Από το χθεσινό αντιπολεμικό συλλαλητήριο στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ακτίου

Οι Επιτροπές Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας έδωσαν και χθες 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όπως κάθε χρόνο, μαζικά και αγωνιστικά «παρών» στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ακτίου για να απαιτήσουν μεταξύ άλλων «την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων από τη χώρα μας» και «τη διάλυση του φονικού οργανισμού της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, που φέτος γιορτάζει τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του».

aktio_01

Μαζί με τις Eπιτροπές Eιρήνης συμμετείχαν στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο Κοινωνικοί Φορείς της περιοχής, όπως: τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Άρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, οι Ομοσπονδίες των ΕΒΕ Πρέβεζας, Λευκάδας, οι Εμπορικοί Σύλλογοι Πρέβεζας, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Β/Δ Ελλάδας κ.ά.

Το ψήφισμα του αντιπολεμικού συλλαλητήριου επιδίδεται στον Διοικητή της ΝΑΤΟϊκής βάσης. Διακρίνονται στη φωτογραφία οι βουλευτές του ΚΚΕ, Κέρκυρας  Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Ιωαννίνων Κώστας Αλυσανδράκης, οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με τον τρίτο βουλευτή του ΚΚΕ στην περιοχή, τον Νίκο Μωραΐτη (Αιτωλοακαρνανία) στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Το ψήφισμα του αντιπολεμικού συλλαλητήριου επιδίδεται στον Διοικητή της ΝΑΤΟϊκής βάσης. Διακρίνονται στη φωτογραφία οι βουλευτές του ΚΚΕ, Κέρκυρας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Ιωαννίνων Κώστας Αλυσανδράκης, οι οποίοι συμμετείχαν μαζί με τον τρίτο βουλευτή του ΚΚΕ στην περιοχή, τον Νίκο Μωραΐτη (Αιτωλοακαρνανία), στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Στη ΝΑΤΟϊκή βάση έγιναν χαιρετισμοί και επιδόθηκε το ψήφισμα στον Διοικητή της βάσης. Ακόλουθα οι φιλειρηνικές δυνάμεις -εκτός αυτών της Κέρκυρας- μετέβησαν με λεωφορεία στην πόλη της Λευκάδας όπου έγινε πορεία που κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί έγινε η κεντρική ομιλία από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Λευκάδας Θωμά Καββαδά,  ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

aktio_03

aktio_04

aktio_05

aktio_06

«… Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή στο NATO, που αποτέλεσε την ασπίδα διασφάλισης των συμφερόντων των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, άλλοτε με πρόσχημα τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» και άλλοτε με πρόσχημα τη «συλλογική ασφάλεια». Δεν υπάρχει στιγμή της ελληνικής ιστορίας από την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ που ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός να μην έχει παίξει το ρόλο του υπονομευτή της δημοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας και της έκθεσης του τόπου στους κινδύνους που συνεπάγεται η εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία.

Η χρηματοδότηση από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων των ΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών δαπανών και των ΝΑΤΟϊκών αποστολών, με την ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, αποτελεί το τίμημα της προστασίας των συμφερόντων των ελληνικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων. Και σήμερα οι εκπρόσωποί τους, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, υπηρετούν την ιμπεριαλιστική «λυκοσυμμαχία», διατηρώντας ελληνικό στρατό υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία, Αφγανιστάν και πρόσφατα στη Σομαλία με την συμμετοχή της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» στη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα με πρόσχημα την «προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας» και την ελεύθερη διακίνηση της «ανθρωπιστικής βοήθειας» από τους «πειρατές»…

… Σας καλούμε να αγωνιστείτε για να κλείσει η βάση του Ακτίου. Ήταν αυτή που με τα ιπτάμενα ραντάρ των Άβακς συντόνισε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Μεγάλη κινητικότητα, επιδεικνύει και σήμερα, κάθε φορά που υπάρχει εστία έντασης. Στοιχείο που επιπλέον συνηγορεί στο διώξιμο της βάσης είναι και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που δημιουργεί στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αμβρακικού κόλπου…»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λευκάδας Θωμάς Καββαδάς στην κεντρική του ομιλία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λευκάδας Θωμάς Καββαδάς στην κεντρική του ομιλία.

Μετά το πέρας της ομιλίας και του χαιρετισμού που απηύθυνε εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου ακολούθησε συναυλία.

aktio_08

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Εκδηλώσεις, Κοινωνικά θέματα, Λευκάδα, Στη γειτονιά μας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s