ομορφότερη στιγμή στη ζωή σας;
ΑΠ: Όταν έγινα πατέρας.

ΕΡ: Η σημερινή νεολαία;
ΑΠ: Είναι δυναμική, αντιστέκεται στη βρωμιά της εποχής και επιβιώνει εξασφαλίζοντας ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας.

ΕΡ: Η σύγχρονη μουσική στη χώρα μας;
ΑΠ: Παραμένω κλασσικός.

ΕΡ: Αγαπημένο χόμπι;
ΑΠ: Ο μοντελισμός.

ΕΡ: Ένα βιβλίο που θα ξαναδιαβάζατε;
ΑΠ: Το «Ζαν Κριστόφ» του Ρομέν Ρολάν.

ΕΡ: Μια συμβουλή στους νέους;
ΑΠ: Να ανέβουν λεβέντικα την ανηφόρα της ζωής, να έχουν οράματα, να κοιτάζουν πάντα ψηλά αντλώντας δύναμη από τους προγόνους μας.

ΕΡ: Η τηλεόραση στην εποχή μας;
ΑΠ: Θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, όμως το μόνο που προσφέρει είναι τα ντοκιμαντέρ της ΕΤ 1 και τα παιδικά προγράμματα. Είναι ένα θαυμάσιο μέσον για τους επιτήδειους να προβάλλονται, να κερδίζουν και να κάνουν πλύση εγκεφάλου (για όσους τη δέχονται).

ΕΡ: Ένα τραγούδι που έχετε ερωτευθεί;
ΑΠ: Το «Έλα για απόψε» του Χαιρόπουλου.

ΕΡ: Το πάθος σας;
ΑΠ: Το τραγούδι.

ΕΡ: Και ένα μεγάλο σας λάθος;
ΑΠ: Πίστεψα σε μερικούς ανθρώπους που δεν αξίζουν.

ΕΡ: Ένα τοπίο στη Λευκάδα που λατρέψατε;
ΑΠ: Όλη η Λευκάδα είναι ένα τοπίο που το γλέντησα, το έζησα, το τραγούδησα.

ΕΡ: Λευκάδα και πολιτισμός;
ΑΠ: Η Λευκάδα έχει απεριόριστες δυνατότητες με την πληθώρα των πνευματικών ανθρώπων που έχει σε όλο το κόσμο. Προτείνω να δημιουργηθεί ένας Σύνδεσμος Ανθρώπων της Τέχνης και του Πνεύματος για να κατευθύνουν τη τύχη τους.

ΕΡ: Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία;
ΑΠ: «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας».

ΕΡ: «Πάνθεον»;
ΑΠ: Η εποχή που έζησα με το «Πάνθεον» είναι ότι καλλίτερο θυμάμαι στη ζωή μου. Εκεί έζησα τα πιο δυναμικά μου μου γλέντια. Εκεί έδωσα τις περισσότερες συναυλίες μου. Όποιος παλιός Λευκαδίτης δεν έζησε το «Πάνθεον» θα πάει στραβός στον Άδη.

ΕΡ: «Παλιά Λευκάδα»;
ΑΠ: Λόγω επαγγέλματος δούλεψα σε πολλές πόλεις και γνώρισα πολλούς ανθρώπους. Κάθε φορά που γνώριζα κάτι καινούργιο, τόσο και πιο πολύ νοσταλγούσα την Λευκάδα και την παλιά Λευκαδίτικη ανεπανάληπτη προφορά μας π.χ. «ασ’ τβαλίτζα κάτ και τφέρνω απ΄τον Αη Μνά». Αν ξαναζούσα πάλι θα ήθελα να ξαναζήσω την ίδια ακριβώς ζωή στην παλιά Λευκάδα χωρίς τίποτε καινούργιο.

ΕΡ: Η σύγχρονη Λευκάδα;
ΑΠ: Είμαι ξενιτεμένος, δεν γνωρίζω.

ΕΡ: Δεν θα ξεχάσετε ποτέ;
ΑΠ: Τον καλλίτερο πρόεδρο που γνώρισα, στον «Όρφέα», τον κ. Ζορμπαλά, ο οποίος διοίκησε το σωματείο με ανιδιοτέλεια και το κυριότερο δεν επέτρεψε στο θεριό να αλωνίζει και μπόρεσα να κάνω απερίσπαστα τη δουλειά μου. Βέβαια υπήρχαν και άλλοι καλοί πρόεδροι, όπως ο Κ. Κοντομίχης, ο Π. Καββαδάς κ.α.

ΕΡ: Αγνή Μπάλτσα;
ΑΠ: Αγνούλα την έλεγε ο πατέρας της, όταν με ρωτούσε πως πηγαίνει, ο πολύ καλός αυτός άνθρωπος. Θα ήθελα να παρακαλέσω να μην γράφονται άσχετα πράγματα, όπως π.χ. ότι ο Δ. Βλάχος υπήρξε δάσκαλός της στη μουσική. Το θέμα της μεγάλης πλέον Αγνής δεν εξαντλείται με δυο μόνο λέξεις, για αυτό θα επανέλθω πολύ σύντομα σ΄αυτό. Για τώρα έχω μόνο μια απορία: Την Αγνή τη βοήθησε η Λευκάδα να γίνει ό,τι είναι. Αυτή τι έκανε ή τι θα κάνει για τη Λευκάδα;;;

ΕΡ: Αγαπημένο ρητό;
ΑΠ: Στερνή μου γνώση να σ΄είχα πρώτη…

ΕΡ: Ποια θα είναι η τελευταία σας επιθυμία;
ΑΠ: Όταν πεθάνω θέλω να φύγω αθόρυβα, απ’ ευθείας στο νεκροταφείο και να είναι μόνο η οικογένεια μου, ο νεκροθάφτης και ο παπάς του νεκροταφείου και να μου βάλουν λίγα φύκια και λίγο νερό από την θάλασσα που αγάπησα τόσο!

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Ανακοινώσεις, Λευκάδα, Πολιτισμός, Σύγχρονοι Λευκάδιοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s