Συνεχίζεται μέχρι τις 10 Μάη το αφιέρωμα για το Γιάννη Ρίτσο στην ARTηρία Λευκάδας

Αξίζει τις μέρες αυτές να επισκεφτεί κανείς τους χώρους της ARTηρίας, στη μαρίνα Λευκάδας. Να παρακολουθήσει τις επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου, που συνεχίζονται μέχρι τις 10 Μάη, με αναγνώσεις (3 και 4 Μάη), θεατρική παράσταση (5 Μάη), προβολές (6 έως 9 Μάη) και συναυλία (10 Μάη).

Από τη χθεσινή διάλεξη στην ARTηρία για τον Γιάννη Ρίτσο. Διακρίνονται από αριστερά ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης (Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών - συγγραφέας), η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου (Ηθοποιός - Σκηνοθέτης - Φιλόλογος - Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας) και ο Γιώργος Σγουράκης (Πολιτικός Επιστήμων - Παραγωγός - Σκηνοθέτης).

Από τη χθεσινή διάλεξη στην ARTηρία για το Γιάννη Ρίτσο. Διακρίνονται από αριστερά ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης (Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών - Συγγραφέας), η Κατερίνα Πολυχρονοπούλου (Ηθοποιός - Σκηνοθέτης - Φιλόλογος - Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας) και ο Γιώργος Σγουράκης (Πολιτικός Επιστήμων - Παραγωγός - Σκηνοθέτης).

Να δει την πλούσια έκθεση αρχειακού και εικαστικού υλικού -φωτογραφίες, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, πίνακες, πέτρες, ρίζες, πιάτα- από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και την έκθεση βιβλίου με το συνολικό έργο του ποιητή, που γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τις εκδόσεις Κέδρος.

Από την εξορία (1948 Λήμνος, 1949 Μακρόνησος, 1950-1952 Αη Στράτης). Ο Ρίτσος είναι ο δεύτερος από αριστερά. Ο πρώτος είναι ο Μάνος Κατράκης.

Από την εξορία (1948 Λήμνος, 1949 Μακρόνησος, 1950-1952 Αη Στράτης). Ο Ρίτσος είναι δεύτερος από αριστερά. Ο πρώτος είναι ο Μάνος Κατράκης.

Απο την εξορία. Στο κέντρο της φωτογραφίας -με τα χέρια στις τσέπες- ο Γιάννης Ρίτσος.

Απο την εξορία. Στο κέντρο της φωτογραφίας -με τα χέρια στις τσέπες- ο Γιάννης Ρίτσος.

Στο κέντρο της φωτογραφίας ο Γιάννης Ρίτσος. Πρώτος από αριστερά ο Μάνος Κατράκης. Οι φωτογραφίες είναι από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Στο κέντρο της φωτογραφίας ο Γιάννης Ρίτσος. Πρώτος από αριστερά ο Μάνος Κατράκης. Οι φωτογραφίες είναι από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 19.00 έως 23.00 και ότι η είσοδος σε εκθέσεις, προβολές, διαλέξεις και αναγνώσεις -όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 21.30– είναι ελεύθερη.

Στο Προεδρείο του Β' Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (1979) με τον Μίκη Θεοδωράκη, το χαράκτη Τάσσο και τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.

Στο Προεδρείο του Β' Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (1979) με τον Μίκη Θεοδωράκη, το χαράκτη Τάσσο και τον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη.

Αντιγράφουμε από το χρονολόγιο του ποιητή κάποιους σταθμούς της ζωής του:

