Φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές την Τετάρτη 13 Μάη 2009

Μετά πολλά πήγαινε έλα ορίστηκαν τελικά και θα γίνουν στις 13 Μάη οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Αρμοδιότητα να αποφασίζει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών και του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου έχει η τεχνική γραμματεία όπου συμμετέχουν οι παρατάξεις του απερχόμενου από το 1997 ΚΣ της ΕΦΕΕ. Σημειώνουμε ότι οι παρατάξεις που συμμετείχαν στο τελευταίο ΚΣ της ΕΦΕΕ -εκλέχτηκε το 1995- και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι σήμερα, νομιμοποιούνται να αποφασίζουν μόνο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών και του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου.

Έτσι και το τοπικό ΤΕΙ στη Λευκάδα, που είναι παράρτημα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, έχει ντυθεί στα χρώματα των εκλογών.

tei_ekloges_01

Να ευχηθούμε να πάνε όλοι οι φοιτητές να ψηφίσουν και … καλή ψήφο. Ας βγάλουν και τα συμπεράσματά τους. Διαθέτουν σίγουρα μια πλούσια εμπειρία  για τη δράση και τις θέσεις κάθε δύναμης του φοιτητικού – σπουδαστικού κινήματος.

tei_ekloges_02

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Εκπαιδευτικά, Εκλογικά, Λευκάδα

One response to “Φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές την Τετάρτη 13 Μάη 2009

 1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ

  Αντιγράφω από την «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 10-05-09.

  «Ητανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος»! Λαϊκή ρήση που ταιριάζει γάντι στις φοιτητικές εκλογές. Οπου κλήμα, η απολιτική και άχρωμη ατμόσφαιρα που επικρατεί στα πανεπιστήμια τέτοιες μέρες, με αποκορύφωμα την αύξηση της αποχής. Πέρυσι το ποσοστό συμμετοχής ήταν κάτω από 60% και αναμένεται νέα πτώση.

  Οπου «γάιδαρος», η μετάθεση των εκλογών από την 1η Απριλίου στις 13 Μαΐου, όταν το καλοκαιράκι ωθεί τους φοιτητές σε πιο ανοιχτούς χώρους από τα αμφιθέατρα, τους διαδρόμους των σχολών και άρα την κάλπη: «Υπήρξε σκοπιμότητα με τη μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας κατά ενάμιση μήνα. Να πέσουν όσο πιο μακριά γίνεται από τους αγώνες των φοιτητών και όσο πιο κοντά στις ευρωεκλογές ώστε να κυριαρχήσει η δικομματική πόλωση», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Μπασκόκος.

  Διαφορετικά αποτελέσματα.
  Το σκηνικό, πάντως, δεν φαίνεται να αλλάζει: Η πτώση της ΔΑΠ (Ν.Δ.) θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά θα παραμείνει πρώτη δύναμη, η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) ευελπιστεί να καρπωθεί την άνοδο του κόμματος στην πολιτική αρένα, ενώ οι αριστερές παρατάξεις θα καταγράψουν μικρές αυξομειώσεις στα ποσοστά τους. Στο τέλος όλοι θα ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα σαν νίκη τόσο δική τους όσο και του φοιτητικού κινήματος και θα μείνουν όπως κάθε χρόνο ευχαριστημένοι.

  Το ζητούμενο φέτος είναι αν θα γίνει εφικτή η έκδοση κοινών αποτελεσμάτων, απαραίτητος όρος για τη σύγκληση πανσπουδαστικού συνεδρίου που θα οδηγήσει στην επανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ.

  Πρόκειται για το σημείο-κλειδί στο οποίο εστιάζεται το πολιτικό ενδιαφέρον.

  *«Στις εκλογές θα κριθεί ποια παράταξη είναι δίπλα στους φοιτητές όλη τη χρονιά, ποια πραγματικά προσφέρει σ’ αυτούς, ποια εγγυάται την ομαλότητα στα πανεπιστήμια», τονίζει ο γραμματέας της ΔΑΠ, Μάνος Κασελάκης.

  Διαπιστώνει κι ο ίδιος «ατονία» και «χαλαρότητα», ιδίως στις μεγάλες σχολές, ωστόσο θεωρεί ότι η μετάθεση των εκλογών ήταν μονόδρομος αφού η 1η Απριλίου συνέπιπτε με το τέλος της εξεταστικής για πολλά τμήματα.

  Καυτηριάζει την ΠΑΣΠ επειδή επικεντρώνει τη ρητορική της στα σκάνδαλα της Ν.Δ. και όχι στα προβλήματα των ΑΕΙ: «Ο δημοσκοπικός αέρας υπέρ του Τσίπρα δεν καταγράφηκε εμφανώς στην περσινή κάλπη. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος με τη δημοσκοπική άνοδο του ΠΑΣΟΚ».

  * Η ΠΑΣΠ ποντάρει στη δυσαρέσκεια των νέων, προς τη Ν.Δ. Μεταφέρει έτσι τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ στις σχολές.

  «Γεγονότα όπως αυτά του Δεκεμβρίου, το σκάνδαλο Siemens, το Βατοπέδι, η υπόθεση Παυλίδη σαφώς αφορούν και τους φοιτητές. Το φοιτητικό κίνημα επηρεάζεται από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό», επισημαίνει ο εκπρόσωπος της παράταξης, Μάνος Σκουλάς.

