Η άλλη Λευκάδα… του Δήμου Σπερχειάδος στο Νομό Φθιώτιδας

Κάπου είχα διαβάσει για το χωριό Λευκάδι που βρίσκεται στην περιοχή του Βοΐου στο Νομό Κοζάνης. Χωριό όμως με το όνομα Λευκάδα δεν ήξερα καν μέχρι πρόσφατα  ότι υπάρχει. Εγώ πάντως δεν το είχα ξανακούσει. Βρίσκεται λέει στο Δήμο Σπερχειάδος του Νομού Φθιώτιδας. Έπεσα πάνω του κατά τύχη σερφάροντας στο διαδίκτυο.

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα Λευκάδα Φθιώτιδας για το χωριό:

lefkada_sperxeiadas_021

«Η Λευκάδα, μέχρι το 1912 άνηκε στο Δήμο Β’ τάξεως Σπερχειάδος, ενώ μετά την κατάργηση του Δήμου αποτέλεσε αυτοτελή κοινότητα. Έχει έκταση 12 τετρ. χιλιόμετρα περίπου, υψόμετρο 350 μέτρα και πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του έτους 1928, 618 άτομα. Σήμερα ανήκει και πάλι στο Δήμο Σπερχειάδας σύμφωνα με το σχέδιο Καπποδίστριας. (Στοιχεία από την Εθνική Βιβλιοθήκη και το περιοδικό «Φθιώτης»)».

Η Λευκάδα... του Δήμου Σπερχειάδος χωμένη στα χιόνια (Πηγή:www.lefkadanet.gr)

Η Λευκάδα... του Δήμου Σπερχειάδος χωμένη στα χιόνια (Πηγή:www.lefkadanet.gr)

Και για την ονομασία του χωριού αναφέρεται:

«Για την ονομασία του χωριού Λευκάδα (αρχικά Λευκάδες), υποστηρίζονται πολλές εκδοχές. Μια εκδοχή η οποία θεωρείται και επικρατέστερη, είναι πως το χωριό οφείλει την ονομασία του, στο ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι Αρματωλοί και Κλέφτες από το ορεινό χωριό Πουγκάκια, κατέβαιναν να λευκάνουν τις φουστανέλες τους στα άφθονα νερά του χωριού και γι’ αυτό πήρε και το όνομα Λευκάδα.

Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι η ονομασία οφείλεται στις λεύκες που υπήρχαν από τα πολλά νερά, γι’ αυτό συναντούμε σε διάφορα παλαιά έγγραφα την ονομασία Λεύκα Φθιώτιδας. Για διάκριση όμως από το άλλο χωριό της επαρχίας Δομοκού με την ονομασία Λεύκα, επικράτησε η αρχική ονομασία του χωριού μας Λευκάδα. (Οι εκδοχές αυτές προέρχονται από πληροφορίες και διηγήματα των παλαιότερων του χωριού μας).»


Πηγή: Ιστοσελίδα Λευκάδα Φθιώτιδας

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Αταξινόμητα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s