1934   Εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο, «Τρακτέρ» και αρχίζει συνεργασία με το «Ριζοσπάστη» με το ψευδώνυμο Ι. Σοστίρ. Γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
1936   Στις 9 Μαΐου γίνονται στη Θεσσαλονίκη ταραχές στη διάρκεια της καπνεργατικής απεργίας. Την άλλη μέρα ο ποιητής βλέπει στο «Ριζοσπάστη» τη φωτογραφία μιας μάνας να θρηνεί το νεκρό παιδί της. Ήταν ο Τάσος Τούσης, ένας από τους νεκρούς εκείνης της μέρας. Ο Ρίτσος κλείνεται στη σοφίτα του, στην οδό Μεθώνης, και γράφει τον «Επιτάφιο«, που εκδίδεται σε 10.000 αντίτυπα. Με τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, λίγους μήνες αργότερα, τα τελευταία 250 καίγονται στους στύλους του Ολυμπίου Διός.
1937   Γίνεται μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών με πρόταση της Έλλης Αλεξίου, Γαλάτειας Καζαντζάκη και Σοφίας Μαυροειδή-Παπαδάκη. Κυκλοφορεί «Το τραγούδι της αδελφής μου» και ο Παλαμάς χαιρετίζει με τον πασίγνωστο στίχο «παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις».
1943   Έχει ήδη προσχωρήσει στο ΕΑΜ. Εκδίδεται η «Παλιά μαζούρκα σε ρυθμό βροχής», και η «Δοκιμασία».
1945   Με το σπάσιμο του μετώπου, τον Ιανουάριο, πηγαίνει στη Λαμία, όπου συναντά τον Άρη Βελουχιώτη. Τον στέλνουν στην Κοζάνη, σαν συνεργάτη του Λαϊκού Θεάτρου Μακεδονίας. Στο δρόμο γράφει «Η Αθήνα στ’ άρματα», που αποτελεί βάση του τρίπραχτου θεατρικού έργου «Πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών».
1948   Συλλαμβάνεται τον Ιούλιο και εξορίζεται στο Κοντοπούλι της Λήμνου. Ακολουθούν η Μακρόνησος (1949), και ο Αη Στράτης (1950-1952).
1954   Παντρεύεται τη γιατρό Γαρυφαλιά Γεωργιάδου και την ίδια χρονιά εκδίδεται η «Αγρύπνια». Την επομένη χρονιά γεννιέται η μοναχοκόρη του Ελευθερία (Έρη).
1960   Τον Οκτώβριο εκδίδεται σε δίσκο ο «Επιτάφιος» μελοποιημένος από τον Μίκη Θεοδωράκη.
1966   Κυκλοφορεί η «Ρωμιοσύνη«, σε χωριστή έκδοση από την «Αγρύπνια», η οποία μελοποιείται από τον Μίκη Θεοδωράκη και κυκλοφορεί σε δίσκο.
1967   Συλλαμβάνεται από τους πραξικοπηματίες της 21ης Απρίλη και κλείνεται στον Ιππόδρομο Ν. Φαλήρου μαζί με εκατοντάδες άλλους. Στα τέλη Απριλίου μεταφέρεται στη Γυάρο και αργότερα στο Παρθένι της Λέρου.
1968   Εισάγεται στον «Άγιο Σάββα» υπό φρούρηση. Στα τέλη Οκτωβρίου μεταφέρεται στο Καρλόβασι Σάμου, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Καταφέρνει και στέλνει κρυφά στη Γαλλία το «Πέτρες, Επαναλήψεις, Κιγκλίδωμα», που μεταφράζεται και εκδίδεται. Αργότερα στέλνει τα «Δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας» τα οποία μελοποιεί ο Μίκης Θεοδωράκης.
1975   Το Μάιο του απονέμεται στη Σόφια το Διεθνές Βραβείο «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ». Ένα μήνα αργότερα αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά τιμάται με το Μέγα Γαλλικό Βραβείο Ποίησης «Αλφρέ ντε Βινύ» και προτείνεται για το Νόμπελ.
1976   Βραβεύεται με το Διεθνές Βραβείο «Λένιν» για την ειρήνη. Ακολουθούν τα επόμενα χρόνια αναγορεύσεις του σε διάφορα ξένα πανεπιστήμια και πολλά ακόμη διεθνή βραβεία.
1986   Του απονέμεται το βραβείο «Ποιητής διεθνούς ειρήνης» του ΟΗΕ, μετάλλιο από το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Γαλλίας και το διεθνές βραβείο «Λυτές».
1987   Αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και του απονέμεται το χρυσό μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων.
1990   Του απονέμεται το μετάλλιο «Ζολιό-Κιουρί», ανώτατη διάκριση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Πεθαίνει στις 11 Νοεμβρίου και ενταφιάζεται στη Μονεμβασία στις 14 του ίδιου μήνα.
Ζωγραφισμένη πέτρα (από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη).

Ζωγραφισμένη πέτρα (από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη).

Ζωγραφισμένες πέτρες (από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη).

Ζωγραφισμένες πέτρες (από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη).

Ζωγραφισμένο πιάτο (από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη).

Ζωγραφισμένο πιάτο (από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη).

Το αναλυτικό πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων μπορείτε να το διαβάσετε εδώ και τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω και εγώ την ευχή του αναγνώστη μας BL1947, που σχολιάζοντας το πιο πάνω άρθρο, είχε γράψει:

«Ευχή : τις σημαντικές αυτές Εκδηλώσεις για τον Μεγάλο Ποιητή μας να πλαισιώσουν όλοι οι Λευκαδίτες και περισσότερο Μαθητές και Καθηγητές…».

Advertisements

1 σχόλιο

Filed under Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Λευκάδα, Πολιτισμός

One response to “Συνεχίζεται μέχρι τις 10 Μάη το αφιέρωμα για το Γιάννη Ρίτσο στην ARTηρία Λευκάδας

  1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘ. ΜΟΥΖΑΚΗΣ

    «Ανάβω στίχους να ξορκίσω το κακό που πλάκωσε τη χώρα».
    Εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Ποιος το θυμάται και ποιος ασχολείται; Όσοι πρέπει! Αρκούν. Τόσοι. Αξίζει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s