  Θεωρεί υπεύθυνη για το υποτονικό κλίμα τη μετάθεση των εκλογών και σχολιάζει: «Μετά την πολιτικοποίηση που πυροδότησαν οι αγώνες για το άρθρο 16 έχει ακολουθήσει ύφεση. Τέτοια εποχή ακόμη κι η ΔΑΠ πιο εύκολα γεμίζει καράβια για τη Μύκονο παρά τα αμφιθέατρα».

  *Αμεση σύνδεση με την κεντρική πολιτική σκηνή είναι η γραμμή της ΠΚΣ (ΚΚΕ), που επιχειρεί να εντάξει τη φοιτητική κάλπη στη δυναμική του προεκλογικού κλίματος τόσο για την ευρωεκλογές όσο και για τις εθνικές εκλογές: «Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να ψηφίσουν για όλα. Ιδίως τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών έχουν κάθε λόγο να τιμωρήσουν τα κόμματα των βιομηχάνων και της Ε.Ε. και τις παρατάξεις τους στις σχολές», λέει ο Βασίλης Μεταξάς, μέλος του Κ.Σ. της ΚΝΕ.

  Ανοδος της αριστεράς

  *Η ΑΡΕΝ (ΣΥΝ-ΚΟΕ) ποντάρει στα προβλήματα των ΑΕΙ και πρωτίστως σ’ όσα απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου-πλαισίου: Συγγράμματα, νομιμοποίηση κολεγίων, άρθρο 16 κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο στο πρόγραμμά της.

  Κινείται ανοδικά, αν και δεν θα καταγράψει την περσινή σημαντική αύξησή της: «Η πόλωση που καλλιεργούν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ θα βλάψει τις ίδιες. Και σ’ αυτές τις εκλογές θα υπάρξει άνοδος της αριστεράς», σημειώνει ο Γ. Μπασκόκος, εκ μέρους της ΑΡΕΝ.

  *Για πολλούς η ΕΑΑΚ θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τις επιλογές της να ακυρώσει στην πράξη το νόμο-πλαίσιο. Η αρπαγή καλπών στις πρυτανικές εκλογές, οι καταλήψεις κτιρίων των συγκλήτων, δεδομένης της ύφεσης του κινήματος ίσως να μη μεταφραστεί σε αύξηση ψήφων. Είναι η μόνη δύναμη που αντιτίθεται στην ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ.

  «Εμποδίζουμε την ανασύσταση της ΕΦΕΕ, θεωρώντας ότι με τον υπάρχοντα συσχετισμό θα αποτελέσει εργαλείο για την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος και δώρο προς την κυβέρνηση», λέει ο φοιτητής Φιλοσοφικής, Ερνέστος Αγγελής. «Αντί για ΕΦΕΕ προτείνουμε πανελλαδικό συντονιστικό καταλήψεων και γενικών συνελεύσεων». (άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες δηλαδή).

  Υπήρξα σπουδαστής του ΤΕΙ-ΑΘΗΝΑΣ την περίοδο 1997-2002. Έχω ζήσει από κοντά πολλές φοιτητικές, εκλογικές αναμετρήσεις. Με ένταση, παλμό, νεύρο, εκδηλώσεις, πολιτικές συζητήσεις, αντιπαραθέσεις, παρεϊστικο στύλ. Αλλά την ώρα της καταμέτρησης κατά έναν περίεργο τρόπο όλα αυτά πήγαιναν στην άκρη και τη θέση τους έπαιρνε μια πρωτοφανής κομματική και φανατισμένη νοοτροπία για την έκδοση των αποτελεσμάτων. Όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, έτσι και τότε, ΟΛΟΙ ήταν κερδισμένοι και νικητές. Κανείς χαμένος και ηττημένος.
  ΟΛΟΙ με τους πίνακες των αποτελεσμάτων ανα χείρας έτρεχαν να δώσουν αναφορά-ραπόρτο στα κόμματα και τους αρμόδιους κομματάρχες τους, εξασφαλίζοντας την κομματική τους ανέλιξη, και αργότερα, εξαργυρώνοντας τις προσφερθείσες κομματικές τους υπηρεσίες στην πλάτη των απλών φοιτητών και σπουδαστών, μια θέση σε ψηφοδέλτια κάθε λογής εκλογών.
  Οι δε των δύο «μεγάλων» κομμάτων, απολάμβαναν και έμμισθες παχυλές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό ανάλογα με το ποιος κυβερνάει..
  Θα μπορούσα να εκθέσω τουλάχιστον 20 περιπτώσεις συν-σπουδαστών μου εκείνης της περιόδου, πολύν αναγνωρήσιμων σήμερα, που εξαργύρωσαν τον «αγώνα» τους.
  Δεν είναι όμως αυτό το θέμα μου. Το θέμα μου είναι το έρμο, όπως το κατάντησαν, φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Το χωρίς πραγματικό προσανατολισμό, το πλήρες κομματοποιημένο και αποξενωμένο από τα πραγματικά προβλήματα των σπουδαζόντων νέων. Το χωρίς όραμα, έμπνευση κι ελπίδα κίνημα νέων που θα μπορούσε πολλά να αλλάξει και ν’ανατρέψει, εάν ήταν πραγματικά ενωμένο, δυνατό, αρραγές.
  Ένα τέτοιο κίνημα νεολαίας έχει πραγματικά ανάγκη η σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνία μας και η νεολαία μας.Ιδίως σήμερα.
  Ας ευχηθώ ότι θα βρει τον χαμένο δρόμο του και με τη σειρά του, θα καθοδηγήσει τους νέους σε μονοπάτια αληθινής αναζήτησης, πραγματικής διεκδίκησης, διεξοδικού και συνεχούς αγώνα και επιτυχίας. Καλή τύχη σε όλους τους αναμετρώμενους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s